Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Zambeste Romania si Salvati Copiii lanseaza un nou program, sanatatea orala

Zambeste Romania si Salvati Copiii lanseaza un nou program, sanatatea orala

Sute de copii din cele mai defavorizate comunitati din Romania vor beneficia gratuit de consultatii, tratamente stomatologice si educatie cu privire la igiena orala.

 

GSK Consumer Healthcare România anunță lansarea unui nou program în cadrul parteneriatului cu organizația Salvați Copiii România, pentru facilitarea accesului la servicii de sănătate orală și educație al copiilor din câteva comunități defavorizate din România, acestea făcând parte din proiectul “Fiecare copil contează”, derulat de Salvați Copiii România, cu sprijinul GSK România.

Programul demarează de la 1 iunie și face parte din campania Zâmbește România, desfășurată de GSK Consumer Healthcare în scopul educării și promovării igienei orale corecte.

Astfel, în iunie, luna copiilor, special pentru a face posibil acest program din cadrul parteneriatului cu Salvați Copiii, GSK Consumer Healthcare România va direcționa 1% din valoarea vânzărilor tuturor produselor Aquafresh®, Sensodyne® și Parodontax® pentru activități de creștere a nivelului de sănătate orală a copiilor între 1 și 10 ani din două dintre cele mai defavorizate comunități din România, sprijinite de Salvați Copiii: Dumești, județul Vaslui și Gorbănești, județul Botoșani. Oricine poate să se alăture cauzei de a dărui astfel un zâmbet copiilor defavorizați, cumpărând în luna iunie produse din aceste game.

Prin acest program, sute de copii din aceste comunități vor beneficia de consultații și tratamente stomatologice gratuite împotriva cariilor, precum și de educație pentru o igienă orală corectă. Acestea sunt măsuri esențiale pentru îmbunătățirea nivelului scăzut de sănătate orală, confirmat și de rezultatele studiului desfășurat în campania Zâmbește România, în 2013.

“Programul inițiat de GSK Consumer Healthcare România pentru Salvați Copiii România reprezintă o continuare firească a angajamentului pe care ni l-am luat în cadrul campaniei educaționale Zâmbește România de a oferi soluții pentru o mai bună sănătate orală a populației, dar mai ales a copiilor. Știm că mai ales în comunitățile defavorizate există o nevoie stringentă pentru acces la servicii stomatologice și educație în igienă orală și ne bucurăm că acest program din cadrul parteneriatului aduce un ajutor semnificativ copiilor și familiilor din aceste zone. Nivelul de igienă și sănătate orală sunt foarte importante pentru starea generală de sănătate a copiilor”, declară Helen Tomlinson, General Manager GSK Consumer Healthcare România și țările Adriatice.

Programul lansat de Zâmbește România și Salvați Copiii se va derula în perioada iunie – octombrie 2014 și urmărește să îmbunătățească nivelul de sănătate orală al copiilor în zonele în care există cea mai mare nevoie - în comunitățile defavorizate, izolate, unde nu există infrastructură pentru servicii stomatologice – prin facilitarea accesului la acestea, prin soluții concrete de tratament pentru copii și cultivarea prevenției, oferind cursuri de educație pentru o igienă orală corectă.

Nivelul de sănătate orală la copiii din România

Programul a fost creat ca răspuns la concluziile celui mai recent studiu cu privire la nivelul foarte scăzut de sănătate orală a copiilor , care arată că 75% dintre copiii între 5 și 13 ani incluși în studiu au carii pe dinții de lapte, în timp ce 3/4 din dinții temporari afectați prezintă carii neglijate, care nu sunt tratate.

În acest context, specialiștii atrag atenția părinților că și dinții de lapte trebuie îngrijiți și tratați de carii, deoarece acestea pot să aibă consecințe negative asupra formării și sănătății dinților definitivi, a masticației și a dicției. De asemenea, stomatologii subliniază că orice problemă de sănătate orală netratată, inclusiv la copii, poate afecta starea generală de sănătate a organismului.

În continuare, studiul Zâmbește România mai arată că 38% dintre copii au placă dentară microbiană semnificativă1, fapt ce semnalizează o stare precară de igienă orală, în timp de 4 din 10 copii de până în 13 ani au deja carii pe dinții definitivi,1 fapt îngrijorător dat fiind că unii dinți definitivi încep să apară foarte devreme, la vârsta de 6 ani. Aproape 90% din aceste carii sunt netratate. Incidența ridicată a cariilor atât în cazul dinților temporari, cât și al celor definitivi, arată lipsa unui comportament de prevenție și nevoia de educare cu privire la regulile esențiale pentru o igienă orală corectă.

Sănătatea orală în mediul rural

Nevoia de a crea inițiative pentru creșterea nivelului de sănătate orală în comunitățile defavorizate din România este susținută și de datele de consum, care arată cât de puțin își îngrijesc românii dinții în mediul rural, în timp ce comportamentul adulților se răsfrânge și asupra copiilor.

Astfel, potrivit datelor de consum din cel mai recent studiu de piață  Nielsen, în anul 2013, în mediul rural, un român folosește 1 tub de pastă de dinți timp de 3 ani, însă rezultatele sunt pozitive, deoarece perioada de consum s-a înjumătățit în comparație cu anul trecut, când un cetățean din mediul rural folosea aceeași pastă de dinți timp de 6 ani.

Totodată, un român din mediul rural își schimbă periuța de dinți o dată la 10 ani, mai des în comparație cu datele Nielsen de anul trecut, având acum o perioadă de folosire redusă la jumătate.

“Ne bucurăm că datorită acestui program putem oferi acestor familii extrem de sărace acces la servicii stomatologice, educație și resurse pentru o mai bună igienă orală. Ne confruntăm cu realități incredibile în ziua de azi, pe care oamenii le văd mai degrabă în statisticile negative, dar care totuși există – sunt comunități în care copiii nu au fost niciodată la medicul dentist, familii care nu au posibilitatea să cumpere periuțe sau pastă de dinți. Ne străduim să schimbăm viețile acestor familii defavorizate încă de la începerea programului „Fiecare copil contează”, în anul 2010, lansat cu sprijinul GSK România și al Ministerului Sănătății, cu obiectivul de a reduce mortalitatea infantilă, prin facilitarea accesului la sănătate, educație și sprijin material pentru igienă, alimentație și echipament medical”, declară Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Salvați Copiii România.


« inapoi

Articol vizualizat de 3627 cititori


 
 
Reteaua Info-Sanatate
Harta Spitale si Centre Medicale

© Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805