Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Dermatita atopică la copii

Dermatita atopică la copii

„Răzvănel are 6 luni şi 3 săptămâni şi are dermatită atopică. Se manifestă numai pe faţă, la obrăjori şi la bărbie - sunt zone roşii şi aspre. Ca să nu mai vorbim de mâncărimi“, se plânge o mămică.

Daniela Tudor

 

Dar acest caz nu este unicul, dermatita atopică fiind cea mai frecventă boală cutanată în rândul copiilor. Aceasta afectează fiecare copil, însă în mod diferit, atât în privinţa debutului, cât şi a gradului de severitate al simptomelor. În general, debutează la vârsta de 6-12 săptămâni, majoritatea copiilor afectaţi revenindu-şi în jurul vârstei de 18 luni, cu toate că vor prezenta ulterior un risc mai mare de a avea pielea uscată sau eczeme pe mâini.

Dermatita este o boală cronică, manifestându-se prin afecţiuni ale pielii. Cercetătorii au estimat că 65% dintre pacienţi dezvoltă simptomele în primul an de viaţă, în timp ce 90% dezvoltă simptome înainte de vârsta de cinci ani.

Ce anume determină dermatita atopică?
În primul rând sunt enumeraţi factorii genetici, care interferează cu factorii de mediu, diverse alimente (ouă, lapte de vacă, alune, nuci), sau anumite substanţe care irită pielea (săpunuri, cosmetice, lâna, fibrele sintetice din îmbrăcăminte, apa fierbinte, chiar şi temperatura din cameră) şi diverşi alergeni (polenul, acarienii). Anumiţi factori emoţionali, precum stresul, pot înrăutăţi condiţiile. De reţinut este faptul că puteţi să vă lăsaţi copiii să se joace cu cei care au dermatită atopică, deoarece nu este contagioasă.

Se poate trata dermatita atopică?
Ca în cazul tuturor bolilor nevindecabile, dermatita atopică poate fi ameliorată. Tratamentul trebuie să îi implice atât pe copil cât şi pe membrii familiei, împreună cu doctorul alergolog şi dermatolog, iar tratamentul va ţine cont de vârstă, simptomele şi starea generală de sănătate a copilului.

• Cel mai frecvent tratament îl reprezintă cremele şi uleiurile cu corticosteroizi, aplicat numai la indicaţia şi în dozele recomandate de doctor (se au în vedere: vârsta, locaţia pe piele, severitatea simptomelor şi tipul preparatului-cremă sau ulei).
• Tratamentul cu histaminice orale este benefic pentru copiii care se scarpină noaptea, agravând afecţiunea.
• Fototerapia este o metodă de tratament care utilizează undele ultraviolete A şi B fiind indicată la copiii mai mari (peste 12 ani) şi la adulţi.
• Ciclosporina este de asemenea folosită pentru a trata cazurile severe ale dermatitei atopice care nu a răspuns la alte forme de terapie.
• Evitarea fumului de ţigaretă care creşte riscul dezvoltării simptomelor respiratorii alergice, cum ar fi rinita şi astmul.
• Îmbăierea trebuie să fie de scurtă durată, în apă călduţă. Atenţie la produsele pentru îmbăiere. Folosiţi-le pe cele recomandate pentru copii, care nu conţin parfumuri.
• Imediat după baie, se va hidrata pielea cu unguente grase.
• Tăiaţi unghiile copiilor şi piliţi-le bine.
• Alegeţi îmbrăcăminte din bumbac.
• Îmbrăcaţi-vă copilul după temperatura ambientală evitând situaţiile de supraîncălzire, care favorizează pruritul.
• Folosiţi detergenţi pentru spălarea rufelor copilului a căror formulă exclude ingredienţii cu efect alergenic sau agresiv cutanat, parfumul, înălbitorii optici.
• Încercaţi să-i distrageţi atenţia copilului când îl vedeţi că începe să se scarpine.

Dacă sunteţi adepţii tratamentelor naturiste, încercaţi următoarele variante:
- Cremă de gălbenele, dar fabricată în casă (deoarece cea din comerţ conţine coloranţi şi parfum, care au efecte negative în cazul dermatitelor): doi pumni de flori de gălbenele se fierb în 250 ml. ulei (indicat este uleiul de masline) la bain-marin timp de 45 minute. Apoi, se strecoară printr-o strecurătoare deasă. În acelaşi timp se topeşte ceara de albine (aproximativ cât o nucă mai mare) cu răşină de brad sau molid (aproximativ o linguriţă) pe foc mic şi se amestecă repede cu uleiul strecurat. Compoziţia se omogenizează cu două linguri de alcool dublu rafinat. Se păstrează într-un recipient cu capac, la temperatură scăzută. Se hidratează pielea copilului cu această cremă.
- Îmbăierea cu tărâţe de grâu: se înveleşte într-o faşă sterilă un kilogram de tărâţe de grâu, apoi se pune la fiert aproximativ două ore, după care la foc mic până tărâţa se pătrunde cu apa. Faceţi-i copilului baie în fiecare seară cu această apă fiartă cu tărâţe.
« inapoi

Articol vizualizat de 15678 cititori


 
 
Reteaua Info-Sanatate
Harta Spitale si Centre Medicale

© Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805