Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Importanta tandemului psiholog-psihiatru

Importanta tandemului psiholog-psihiatru

Importanta tandemului psihiatru-psiholog a fost evidentiata in cadrul unui workshop sustinut la Spitalul de Psihiatrie Săpunari din Calarasi.

 

La eveniment, la care au participat 100 de psihologi clinicieni şi studenţi ai Facultăţilor de Psihologie, organizatorul şi coordonatorul proiectului, dr. Simona Trifu, cadru universitar al UMF Carol Davila din Bucureşti, a scos încă o dată în evidenţă importanţa tandemului psihiatru - psiholog în diagnosticarea şi tratarea bolilor psihice.

Pe parcursul celor 3 zile (25 - 27 aprilie), participanţii au fost în contact cu exemplificări ale  teoriei ataşamentului în mediul spitalicesc psihiatric, prin intervievarea controlată a mai multor pacienţi cronici, 18 pacienţi dintr-un total de 138, internaţi în Spitalul de Psihiatrie Săpunari. Diversele tipuri de afecţiuni (schizofrenie paranoidă sau afectivă, tulburare afectivă bipolară, tulburări de tipul demenţelor sau tulburări de comportament la oligofreni), întâlnite la Săpunari, au fost analizate în amănunt, reuşindu-se astfel identificarea unor diagnostice şi variante de tratament prin interacţiunea dintre pacienţi şi psihologi, acţiune controlată de sef de lucrări dr. Simona Trifu.

“Participanţii la workshop au putut asista şi deprinde un nou mod de abordare clinică a pacientului cu afecţiuni psihiatrice, care îmbină diagnosticul dur psihiatric cu tehnici de psihoterapie de diferite orientări. Mai exact, au învăţat cum să adapteze o conduită terapeutică în funcţie de diagnosticul şi personalitatea pacientului”, a declarat sef de lucrări dr. Simona Trifu. Aceasta a ţinut să precizeze că s-a dorit intervievarea în grupul de tineri psihologi, inclusiv a cazurilor de patologie psihiatrică veche, cu o evoluţie de peste 30 de ani de boală. S-a urmărit analiza comparativă a cazurilor la care predomină simptomatologia productivă cu situaţia pacienţilor dominaţi de dimensiunea negativă a simptomelor. „Au fost prezentate efectele benefice, precum şi impregnări / reacţii secundare ale variatelor tratamente psihiatrice aplicate de-a lungul anilor”, a mai adăugat specialistul.

La rândul său, managerul spitalului de la Săpunari, Daniela Brăileanu, a evidenţiat aspectele benefice pentru pacient a unor astfel de acţiuni. “În perspectiva continuităţii unor astfel de programe, tratamentul aplicat pacienţilor poate fi mult mai eficient şi din punct de vedere al costurilor, o analiză a tandemului psihiatru - psiholog în abordarea clinică conducînd la o reducere substanţială a costurilor”.

Costul zilnic al unui pacient – 25 de euro

Potrivit managerului de la Sapunari, costul zilnic al unui pacient internat la Săpunari este de 25 de euro, iar perioada de spitalizare este de aproximativ 18 zile, iar de cele mai multe ori se atinge şi perioada maximă de 50 de zile. “Ideea tandemului psiholog / psihiatru trebuie să devină un factor de aplicabilitate maximă în practica medicală, în primul rînd pentru a putea flexibiliza orice schemă de tratament aplicat pacientului, dar şi pentru monitorizarea mult mai atentă a acestuia” a declarat şi dr. Eduard George Carp, directorul medical al spitalului de psihiatrie de la Săpunari.

„În cadrul unor astfel de sesiuni afli lucruri inedite şi extrem de utile în practica de zi cu zi, decoperind cheia rezolvării multor probleme psihiatrice din perspectiva psihologică. Sunt cazuri pe care le poţi vedea doar în spital şi nicidecum în cabinetul psihologului” afirmă şi psihologul clinician, Ana Miruna Vintilă, care participă din 2011 la astfel de evenimente organizate de sef de lucrări dr. Simona Trifu.

« inapoi

Articol vizualizat de 1262 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805