Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Hipertensiunea, boala secolului XXl, de la varste fragede

Hipertensiunea, boala secolului XXl, de la varste fragede

In lume sunt din ce in ce mai multe persoane care sufera de hipertensiune, iar in Romania aproape 50% din populatie sufera de aceasta boala.

 

Cardiologul Dr. Doc. Alp Burak Çatakoğlu, din cadrul Liv Hospital, Istanbul, avertizeaza ca aceasta boala poate sa apara de la varste fragede: 5-10 ani. Hipertensiunea depistata la copii sub 10 ani este efectul unei alte boli, dar si poate fi cauzata si de obezitate sau sedentarism. Pentru scaderea tensiunii arteriale trebuie urmat un stil de viata sanatos, care sa implice o alimentatie sanatoasa si efort fizic intens, insa in cazul unora poate fi necesar tratamentul medicamentos care ar putea include: diuretice, betablocante, blocante ale canalelor de calciu.

Hipertensiunea arteriala nu are o manifestare evidenta la copii, insa uneori poate cauza dureri de cap. Hipertensiunea arteriala la copii poate fi legata de afectiuni cum ar fi: boli cardiovasculare, tulburari genetice sau hormonale,  boli cronice de rinichi, tulburari ale glandelor suprarenale, hipertiroidismul.

O problema des intalnita la copiii cu hipertensiune este apneea de somn. Acestia sforaie in timpul somnului sau respira cu dificultate.

Daca tensiunea este cauzata de obezitate, aceasta poate sa scada in cazul in care copilul are un regim alimentar sanatos prin care sa slabeasca. Un meniu zilnic sanatos ar trebui sa contina fibre, fructe si legume proaspete si ar trebui evitate dulciurile,  bauturile indulcite si carbogazoase, mancarea tip fast-food. Totodata, ar trebui redusa cantitatea de sare din alimentatie.

Daca hipertensiunea nu este tratata la timp in copilarie, la maturitate poate duce la complicatii: atac de cord, accident vascular, insuficienta cardiaca, boli renale.

« inapoi

Articol vizualizat de 2935 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805