Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Peste 1.500 testări gratuite de glicemie

Peste 1.500 testări gratuite de glicemie

Cea de-a VI-a ediţie a Campaniei Naţionale “Controlează-ţi Diabetul”, desfăşurată la Galaţi înperioada 28 şi 29 martie 2014, a fost un real succes.

 

Peste 1.500 de gălăţeni şi-au testat gratuit glicemia şi hemoglobina in cadrul Campaniei Naţionale “Controlează-ţi Diabetul”, ediţia Galaţi. Evenimentul a fost organizat de Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, în parteneriat cu Centrul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Galaţi.
„În timp ce mergeam spre Consiliul Judeţean, am vazut cortul cu cei care efectuau analizele gratuite si coada impresionantă de gălăţeni care aşteptau să beneficieze de aceste servicii – iată că s-a trecut de la vorbe la fapte. Trebuie să mărturisesc că pentru mine este un moment de mare satisfacție faptul că una din problemele majore ale sănătății poporului român – diabetul zaharat - este abordată la nivelul cel mai eficient de intervenție - profilaxia și diagnosticul precoce”, a declarat în cadrul conferinţei de presă prof.dr. Nicolae Bacalbaşa, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.
La rândul său, decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos”, prof. dr. Aurel Nechita, a vorbit în cadrul conferinţei de presă despre importanţa şi necesitatea unei astfel de iniţiative, dar şi despre numărul tot mai mare de cazuri de diabet zaharat.

Incidenta diabetului, in crestere alarmanta

Numai în Galaţi, în ultimi 10 ani, numărul diabeticilor a crescut de peste 10 ori. Astfel, dacă în 1993 erau diagnosticaţi 2.793 de diabetici, în prezent numărul acestora a crescut la aproximativ 24.600.
„Incidența diabetului este într-o creștere alarmantă, iar Galațiul nu iese din statistica României în privința cazurilor de diabet. Potrivit statisticilor europene, mondiale și naționale, până în 2030, practic, numărul diabeticilor va crește cu 55%. Îngrijorător este şi faptul că avem acum cazuri de sugari care au diabet zaharat. Am crezut că doar în cărţile de specialitate există aşa ceva, dar nu. Numai la Galaţi avem trei sugari de 6-7 luni cu diabet zaharat”, a explicat prof. dr. Aurel Nechita.
Statisticile furnizate de Federaţia Internaţională de Diabet arată că putem vorbi de o creștere epidemică a diabetului zaharat în întreaga lume. Din acest motiv, Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice atrage atenţia asupra incidenţei crescute a diabetului zaharat în România, diagnosticării precoce şi menţinerii sub control a valorilor glicemice.
„Tratamentul diabetului este extrem de complex, gravitatea complicațiilor este deosebită, iar consecințele sociale, profesionale și familiale sunt devastatoare. Costul poate atinge 16% din bugetul alocat sănătății fiecărei țări și, de aceea, noi trebuie să promovăm aceste mesaje, să semnalăm că există multe cazuri de diabet zaharat, că această afecţiune se diagnostichează uşor şi că odată dobândit, diabetul zaharat trebuie menţinut sub control”, a explicat prof. dr. Maria Moţa, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Comunicarea medic-pacient, importanta

Referitor la controlul eficient al diabetului zaharat, conf. dr. Magdalena Moroşanu, şeful Centrului de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din Galaţi, a precizat că un rol esenţial îl are comunicarea dintre medic şi persoana cu diabet: „Munca noastră trebuie să fie foarte convingătoare pentru o persoană care, la prima confruntare cu boala, trebuie să proceseze foarte multe noţiuni şi informaţii, pentru ca apoi să-și câștige independența în a-și controla afecţiunea”.
Campania Naţională “Controlează-ţi Diabetul”, ediţia Galaţi, a cuprins numeroase acţiuni de informare şi educare a populaţiei cu privire la complexitatea diabetuluizaharat. Totodată, în cadrul campaniei a fost organizat şi Cursul Diabet, Sindrom Metabolic şi alte Boli legate de Nutriţie (DIAMOND - Diabetes Metabolic Syndrome and Other Nutrition - related Diseases), destinat profesioniştilor din domeniul medical implicaţi în managementul diabetului zaharat. Manifestarea a reunit aproximativ 100 de medici diabetologi, nefrologi, internişti, oftalmologi, pediatri, medici de familie şi alte specialităţi implicate în managementul diabetului zaharat.

 

« inapoi

Articol vizualizat de 1265 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805