Boli si tratamente
vezi toata lista

Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

 

Efectele pozitive ale cafelei in bolile neurodegenerative

Efectele pozitive ale cafelei in bolile neurodegenerative

Rolul pozitiv al cafelei in prevenirea bolilor neurodegenerative ne da un motiv in plus sa savuram zilnic aceasta bautura.

 

Efectele pozitive ale cafelei in Parkinson si Alzheimer

Consumata zilnic in cantitati moderate, cafeaua poate reduce riscul aparitiei bolilor Parkinson si Alzheimer si poate ajuta de asemenea la ameliorarea simptomelor celor care sufera de aceste boli. Cercetatorii sugereaza ca beneficiul maxim este atins la un consum de trei cani de cafea pe zi.

Rezultatele studiului “Caffeine and Risk of Parkinson’s Disease in a Large Cohort of Men and Women. Movement Disorders” realizat de Institute for Scientific Information on Coffee si publicat in 2012, arata ca:

- Consumul de cafeină este asociat cu un risc redus de aparitie a bolii Parkinson;

- Efectul asupra femeilor, mai ales asupra celor care urmeaza un tratament substitutiv hormonal (HRT), nu este la fel de semnificativ ca efectul asupra barbatilor.

- Există o relaţie doză-răspuns între consumul de cafeina si rata de risc a aparitiei bolii Parkinson;

- Beneficiul maxim este atins la un consum de trei cani cafea pe zi;

- Consumul de cafeina de catre pacientii care sufera de boala Parkinson a dus la o imbunatatire a starii generale;

- Cafeina a fost asociata mai ales cu imbunatatirea capacitatii locomotorii.

Consumul de cafea nu numai ca reduce riscul de aparitie a bolii Alzeheimer, dar intarzie si instalarea consecintelor la nivel cognitiv ale inaintarii in varsta.

Un alt studiu  realizat de cercetatorii portughezi “Caffeine intake and dementia: systematic review and meta-analysis“ arata ca, pe termen lung, consumul de cafea nu numai ca reduce riscul de aparitie a bolii Alzeheimer, dar intarzie si instalarea consecintelor la nivel cognitiv ale inaintarii in varsta. Eficienta cafelei este motivata prin faptul ca o doza suficienta de cafeina in organism inhiba secretia proteinei beta-amiloid, care se acumuleaza la nivelul celulelor cerebrale ale suferinzilor de Alzheimer.

Odata cu inaintarea in varsta, aceasta proteina devine tot mai dificil de metabolizat ducand la un exces care deterioreaza celulele creierului. Cafeina este utila in eliminarea acestui exces.

Alte beneficii ale cafelei

Combate depresia: un studiu efectuat de Institutul National de Sanatate din SUA a descoperit ca persoanele care beau in medie patru cesti de cafea pe zi sunt cu 10% mai putin predispuse depresiilor, decat cele care nu consuma cafea.

Regleaza activitatea hepatica: cercetatorii Clinicii Mayo din SUA au descoperit ca, prin aportul zilnic de cafea, se poate reduce riscul dezvoltarii colangitei sclerozante primare, o boala autoimuna rara care produce ciroza hepatica, insuficienta hepatica si chiar cancer hepatic.

Reduce riscul dezvoltarii diabetului zaharat de tip II: potrivit publicatiei Science Daily, consumul a 3-4 cesti de cafea pe zi poate fi asociat cu 11% mai putine sanse de dezvoltare a diabetului de tip II. Cercetatorii nu au reusit sa formuleze o explicatie concreta a fenomenului, desi s-a putut observa faptul ca acidul clorogenic din cafea inhiba raspunsul precoce al insulinei la glucoza.

Reduce riscul dezvoltarii cancerului de piele: studiul efectuat de Spitalul de Femei din Brigham si Harvard Medical School, pe esantion de 112,897 de barbati si femei arata ca persoanele care beau minimum 3 cesti de cafea pe zi sunt mai putin predispuse cancerului cutanat, in raport cu persoanele care nu consuma deloc bauturi cafeinizate.

Referinte:

1. http://www.coffeeandhealth.org/2014/04/11/latest-research-highlights-role-of-coffee-consumption-in-prevention-of-parkinsons-disease/
2. Santos C et al. (2010). Caffeine intake and dementia: systematic review and meta-analysis. J Alzheimers Dis;20 Suppl 1:S187-204.
3.  Arendash GW, Cao C. (2010). Caffeine and coffee as therapeutics against Alzheimer’s disease. J Alzheimers Dis. 2010;20 Suppl 1:S117-26.
4. Arendash GW, Mori T, Cao C, et al. (2009). Caffeine reverses cognitive impairment and decreases brain amyloid-beta levels in aged Alzheimer’s disease mice. J Alzheimers Dis. 2009;17(3):661-80.
5. Chu YF, Chang WH, Black RM, et al.(2012). Crude caffeine reduces memory impairment and amyloid beta (1-42) levels in an Alzheimer’s mouse model. Food Chem. 2012 Dec 1;135(3):2095-102. 
6. https://www.aan.com/PressRoom/Home/PressRelease/1128

« inapoi

Articol vizualizat de 1945 cititori

Sursa: Comunicat de presa Nescafe Romania
MESAJ DE INTERES PUBLIC

 
 
Reteaua Info-Sanatate
Harta Spitale si Centre Medicale
Recomandare video
Dosarul Electronic de Sanatate al Pacientului   Dosarul Electronic de Sanatate al Pacientului

Prezentare pentru medici despre dosarul electronic de sanatate al pacientului.

vezi toate video »


© Reteaua Info-Sanatate, 2008-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805

   
Adnet