Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Vaccinarea pneumococică pentru nou-născuţi

Vaccinarea pneumococică pentru nou-născuţi

Ministerul Sănătăţii, parlamentarii din Comisiile de Sănătate şi Buget şi medicii au discutat recent despre oportunitatea includerii programului de vaccinare pneumococică în strategia de prevenţie.

 

·         Ministerul Sănătăţii, parlamentarii din Comisiile de Sănătate şi Buget şi medicii au discutat despre oportunitatea includerii  programului de vaccinare pneumococică în strategia de prevenţie.

·         Ministerul Sănătăţii şi Comisiile de Sănătate din Parlament îşi doresc o colaborare cu reprezentaţii Coaliţiei pentru o Nouă Prevenţie 2013 pe acest subiect.

Reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, parlamentari, medici de renume şi reprezentanţi ai unor ONG-uri au participat miercuri, 30 ianuarie, la Palatul Parlamentului, la o dezbatere cu tema introducerii vaccinării pneumococice pentru cohorta de nou-născuţi în calendarul de imunizări gratuite. Masa rotundă a fost organizată de Coaliţia pentru o Nouă Prevenţie 2013 (CNP 2013), o campanie iniţiată şi susţinută de 8 ONG-uri şi organizaţii medicale care militează pentru dreptul copiilor din România de a beneficia de un program de prevenţie a bolilor penumococice, cauza de mortalitate numărul 1 în lume din categoria bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătaţii.

Principalele teme discutate vizează necesitatea vaccinării întregii cohorte de nou-născuţi, găsirea unor soluţii bugetare pentru acest program şi derularea unor campanii de educare şi informare a părinţilor.

Moderatorul evenimentului a fost Andreea Marin, ambasadorul campaniei Coaliţia pentru o Nouă Prevenţie 2013, care a vorbit despre impactul şi incidenţa bolilor pneumococice, dar şi despre suferinţa copiilor care au trecut printr-un episod de boală.

Din nefericire, România deţine un loc fruntaş în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă, cu o rată de 9,79 la 1.000 de nou-născuţi, mai mult decât dublu faţă de media europeană. Una dintre cele mai importante cauze de deces o reprezintă bolile pneumococice. Dacă în 23 de state din UE copiii beneficiază de un program de prevenţie gratuit al bolilor pneumococice, în România doar 2% dintre părinţi îşi permit să-şi vaccineze micuţii“, a declarat Andreea Marin, Ambasadorul campaniei Coaliţa pentru o Nouă Prevenţie 2013 şi preşedintele Fundaţiei Preţuieşte Viaţa.  

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au afirmat că programele de prevenţie sunt o prioritate în prezent şi analizează introducerea vaccinului pneumococic în calendarul de imunizare al nou-născuţilor.

De asemenea, participanţii la dezbaterea de miercuri şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la suferinţele prin care trec mulţi copii din România din cauza unui inamic nevăzut, pneumococul, care produce boli grave precum pneumonia, meningita, otita medie acută şi chiar septicemia.

Potrivit statisticilor medicale, rata mortalităţii în cazul meningitei pneumococice ajunge la 30-40%, iar dintre copiii supravieţuitori peste 50% pot avea sechele: retard mental, tulburări de comportament, tulburări de auz, de vorbire, epilepsie.

În România, 1 din 5 copii cu vârsta până într-un an care ajung la medicul de familie sau în spital suferă de o boală potenţial pneumococică[1], în timp ce rezistenţa pneumococului la antibiotice este în creştere[2].

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, vaccinarea este singura măsură eficientă de prevenire a bolilor pneumococice.

Despre CNP 2013
Coaliţia pentru o Nouă Prevenţie 2013 (CNP 2013) este o campanie iniţiată şi susţinută de mai multe ONG-uri care îşi propun să militeze pentru dreptul copiilor din România de a beneficia de un program de prevenţie a bolilor penumococice, cauza de mortalitate numărul 1 în lume din categoria bolilor care pot fi prevenite, potrivit OMS. Coaliţia intenţionează să desfăşoare o amplă campanie de informare a publicului larg, a medicilor şi a autorităţilor din România cu privire la riscurile şi costurile absenţei unui program de prevenţie a bolilor pneumococice, având ca obiectiv crearea primului program naţional de imunizare care să cuprindă şi vaccinarea pneumococică în România, începând din 2013.

« inapoi

Articol vizualizat de 1811 cititori


 
 
Reteaua Info-Sanatate
Harta Spitale si Centre Medicale

© Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805