Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Imunizarea împotriva rotavirusului, o necunoscută pentru multe mame din România

Imunizarea împotriva rotavirusului, o necunoscută pentru multe mame din România

51% dintre mamele din România nu au auzit de imunizarea împotriva rotavirusului.

 

- 51% dintre mamele din România nu au auzit de imunizarea împotriva rotavirusului

-  Dintre bolile copilăriei, rotavirusul apare cel mai devreme; infecţia reprezintă un risc încă din primele luni de viață

- Pentru 8 din 10 copii afectați de rotavirus a fost necesară spitalizarea, mai mult decât în cazul copiilor cu hepatita B sau pneumonie

Conform unui studiu al Societăţii Române de Pediatrie realizat în cadrul campaniei  “Să protejăm împreună copilăria” de către Cult Market Research, 51% dintre mămici nu au auzit de vaccinarea împotriva rotavirusului, cea mai frecventă boală infecțioasă a copilăriei.

Derulat la nivel naţional în rândul mamelor cu copii cu vârste între 0 și 5 ani, studiul a arătat că din procentul redus de mame care au auzit despre vaccinul împotriva rotavirus, doar 35% au ales să își protejeze copilul prin imunizare. În comparație cu vaccinarea împotriva celorlalte boli (pneumonie, varicelă, hepatita B), vaccinarea anti-rotavirus are cel mai mic procent înregistrat: aproape de 2 ori mai puține mame aleg să prevină infecția cu rotavirus a copilului prin imunizare.

Cu toate acestea, conform rezultatelor studiului, rotavirusul a spitalizat cei mai mulți copii în comparație cu celelalte boli, mai mulți chiar și decât hepatita B sau pneumonie. Astfel, potrivit studiului, spitalizarea a fost necesară pentru 8 din 10 copii afectați de rotavirus. În România, media de spitalizare pentru rotavirus este de 6 zile.

Respondenţii au confirmat că media de vârstă la care copiii lor sau ai prietenilor s-au infestat cu rotavirus este 1,7 ani, cea mai mică în comparație cu celelalte boli ale copilăriei. Specialiștii Societății Române de Pediatrie atenționează asupra faptului că rotavirusul prezintă cele mai mari riscuri, uneori fatale, la copiii de sub 1 an. Statisticile medicilor din România arată că 95% dintre copii se vor îmbolnăvi de rotavirus înainte de a împlini vârsta de 5 ani.

„Studiul realizat în cadrul campaniei recent lansate, arată încă o dată cât de importantă este informarea constantă și corectă a mamelor din România. Pentru că vedem în fiecare zi mămici care sunt nevoite să își interneze bebelușul bolnav de rotavirus, pentru că știm cât de greu le este mamelor să își privească bebelușul cu perfuzii în mânuțe, am ținut să lansăm o rubrică specială despre rotavirus pe site-ul campaniei”, declară Prof. Dr. Marin Burlea, Președintele Societății Române de Pediatrie. „Pentru că <<împreună protejăm copilăria>>, le recomandăm părinților să citească rubrica www.protejamimpreuna.ro/rotavirus, unde medicii pediatri discută despre simptomele, cauzele și efectele îmbolnăvirii cu rotavirus. Prin intermediul acestei rubrici, vrem să le vorbim mamelor despre cum poate fi prevenită aceasta boală, care anul trecut a afectat în România 37.595 de copii”, a adăugat Președintele Societății Române de Pediatrie.

 

Gastroenterita cauzată de rotavirus este cea mai frecventă boală în primii ani de viață ai copilului și este extrem de contagioasă. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, boala ucide anual 527.000 de copii la nivel mondial. Măsurile standard de igienă nu influenţează major transmiterea virusului, de aceea boala este extrem de răspândită în toată lumea, indiferent de standardele economice. La nivel mondial, principalele patru cauze ale mortalității infantile la copiii sub 5 ani cuprind bolile diareice (majoritatea sunt cauzate de rotavirus), cu o rată de 15%, depășind incidența accidentelor copiilor prin asfixiere și complicații ale nașterii premature.

Studiul Cult Market Research, la cererea Societății Române de Pediatrie, a fost realizat pe un eşantion de mame reprezentativ pentru mediul urban. În cadrul studiului, au fost intervievate mame din București, Cluj, Timișoara, Constanța și Iași, având unul sau mai mulți copii între 0 și 5 ani.

Despre platforma online pentru părinţi

www.protejamcopilaria.ro este prima platformă online pentru publicul larg, în care viitoarele şi actualele mămici pot găsi informații și pot primi sfaturi direct de la medicii specialiști. Platforma a fost lansată în cadrul campaniei Societății Române de Pediatrie „Să protejăm împreună copilăria”, realizată cu sprijinul GlaxoSmithKline (GSK) România.

Campania vine pe fondul unor realități dramatice: România are încă cea mai ridicată rată a mortalității infantile din UE la copiii de până în 5 ani. Mai mult decat atât, numărul cazurilor de îmbolnăvire ca urmare a bolilor infecțioase pediatrice a crescut în ultimii ani. Potrivit celor mai recente date Eurostat, mortalitatea infantilă în România este de 9,8 ‰ (9,8 morți la 1000 de nou născuţi), aproape dublă faţă de media europeană.

Despre Societatea Română de Pediatrie


Societatea Română de Pediatrie a fost ini
țial înființată în 1926, având ca publicație Revista Română de Pediatrie. Până în 2001, când și-a dobândit personalitatea juridică, a funcționat în cadrul Asociației Medicale Române. Scopul Societății este crearea unui cadru organizatoric adecvat pentru specialiștii din domeniul pediatriei și pentru alți specialiști ale căror preocupări au legătură cu pediatria, în vederea ridicării nivelului profesional şi ştiinţific al şcolii românești de pediatrie și îmbunătăţirii continue a asistenţei pediatrice. Societatea Română de Pediatrie doreşte să realizeze o legătură strânsă între toţi cei care se ocupă de creşterea, îngrijirea şi starea de sănătate fizică şi mentală a copiilor.

« inapoi

Articol vizualizat de 3543 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805