Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

O cană de cafea pe zi poate reduce riscul de atac cerebral cu 20%

O cană de cafea pe zi poate reduce riscul de atac cerebral cu 20%

România se află în primele zece locuri în lume în ceea ce priveşte incidenţa accidentului vascular cerebral.

 

Mortalitatea prin accidentul vascular cerebral este de 3-4 ori mai mare în ţara noastră comparativ cu cea înregistrată în Uniunea Europeană şi de 6-7 ori mai mare faţă de SUA, România aflându-se în primele zece locuri în lume în ceea ce priveşte incidenţa accidentului vascular cerebral, conform datelor menţionate de publicaţia Jurnalul Naţional.

“AVC, care sunt de două feluri, ischemice şi hemoragice, sunt întotdeauna consecinţa unei suferinţe preexistente. Nu există AVC ca boală primară, la un om perfect sănătos, pentru că AVC presupune fie o anomalie a peretelui vascular, fie existenţa unor altor boli, de obicei cardiace unde se realizează nişte cheaguri de sânge, care se desprind, pornesc în circulaţie şi apoi astupă un vas cerebral”, explică prof. univ. dr. Ovidiu Băjenaru, preşedintele Societăţii Române de Neurologie (interviu publicat în Jurnalul Naţional, 19 martie 2013)

Studii clinice recente au analizat efectele regimului alimentar şi ale stilului de viaţă asupra reducerii riscului de a dezvolta accidente vasculare cerebrale, tocmai datorită incidenţei acestei afecţiuni.

Astfel, un studiu recent publicat în jurnalul American Heart Association şi coordonat de dr. Yoshihiro Kokubo, medic la Centrul Naţional de Cardiologie din Japonia, a monitorizat 83.269 de adulţi japonezi cu vârste între 45 şi 74 de ani care consumau  zilnic la micul dejun cafea sau ceai verde. Fiecare participant a fost ţinut sub observaţie aproximativ 13 ani şi niciunul dintre ei nu suferea de cancer şi boli cardiovasculare la începutul studiului pentru a analiza efectele consumului de cafea, respectiv ceai verde, asupra  riscului de a dezvolta AVC.

Principalele rezultate ale cercetării:

· Persoanele care consumau cel puţin o cană de cafea în fiecare zi aveau un risc mai scăzut cu 20% de a dezvolta AVC în comparaţie cu persoanele care consumau cafea foarte rar
· Persoanele care consumau cel puţin o cană de cafea avea un risc mai scăzut cu 32% de a dezvolta hemoragie intracerebrală, comparativ cu cei care nu consumau

Concluzia studiului este că un consum moderat şi regulat de cafea poate reduce riscul de a dezvolta un accident vascular cerebral.

În cadrul Conferinţei Naţionale de Medicina Familiei - Echilibrul delicat între ştiinţă, artă şi comunicare”, organizată între 27-30 martie 2013 la Crystal Ballroom Palace, puteţi afla mai multe informaţii despre efectele consumului de cafea asupra organismului în zona standului NESCAFÉ.

Surse citate: Stroke: Journal of the American Heart Association, 2013.
« inapoi

Articol vizualizat de 3442 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805