Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Scleroza multiplă ar trebui considerată şi o urgenţă socială

Scleroza multiplă ar trebui considerată şi o urgenţă socială

Codrin Scutaru - Secretar de Stat, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi a Persoanelor Vârstnice: "Sigur că Ministerul Sănătăţii ne are şi ne va avea ca parteneri constanţi".

 

Care este poziţia Ministerului Muncii privind această problemă?
Scleroza multiplă, aşa cum ar trebui să fie o urgenţă medicală, ar trebui considerată şi o urgenţă socială. Acest număr important de persoane diagnosticate merită toată atenţia şi conştientizarea din partea noastră, pentru că este un fenomen care se întâmplă la nivel european. Este nevoie de progres atât în planul dezvoltării cercetării medicale, cât şi în sectorul economico-social. În Uniunea Europeană, aproape o jumătate de milion de oameni au acest diagnostic, dar numărul celor afectaţi este mult mai mare, pentru că în jur ei au familie, prieteni, colegi de serviciu care sunt afectaţi şi ei de acest fenomen. Dincolo de ce spunem noi, autorităţile, şi de ce avem în plan, povestea unui om care suferă de scleroză multiplă e cea mai importantă, pentru că ne arată ce înseamnă în viaţa de zi cu zi această boală.

Există solutii pentru integrarea socioprofesională a acestor persoane?

Sper ca la sfârşitul anului 2014 să fie posibilă colectarea datelor statistice cu referire la codurile de boală ale persoanelor cu handicap, prin realizarea şi implementarea Registrului Electronic al Persoanelor cu Handicap, ceea ce ar permite să se ştie cu exactitate ce segment din persoanele cu handicap din România este afectat de scleroză muliplă şi cum se poate interveni. Sigur că Ministerul Sănătăţii ne are şi ne va avea ca parteneri constanţi. Potrivit articolului 58, alineatul 4, din Legea 448/2006, persoanele cu handicap pot beneficia de următoarele prestaţii sociale: indemnizaţie lunară, indiferent de venituri (202 lei pentru adultul cu handicap grav şi 166 de lei pentru adultul cu handicap accentuat) şi buget personal complementar lunar, indiferent de venituri (91 de lei pentru adultul cu handicap grav, 68 de lei pentru adultul cu handicap accentuat, 33,5 lei pentru adultul cu handicap mediu). De bugetul complementar beneficiază şi familia sau reprezentantul legal al copilului cu handicap grav, accentuat ori mediu, pe perioada în care îl are în îngrijire, supraveghere şi întreţinere. De asemenea, articolul 42 din lege prevede că adulţii cu handicap grav sau reprezentanţii legali ai acestora beneficiază de asistent personal sau de o indemnizaţie lunară de 610 lei.
« inapoi

Articol vizualizat de 1929 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805