Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Ziua Internațională a bolii Parkinson

Ziua Internațională a bolii Parkinson

Astăzi, de Ziua Internațională a bolii Parkinson, 72.000 de lalele roșii au fost oferite românilor din toată țara, în semn de solidaritate cu cei diagnosticați cu această afecțiune.

 

Acțiunea a fost organizată de către Asociația de Luptă Împotriva Bolii Parkinson România, având ca partener Societatea de Neurologie din România, pentru a marca Ziua Internațională a bolii Parkinson. Evenimentul urmărește informarea și sensibilizarea populației față de realitățile dramatice generate de această afecţiune de care suferă peste 72.000 de români. Lalelele roșii simbolizează pacienții diagnosticați cu boala Parkinson în România și au fost împărțite trecătorilor în trei dintre principalele orașe din țară - București, Iași și Timișoara. Cele 72.000 de lalele roșii împărțite astăzi cu ocazia Zilei Internaționale a bolii Parkinson simbolizează numărul pacienților diagnosticați oficial cu boala Parkinson în România.
“Pentru fiecare pacient diagnosticat cu Parkinson în România, un alt român a primit o lalea roșie, simbol al acestei boli. Acest gest este încărcat de o deosebită emoție, simbolizândatât boala, cât și recunoștința celor 72.000 de pacienți față de cei din jur, având în vedere că în stadii avansate de boală, aceștia devin din ce în ce mai mult dependenți de ajutorul și susținerea lor. Cu cât se cunosc mai multe despre această afecțiune, cu atât mai mult poate fi îmbunătățită calitatea vieții pacientului. Acțiunile de informare sunt imperative, în contextul în care Parkinson va fi din ce în ce mai răspândită”, declară Dan Răican, președintele Asociației de Luptă Împotriva Bolii Parkinson România.

Nu există Registru Național al acestei afecțiuni

În acest context, Asociația de Luptă Împotriva Bolii Parkinson România subliniază căîn țara noastră nu există încă un Registru Național al acestei afecțiuni - instrument esențial în procesul de evaluare a dinamicii bolii - dar că în ultima perioadă, Societatea de Neurologie din România a făcut paşi importanţi în această direcţie. Această platformă electronică există deja ca instrument esenţial de lucru, urmând a fi folosită de toţi medicii specialişti neurologi ce tratează bolnavi suferinzi de boala Parkinson.
O altă problemă este diagnosticarea întârziată. Acest fapt este cauzat și de lipsa de informare a populaţiei care nu cunoaşte sau ignoră primele simptome, boala fiind confirmată uneori în stadii avansate, scăzând astfel calitatea şi speranţa de viaţă a celor diagnosticați.

Până în 2030 numărul pacienților se va dubla

Datele la nivel mondial arată că 1 din 500 de oameni suferă de boala Parkinson. În același timp, specialiștii trag un semnal de alarmă: până în anul 2030, numărul pacienților afectați de boala Parkinson, cu vârsta de peste 50 de ani, cel puțin se va dubla, ajungând la peste 8,7 milioane de cazuri diagnosticate. Acest context este favorizat  de creșterea incidenței bolilor neurologice în general, dar și de îmbătrânirea populației la nivel mondial, această boală fiind mai frecventă la vârste de peste 65 de ani.
În fiecare an, prevalența bolii Parkinson crește cu 2%4 la nivel mondial. În 5-10% din cazuri, boala începe să se manifeste chiar înainte de vârsta de 40 de ani. Potrivit datelor epidemiologice, riscul de apariţie al bolii este semnificativ crescut în rândul persoanelor care trăiesc în mediul rural, a agricultorilor și a persoanelor expuse la substanțe chimice agricole, precum pesticide, ierbicide, insecticide și anumiți solvenți organici. Un alt factor de risc este reprezentat şi de traumatismele cranio-cerebrale. Cauzele propriu-zise ale acestei boli rămân încă necunoscute.

Boala afectează și familia pacientului

Boala afectează atât pacientul, cât și familia lui, fiind una dintre afecțiunile cu implicații pe absolut toate nivelurile: fizic, psihic și emoțional, dar și social și economic. Pe plan european, cheltuielile de ordin medical și social generate de această suferinţă sunt estimate la 13,9 miliarde euro.
“Este important ca pacientul să recunoască primele simptome și să se adreseze rapid medicului, în vederea stabilirii precoce a diagnosticului. Acest lucru duce la instituirea unui tratament individualizat care la rândul lui poate prelungi controlul simptomelor şi eventual chiar încetinirii evoluţiei acestei boli neurodegenerative. În ciuda cercetărilor continue, acestă suferinţă are încă multe necunoscute. Pe lângă tratamentul specific, un rol important în controlul simptomelor pe termen lung îl are modul de viaţă al pacientului care trebuie să fie echilibrat, dominat de un context psihologic pozitiv, optimist. Situaţiile stresante pot deteriora rapid starea pacientului”, declară prof. dr. Dafin Fior Mureşanu, preşedintele Societăţii de Neurologie din România.

« inapoi

Articol vizualizat de 1646 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805