Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

„Salveaza vieti: spala-te pe maini!’’

„Salveaza vieti: spala-te pe maini!’’

Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” a organizat prima conferință națională „Salvează vieți: spală-te pe mâini!”.

 

Evenimentul a avut sustinerea Ministerului Sănătății, iar drept partener - Academia Aescula. Manifestarea a fost organizata cu ocazia campaniei globale cu același nume lansată de Organizația Mondială a Sănătății.

Campania este sărbătorită în toată lumea pe 5 mai, iar scopul acesteia este de a atrage atenția asupra importanței pe care o are igiena mâinilor personalului medical în momentul în care acordă asistenţă pacientului, primul pas în prevenirea şi controlul infecţiilor asociate îngrijirilor medicale.

Academia Aesculap, recunoscută ca un simbol în educația medicală, s-a alăturat anul acesta Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” în promovarea igienei mâinilor prin intermediul primei conferințe naționale „Salvează vieți: spală-te pe mâini!”. Academia Aesculap este prezentă în peste 40 de țări și a instruit până în prezent aproape 70.000 de cursanți, profesioniști din domeniul sănătății. În România, Academia Aesculap a susținut peste 30 de cursuri venind astfel în întâmpinarea nevoilor de educație medicală din țara noastră, instruind 1200 de profesioniști din domeniul sănătății.

Un alt susținător al campaniei inițiate de Organizația Mondială a Sănătății este B. Braun Medical, companie producătoare de soluții dezinfectante pentru mâini prezentă în 61 de ţări. Peste 50.000 de angajaţi lucrează împreună pentru a îmbunătăţi sistemul de tratament pentru pacienţi, procedurile de lucru în spitale şi practica medicală. În acest mod, B. Braun Medical  îşi propune să crească siguranţa pacienţilor, medicilor şi personalului medical.

Temele expuse

Conferința s-a desfășurat în prezența Ministrului Sănătății, dr. Nicolae Bănicioiu, și a tratat teme precum apariția infecțiilor asociate îngrijirilor de sănătate expusă de Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel sau prevenirea și controlul infecțiilor nosocomiale într-un spital privat, expusă dr. Andreea Moldovan, de la Spitalul Sf. Constantin din Brașov.


Prof. Dr. Didier Pittet, director al Programului de control al infecțiilor și al Centrului pentru siguranța pacienților susținut de Organizației Mondiale a Sănătății, din cadrul Spitalului universitar din Geneva, a transmis mesajul său prin intermediul unei înregistrări video, chiar în deschiderea conferinței.  Programele conduse de Prof. Dr. Didier Pittet au reunit în 7 ani de activitate 129 de țări care și-au arătat sprijinul, iar în peste 40 de țări și regiuni au fost implementate campanii pentru igiena mâinilor. În 2012, mai mult de 15.000 de spitale au răspuns pozitiv campaniei pentru prevenirea și controlul infecțiilor intraspitalicești, însumând peste 13 milioane de lucrători din sistemul medical.


Dr. Amelia Dinu, președinte al Academiei Aesculap în România, a încheiat conferința cu detalii despre parteneriatul cu INBI: „Suntem onorați să fim partenerii unui eveniment atât de important precum prima conferință națională din cadrul campaniei Salvează vieți: spală-te pe mâini! Academia Aesculap are ca obiectiv participarea activă la dezvoltarea unei platforme științifice care să încurajeze schimbul de informații și experiența în sectorul medical din România”.

4 milioane de infectii intraspitalicesti anual

Anual se produc în ţările din Uniunea Europeană circa 4 milioane de infecţii intraspitalicești (infecţii urinare, infecţii ale căilor respiratorii superioare şi inferioare, infecţii ale plăgilor chirurgicale, bacteriemii, septicemii, infecţii cutanate) responsabile de circa 37.000 de decese. Şi mai important este faptul că jumătate dintre aceste infecţii sunt produse de germeni multirezistenţi.


În jur de 7% dintre bolnavii care au fost internaţi mai mult de doua zile într-o secţie de terapie intensivă dintr-un spital european, în anii 2008 şi 2009, au dezvoltat o pneumonie (în peste 90% din cazuri asociată cu ventilaţia mecanică). Cei mai frecvenţi germeni izolaţi de la aceste cazuri au fost Pseudomonas aeruginosa şi Staphylococcus aureus.
Infecţia asociată cu îngrijirile medicale (infecţie nosocomială sau infecţie intraspitalicească) poate fi definită ca:
- infecţie contactată în spital de către un pacient care a fost internat dintr-un alt motiv decât cel infecţios;
- infecţie apărută la un pacient din cadrul unui spital sau al unei alte unităţi medicale, la care infecţia nu era prezentă sau nu se afla în perioada de incubaţie la momentul internării;
- infecţiile dobândite în spital, dar diagnosticate dupa ieşirea din spital (ex. infecţia nou-născutului diagnosticată după externare sau infecţii dupa intervenţii laparoscopice cu internare de scurtă durată);
- infecţiile ocupaţionale la personalul medical;
- infecţia contactată  ambulator (cabinet medical de diverse specialităţi : de ex. stomatologie, ginecologie, explorări funcţionale, etc).

« inapoi

Articol vizualizat de 2086 cititori


 
 
Reteaua Info-Sanatate
Harta Spitale si Centre Medicale

© Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805