Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Bătăile de cap dau... dureri de cap

Bătăile de cap dau... dureri de cap

Cefaleea de tip tensiune este cea mai frecventă dintre durerile de cap cronice sau recurente.

 

În clasificarea Societăţii Internaţionale pentru Studiul Durerilor de Cap (International Headache Society - IHS), cefaleea de tip tensiune este cea mai frecventă dintre durerile de cap cronice sau recurente (repetitive). Cea mai frecventă cauză a acestor dureri este stresul.

Cefaleea de tip tensiune este resimţită ca o apăsare sau ca o strângere în zona frontală sau în zona cefei şi a părţii posterioare a capului (zona occipitală); este de obicei bilaterală şi de intensitate moderată. Este prezentă în majoritatea zilelor şi este mai accentuată în situaţii de anxietate sau de stres emoţional. Apare de obicei de la primele ore ale dimineţii şi nu este agravată de efortul fizic (dimpotrivă, exerciţiile fizice au un important rol terapeutic). Persoana afectată are dificultăţi de concentrare şi, de multe ori, insomnie. Spre deosebire de migrenă, nu se asociază cu greaţă, vărsături sau intoleranţă la lumină (fotofobie).

Cefaleea de tip tensiune apare mai frecvent la femei (60% din cazuri), la pesoane tinere şi de vârstă medie (între 20 şi 50 de ani). Atenţie: durerile de cap apărute după 50 de ani au adesea cauze organice şi trebuie investigate pentru a găsi eventual aceste cauze.

Mecanismul prin care se presupune că se produce durerea de cap de tip tensiune este contracţia muşchilor capului şi gâtului generată de reacţiile biochimice de stres, dar şi de unele comportamente asociate cu stresul fizic şi emoţional (poziţii incomode, încordate).
Cefaleea de tip tensiune cedează de obicei la medicamentele de tip antialgic, dar e bine să aveţi în vedere riscul de abuz. Oricum, medicamentele de acest tip acţionează doar asupra simptomului (înlăturându-l temporar), nu asupra cauzei (de obicei stresul). Desigur, orice durere nou apărută trebuie investigată atent pentru excluderea unor cauze organice. După ce a fost îndeplinită, în mod rezonabil, această condiţie (adică la indicaţia şi sub coordonarea unui medic), în ipoteza că nu a fost găsită nici o altă cauză care să explice complet durerea, e timpul să acceptaţi că cefaleea este un semnal al depăşirii capacităţii dumneavoastră de adaptare, cu alte cuvinte, că este un simptom al stresului.

 Acceptând acest rezultat, veţi putea să luaţi şi măsurile terapeutice adecvate:
- alimentaţie echilibrată (mesele neregulate creează variaţii mari ale glicemiei, ca şi ingerarea repetată şi excesivă de dulciuri concentrate); atenţie! Suplimentele nutritive sau vitaminele sunt utile doar dacă răspund unei nevoi (lipse), altminteri există şi tulburări datorate excesului acestora
- exerciţiu fizic (zilnic sau măcar 1 oră, de trei ori pe săptămână)
- relaxare (măcar o oră pe zi dedicată unor activităţi plăcute; dacă nu reuşiţi să faceţi acest lucru, s-ar putea să nu fie vorba de lipsă de timp, ci şi de pierderea abilităţii de relaxare: reînvăţaţi să o faceţi!)
- evitarea substanţelor psihoactive în exces (alcool, cafea, tutun, medicamente calmante)
- igiena somnului
- tratarea eventualelor tulburări psihologice legate de stres (depresie, anxietate).
« inapoi

Articol vizualizat de 7604 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805