Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Romania, tara europeana in care este cel mai rau sa fii mama

Romania, tara europeana in care este cel mai rau sa fii mama

România înregistrează valori-record ale mortalității în rândul copiilor și al mamelor, comparativ cu restul statelor dezvoltate.

 

Potrivit raportului „Starea mamelor din întreaga lume” (State of the World's Mothers), lansat de organizația Save the Children International, din cele 178 de state incluse în raport, Finlanda se distinge ca țara cu cel mai prielnic climat pentru mame, fiind urmată în clasament de alte cinci state nord-europene: Norvegia, Suedia, Islanda, Olanda și Danemarca.

In Sierra Leone 20% din copii nu ajung la 5 ani

La polul opus, topul țărilor care oferă condiții sociale precare tinerelor mame este dominat de comunitățile africane, în frunte cu Somalia, Congo, Niger și Mali. Cifrele sunt relevante: în timp ce în Ciad una din 15 femei moare anual din cauza complicațiilor din timpul sarcinii, în Suedia, o asemenea tragedie va avea loc doar o dată la 14.100 de nașteri. De asemenea, dacă în Sierra Leone, 20% din copii nu ajung la vârsta de cinci ani, în Islanda, acest risc este de 90 de ori mai mic.

Romania, pe locul 65 in lume

Din păcate, și în acest an, România continuă să se evidențieze prin contraperformanțe. Astfel, țara noastră ocupă locul 65 în clasamentul internațional, ceea ce o clasează pe ultima poziție la nivelul Uniunii Europene, la distanță considerabilă față de Ungaria (locul 55) și Bulgaria (44). Mai mult, România este depășită în topul global de state mult mai sărace, precum Serbia (locul 36), Cuba (35) sau Belarus (26).

Studiul are în vedere cinci indicatori: riscul de deces matern, mortalitatea copiilor sub cinci ani, anii de școlarizare petrecuți în sistemul de educație formală, PIB per capita, participarea femeilor la actul de guvernare, iar România raportează cifre descurajatoare pentru toate cele cinci criterii. De pildă, dacă la noi o femeie din 2.600 moare în timpul sarcinii (exact aceeași cifră este raportată și de Iran, de pildă), în Vest raportul este de 1:8.900. De asemenea, în timp ce 1,2% din copii în România mor înainte de a împlini 5 ani, în Occident lucurile stau mult mai optimist, cu o pondere de doar 0,4%.

Programul Every One

În spatele cifrelor se află nenumărate drame umane, care, cu voință și dedicare, ar putea fi prevenite. De aceea, Organizaţia Salvaţi Copiii România s-a alăturat în urmă cu trei ani programului internațional Every One, care are ca scop salvarea copiilor de până în cinci ani din întreaga lume, demarând o campanie amplă - Fiecare copil contează - desfășurată pe doi piloni esențiali în ceea ce privește mortalitatea infantilă: programe de informare a mamelor din comunitățile defavorizate și dotarea maternităților cu echipamente medicale peformante. Până în momentul de față, 5.356 copii 0-5 ani, 941 mame tinere și 633 gravide  au beneficiat de pe urma acestei campanii, iar 18 maternități au fost modernizate cu echipamente necesare salvării bebelușilor născuți prematur. Valoarea totală a investițiilor realizate până în prezent este de 1.300.000 lei.

 „În România, un copil mai mic de un an moare la fiecare 5 ore, iar principala cauză a acestui flagel este prematuritatea. Cu ajutorul echipamentelor donate până acum, Salvați Copiii România a contribuit la salvarea a 3.600 vieți, iar pentru acest an avem în vedere dotarea a 28 de maternități. Ne dorim, însă, mai mult, și, de aceea, facem din nou un apel către publicul larg de a redirecţiona cei 2% din impozitul pe venit către dotarea cu echipamente a secţiilor de nou-născuţi din România. Este un gest simplu, care necesită un efort minim, dar prin care fiecare dintre noi poate oferi şansa la viaţă bebelușilor care se nasc prematur”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedintele Executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii.

”Starea mamelor din întreaga lume”

Ajuns la cea de-a 15-a ediție, studiul din acest an are ca temă situația mamelor din statele aflate în război, în condițiile în care peste 250 de milioane de copii cu vârste mai mici de cinci ani trăiesc în zone de conflict, iar peste jumătate din decesele înregistrate anual în rândul mamelor și copiilor au loc în regiunile afectate.

Primele 10 poziții în clasamentul din acest an sunt ocupate de Finlanda, Norvegia, Suedia, Islanda, Olanda, Danemarca, Spania, Germania, Belgia și Australia. La polul opus, statele care oferă cele mai nefericite condiții de viață mamelor sunt Somalia, Congo, Mali, Niger, Guineea-Bissau, Republica Centrafricană, Sierra Leone, Nigeria, Ciad și Coasta de Fildeș.

 

« inapoi

Articol vizualizat de 1220 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805