Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

7000 de români şi-au făcut până acum testul gratuit de hepatită C

7000 de români şi-au făcut până acum testul gratuit de hepatită C

De la lansarea celei mai vaste campanii de testare gratuită pentru depistarea infecţiei cu virusul hepatitei C, peste 7000 de români au beneficiat de această analiză gratuită.

 

De la lansarea celei mai vaste campanii de testare gratuită pentru depistarea infecţiei cu virusul hepatitei C, peste 7000 de români au beneficiat de această analiză gratuită. Mai mult decât atât, încă patru noi laboratoare din ţară s-au alăturat campaniei, la Iaşi, Ploieşti şi Baia Mare, astfel:

- Baia Mare: Laboratorul Clinica Someşan şi Laboratorul Maraclinica
- Iaşi: Laboratorul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase “Sfanta Parascheva”
- Ploieşti: Laboratorul Valahia

Datele de contact complete ale acestor noi laboratoare precum şi ale tuturor celor peste 70 de laboratoare implicate în campanie sunt disponibile pe site-ul campaniei, www.afladec.net, sau la numărul de telefon 021.326.00.36, număr cu tarif normal.

Persoanele care doresc să se testeze trebuie doar să se adreseze laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase ”Prof. Dr. Matei Balş” sau celui mai apropiat laborator Bioclinica sau partener, solicitând testul gratuit de depistare a anticorpilor anti-HCV.

Demarată la sfârşitul lunii ianuarie de către Alianţa Pacienţilor Cronici din Romania (APCR), împreună cu Institutul Național de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Baş” şi cu susţinerea laboratoarelor Bioclinica, Radio România şi Roche România, campania de testare pentru depistarea infecţiei cu virusul hepatitei C se desfăşoară sub sloganul: „Hepatita C nu doare. Doar ucide.”

50.000 de teste gratuite de depistare a infecţiei cu virusul hepatitei C sunt puse la dispoziția celor interesaţi prin intermediul laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase ”Prof. Dr. Matei Balş” din Bucureşti şi a celor peste 70 de laboratoare Bioclinica şi partenere din toată ţara.

"Este foarte important ca oamenii să conștientizeze faptul că hepatita C este o boală gravă, care, netratată, poate duce la ciroza și cancer hepatic. Așa cum au menționat specialiștii, dacă pentru hepatita virală B există vaccin și incidența bolii a scăzut progresiv în ultimii ani, pentru hepatita virală C testarea este singura modalitate de diagnosticare din timp a bolii", a declarat Marinela Debu, preşedinta APAH, asociaţie membră a APCR, care reprezintă pacienţii cu hepatite virale.

"Alianța noastră s-a implicat în aceasta campanie cu toate resursele și toate asociațiile membre, indiferent de patologie, își aduc aportul la succesul acestei ințiative unice pentru noi. Campania de testare este acum în plină desfășurare și îi invităm în continuare pe toți cei care doresc, să își facă acest test gratuit.", a menţionat Cezar Irimia, preşedintele APCR.

Hepatita virală C - o boală gravă, dar silenţioasă

Infectarea celulelor hepatice cu virusul hepatitei C determină o inflamaţie acută a ficatului, hepatita, care este, “silenţioasă” din punct de vedere al simptomelor şi semnelor. Hepatita C este o boală transmisibilă. Toate persoanele infectate cu acest virus au potenţialul de a-l transmite altor persoane, dar numai prin contact sanguin, al sângelui persoanei infectate cu sângele unei persoane neinfectate. Cu măsurile corecte de prevenţie, această transmitere poate fi evitată. Virusul hepatitei C este un virus care supravieţuieşte în sângele uscat, uneori chiar până la 3 luni, mai mult decât alte virusuri, de exemplu HIV.

Modalităţi de transmitere

Transmiterea prin transfuzii, instrumentar medical nesterilizat corespunzător (mai ales înainte de anii 1990)Folosirea în comun de seringi de către utilizatorii de droguri (în ultimii ani)Transmiterea prin hemodializăTransmiterea prin tatuaje, piercingTransmiterea prin utilizarea în comun a obiectelor de igienă personală (periuţe de dinţi, aparate de ras, forfecuţe / unghiere – acestea pot avea pe suprafaţa lor urme microscopice de sânge care nu sunt vizibile cu ochiul liber!)

Cel mai important lucru de reţinut referitor la simptomele hepatitei cu virus C este că marea majoritate a oamenilor care se infectează cu virusul C nu au niciun fel de simptome.  De obicei, momentul infectării trece neobservat, el putând fi confundat cu o gripă uşoară.

 

Singura modalitate de a depista o infecţie cu virusul hepatitei C ar fi ca persoana respectivă să meargă să se testeze pentru depistarea anticorpilor anti-VHC.

« inapoi

Articol vizualizat de 2124 cititori


 
 
Reteaua Info-Sanatate
Harta Spitale si Centre Medicale

© Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805