Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Boala artrozica, a doua cauza de morbiditate la nivel mondial

Boala artrozica, a doua cauza de morbiditate la nivel mondial

Boala artrozica afecteaza articulatiile membrelor si coloana vertebrala si este cea mai frecventa cauza de durere cronica la varstnici.

 

30% dintre pacienții cu artroză nu pot depune efort fizic , sunt limitați la a merge pe jos o distanta de 300 m, 28% dintre pacienti nu pot urca mai mult de 10 trepte, iar 25% dintre ei cară cu dificultate o greutate de 2,5 kg. Mai mult decât atât, din punct de vedere al impactului social, fiecare pacient cu gonartroza a lipsit, în medie, 13 zile de la serviciu.

Printre factorii favorizanți pentru apariția bolii artrozice pot fi mentionați –predispoziția genetică, vârsta, sexul, obezitatea, traumatismele, precum și deteriorarea articulară în cadrul altor boli reumatice.

Tratamentul, in momentele de durere

Durerea este cea mai presantă problemă la pacienții cu artroză, în timp ducând la depresie. Scalele de durere sunt un mod fiabil de a compara intensitatea durerii unui pacient în diferite momente. Evaluarea durerii trebuie să determine nu numai intensitatea, ci şi impactul asupra calităţii vieţii (activitatea de zi cu zi).

“Pacienții cu artroză trebuie să se prezinte la medic și să urmeze tratamentul în momentele de durere. O amânare a tratamentului nu poate conduce la nimic bun, ci doar la agravarea simptomelor și limitarea activităților zilnice. Tratamentele pe care medicii le recomandă pacienților cu artroză sunt antiinflamatoarele nesteroidiene pentru că ameliorează durerea, reduc inflamațiile sinoviale, mențin funcțiile articulare și îmbunătățesc calitatea vieții”, declară prof. dr. Ruxandra Ionescu, reumatolog în cadrul Spitalului Sfânta Maria, București.

Artroza in cifre

Din punct de vedere economic, atroza determină peste 440.000 de protezări de genunchi și aproape 200.000 de protezări de șold, pe an, în SUA, iar 28% dintre pacienți se declară pesimiști în ceea ce privește viitorul lor.  Din cauza creșterii speranței de viață, toate aceste cifre vor crește în viitor.

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, afecțiunile reumatismale reprezintă cea mai frecvent raportată cauză de boală la populația adultă.

„Boala artrozică afectează milioane de oameni la nivel mondial, inclusiv în România. Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) reprezintă cea mai utilizată opțiune terapeutică alături de schimbarea stilului de viață. Ne dorim să oferim pacienților cu boală artrozică o îmbunătățire clară a calității vieții lor prin reducerea durerii de la nivel articular, prin reducerea posibilelor reacții adverse induse medicamentos, cât și prin îmbunătățirea mobilității articulare, asigurând, astfel, o reintegrare socială rapidă”, declară Dr. Simona Olaru, director medical MSD România.

E necesara educarea pacientilor

Starea de bine a pacienților și educarea medicilor sunt principalele obiective ale MSD România. De aceea, anul trecut, compania a lansat un progam de informare și educare dedicat specialiștilor care lucrează cu pacienți artrozici.

“Suntem conștienti de nevoia de informare a medicilor pentru a veni în ajutorul pacienților, tocmai din acest motiv, MSD România a lansat în 2013,  „10 pentru mișcare” - un proiect educațional dedicat medicilor de familie și specialiștilor (medici interniști, reumatologi, balneofizioterapeuț),. Ediția din 2014 a programului se axează pe seminarii practice dedicate medicilor de familie cu scopul de a-i învăța pe aceștia să diagnosticheze și să trateze corect boala artrozică. Seminariile au loc în 30 de orașe și implică peste 1.500 de medici de familie”, adaugă Fabrizio Giombini, Managing Director MSD România.

« inapoi

Articol vizualizat de 1410 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805