Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

 Numarul de cazuri oficiale de obezitate infantila a crescut cu 70%

Numarul de cazuri oficiale de obezitate infantila a crescut cu 70%

Doctorul Tudor Ciuhodaru atentioneaza autoritatile asupra faptului ca obezitatea infantila a atins proportiile unei epidemii ce se agraveaza de la an la an.

 

Doctorul Tudor Ciuhodaru apreciaza ca obezitatea infantila a devenit o problema de sanatate publica ce trebuie rezolvata si in Romania inclusiv prin adoptarea proiectului de lege ce prevede introducerea educatiei sanitare ca materie obligatorie de studiu in institutiile de invatamant. Celelalte state europene au introdus masuri de educatie pentru sanatate in scoli si au declarat 22 mai drept ziua europeana de lupta impotriva obezitatii.

,, Comportamentul alimentar inadecvat datorita educatiei deficitare a copiilor si a parintilor abunda in factori de risc precum alimentatie de tip fast food, cu multe grasimi procesate si bauturi dulci carbogazoase sau alimentatia la ore tarzii duce adesea la obezitate iar asocierea sedentarismului agraveaza acest fenomen.

In doar doi ani numarul de cazuri oficiale de obezitate infantila a crescut cu 70% si o data la doua zile un copil obez ajunge la spital. In 2010 se inregistrau 104 cazuri in Iasi si s-a ajung la pese 170 in 2012 si s-a ajuns la cazuri dramatice de copii de doar 15 ani care cantaresc aproape 100 de kilograme sau de obezitate la un sugar de doar opt luni ce canterea peste 10 kilograme.

Deja ne clasam pe locul 3 in Europa cu cei patru milioane de adulti obezi si s-a ajuns ca jumatate din romani sa fie supraponderali. Mai precis 30% din femei şi 20% din bărbaţi depasesc greutatea normala iar 40% din copii sunt obezi.

Lipsa de educatie contribuie in mod paradoxal la aparitia obezitatii

Constatam ca pe langa cauzele genetice, biologice, culturale si comportamentale saracia si lipsa de educatie contribuie in mod paradoxal la aparitia obezitatii cu toate complicatiile de ordin metabololic (dislipidemie, diabet), cardiovasculare (cardiopatie ischemica, hipertensiune, infarct), neuropsihice (accidente vasculare, tulburari comportamentale, modificari de somn, suicid) sau osteroarticulare.

 Sunt si modificari ale comportamentului alimentar legate de ritm (o gama larga de gesturi neadecvate: de la ,,rontait”- mancatul frecvent ce ofera iluzia relaxarii si duce la adevarate dependente de mancare pana la acea masa unica nocturna) sau de mod (alimentatia in fata calculatorului, televizorului).

 Odata instalata obezitatea se inchide cercul vicios al unui stil de viata nesanatos prin aparitia modificarilor de ordin psihologic si de integrare sociala mergand pana la depresia severa.

Estimam ca prin predarea in scoli a educatiei pentru sanatate se va limita acest fenomen prin invatarea modului de a asigura o alimentatie adecvata si a unui stil de viata sanatos.

Alte state europene fac acest lucru si chiar au instituit la nivel european ca 22 mai sa fie Ziua Europeana Impotriva Obezitatii in vederea informarii si educarii cetatenilor cu privire la riscurile pentru starea de sanatate determinate de excesul ponderal si obezitate.

Pentru a deveni cu adevarat eficient acest program trebuie sa depaseasca etapa informarii sporadice si superficiale. Acest lucru se poate realiza doar prin transformarea educatiei pentru sanatate in disciplina obligatorie predata de personal specializat in toate institutiile de invatamant”

« inapoi

Articol vizualizat de 1660 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805