Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

România, deficitară la numărul de psihoterapeuţi

România, deficitară la numărul de psihoterapeuţi

În România există 1.200 de psihoterapeuţi înregistraţi în FRP, adică cinci psihoterapeuţi la suta de mii de locuitori.

 

La 11 ani de activitate, Federaţia Română de Psihoterapie atrage atenţia că profesia de psihoterapeut şi beneficiile actului psihoterapeutic merită o susţinere şi reglementare adecvată.

În România există 1.200 de psihoterapeuţi înregistraţi în FRP, adică cinci psihoterapeuţi la suta de mii de locuitori. Aceste cifre o plasează pe ultimele locuri ale clasamentului european al densităţii psihoterapeuţilor. România nu stă prea bine nici în privinţa statutului acestei profesii, care este insuficient reglementat.

Cifrele sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât, potrivit estimărilor făcute de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, una din trei persoane va avea la un moment dat o tulburare psihică diagnosticabilă, iar depresia va fi în 2020 a doua boală din lume.

"Să luăm aşadar depresia ca exemplu. Nu ştim cât de cunoscut este faptul că psihoterapia alături de terapiile tradiţionale conduce la remiterea episodului depresiv şi la prevenirea recăderilor. Practic, valoarea psihoterapiei este dată de efectul de lungă durată în îmbunătăţirea calităţii vieţii", precizează dr. Ileana Botezat-Antonescu, preşedintele Federaţiei Române de Psihoterapie.

Federaţia Română de Psihoterapie are peste 1.170 de membri calificaţi
“Comunitatea psihoterapeuţilor din România are un nume: Federaţia Română de Psihoterapie şi este locul de întâlnire a 29 de asociaţii naţionale. De 11 ani, FRP, alături de Asociaţia Europeană de Psihoterapie, se angajează la dezvoltarea profesiei de psihoterapeut pentru standarde ridicate de pregătire a specialiştilor şi a calităţii serviciilor pentru eliminarea suferinţei oamenilor", adaugă dr. Ileana Botezat-Antonescu.

Despre statutul psihoterapeutului
Cele mai multe ţări europene conţin prevederi pentru decontarea serviciilor de psihoterapie din fondurile de asigurări, dar într-un număr limitat de şedinţe, restul de şedinţe necesare fiind plătite din resursele proprii ale pacientului. Serviciile de psihoterapie nu sunt numai "servicii de menţinere a sănătăţii (mintale)", ci şi acte terapeutice, la fel de eficiente ca şi administrarea unui medicament sau a unei proceduri fizice: radioterapie, fizioterapie etc.
Desigur că psihoterapia este menită să asigure schimbări în viaţa persoanei - uneori structurale, ca în cazul psihanalizei - atunci când aceasta este motivată să le opereze, iar acestea au, desigur, consecinţe favorabile în modul de funcţionare a persoanei, deci, al grupului profesional şi social.

“Aspiraţia noastră este ca profesia de psihoterpeut să capete un suport legislativ adecvat tuturor practicienilor, aşa cum este în unele ţări din Europa”, declară dr. Cătălin Zaharia, psihoterapeut, preşedintele Asociaţiei Europene de Psihoterapie Neurolingvistică (EANLP).

Când e nevoie de psihoterapie?
Psihoterapia este o necesitate atunci când mediul de creştere a individului nu a fost prielnic şi, din motive puternice şi sănătoase de dezvoltare, persoana solicită ajutor calificat în care poate găsi condiţii noi care să îi ofere posibilităţi de "reparare", prin noua relaţie cu terapeutul.

Oricând persoana se simte depăşită în mecanismele ei de adaptare care până acum s-au dovedit utile şi, iată, au colapsat, au "trădat-o". Sau atunci când medicul psihiatru, şi nu numai, o recomandă ca tratament complementar în cazul unor tulburări psihice severe sau psihosomatice. În prezent, anxietatea şi depresia sunt afecţiunile care îi determină pe români să meargă la psihoterapeut, cauza fiind, de multe ori, stresul major la care sunt supuşi. Dar cu ajutorul psihoterapiei pot fi combătute şi alte tulburări psihice, cum ar fi: traumele, abuzurile, crizele de viaţă, pierderile şi tulburările de stres post-traumatic.

Despre Federaţia Română de Psihoterapie
Federaţia Română de Psihoterapie este o organizaţie non-profit, apolitică si non-guvernamentală, cu caracter profesional, la nivel naţional. Sub egida FRP îşi desfăşoară activitatea majoritatea asociaţiilor şi şcolilor de psihoterapie din România. FRP are ca scop dezvoltarea şi promovarea psihoterapiei în România, ca modalitate de tratament al persoanelor cu probleme emoţionale dar şi ca sprijin al acelora care doresc să-şi dezvolte personalitatea şi să-şi optimizeze activitatea la nivel personal şi social.

FRP funcţionează ca Asociaţie Naţională Umbrelă şi de Acreditare, statut ce i-a fost conferit de către Asociaţia Europeană de Psihoterapie în vederea atestării celui mai înalt grad de calificare prin intermediul Certificatului European de Psihoterapeut (ECP). FRP facilitează comunicarea între asociaţiile de psihoterapie de diverse orientări, asigură cooperarea între organizaţiile şi persoanele preocupate de utilizarea resurselor psihoterapiei şi include 500 de membri calificaţi ca psihoterapeuţi în cei peste 1.170 de membri din toată ţara.

În prezent, FRP militează pentru alinierea psihoterapiei româneşti la standardele profesionale europene promovate de către Asociaţia Europeană de Psihoterapie şi este implicată activ în crearea unui cadru legal care să permită recunoaşterea psihoterapiei ca profesiune de sine stătătoare. Prin acest cadru legal, vor putea fi eliminate ameninţările la sănătatea publică reprezentate de practicienii şi instituţiile neacreditate şi va fi asigurat accesul cetăţenilor la servicii psihoterapeutice calificate şi etice, ca un drept fundamental al omului, cel la sănătate.

• În 3 decembrie 2011, reprezentanţi ai celor 29 de asociaţii membre ale Federaţiei Române de Psihoterapie îşi dau intâlnire pentru a discuta despre abordări moderne şi dezvoltări ulterioare ale  psihoterapiei practicate în Romania pentru înlăturarea suferinţei şi crearea bunăstării şi includerea sa ca o alternativă viabilă şi cost-eficienţă în tratamentul pacienţilor cu tulburări psihice. Conferinţa Federaţiei Române de Psihoterapie va cuprinde în prima parte a zilei evenimentul “Eficacitatea în psihoterapie: implicarea în cercetare a şcolilor româneşti de psihoterapie”, urmat de Adunarea Generală a FRP. În cadrul Adunării Generale, în conformitate cu prevederile statutului şi regulamentului FRP vor avea loc alegeri care vor stabili noua componenţă a Consiliului Director al Federaţiei în cadrul unui viitor mandat.
« inapoi

Articol vizualizat de 2685 cititori


 
 
Reteaua Info-Sanatate
Harta Spitale si Centre Medicale

© Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805