Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Un viitor fara carii

Un viitor fara carii

Cariile dentare si afecţiunile parodontale sunt printre cele mai importante probleme de sănătate raportate, afectând cea mai mare parte a copiilor de vârsta şcolară şi a adulţilor din toată lumea.

 

Alianţa pentru un Viitor Fără Carii, organizaţie formată din experţi în sănătatea orală, a făcut public un raport privind situaţia răspândirii cariilor dentare în ţările Europei Centrale şi de Est, inclusiv România. Raportul arată că afecţiunile orale, precum cariile dentare şi afecţiunile parodontale, sunt printre cele mai importante probleme de sănătate publică raportate, afectând cea mai mare parte a copiilor de vârsta şcolară şi a adulţilor din toată lumea.

Caria dentară continuă să constituie o problemă importantă de sănătate publică, cu un impact sever asupra populaţiei în termeni de durere şi suferinţă, afectând funcţiile generale şi calitatea vieţii. Problemele care pot fi cauzate sau agravate de starea de sănătate dentară precară includ: afecţiunile cardiace, accidentul vascular cerebral, diabetul, afecţiunile respiratorii, naşterea prematură şi greutatea scăzută la naştere.


„În pofida faptului că dispunem de instrumentele necesare prevenirii cariilor dentare, afecţiunea aceasta constituie, în continuare, o problemă alarmantă în ţările Europei Centrale şi de Est”, a declarat Dr. Georgios Tsakos, membru al comitetului de conducere al Alianţei pentru un Viitor Fără Carii. „În fapt, copiii cu o stare de sănătate orală deficitară sunt de până la 12 ori mai predispuşi la restricţii de activitate, lipsă de concentrare la şcoală, ceea ce conduce la afectarea rezultatelor şcolare şi a relaţiilor sociale. În România, procentul copiilor afectaţi de carie se ridică la 40%.

Este important de menţionat că perspectiva pozitivă există, deoarece caria dentară poate fi prevenită, iar în etapa incipientă, evoluţia cariei este reversibilă prin tratament corespunzător.”

Raportul privind caria dentară elaborat de Alianţa pentru un Viitor Fără Carii a dus la iniţierea unei campanii de educaţie publică în opt ţări din Europa Centrală şi de Est, printre care şi România, centrată pe educarea populaţiei cu privire la caria dentară şi pe lansarea unei mişcări ce are ca obiectiv stoparea cariilor pentru un viitor lipsit de astfel de afecţiuni.

 Reprezentantul Alianţei pentru un Viitor Fără Carii în România, Dr. Ruxandra Sfeatcu, Şef de lucrări în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, declară: “Intenţia noastră este să ne concentrăm asupra conştientizării importanţei sănătăţii orale şi a implementării programelor de educaţie în şcoli, pentru a promova regulile de igienă orală în rândul copiilor, utilizarea fluorului şi obiceiurile alimentare corecte, abordând astfel factorii de risc în vederea atenuării inegalităţilor din domeniul sănătăţii orale.”

Despre situaţia cariilor dentare în România

Dr. Sfeatcu punctează: “Cel mai recent studiu naţional realizat în rândul elevilor de 6-13 ani arată faptul că 4 din 10 copii au dinţii permanenţi afectaţi de carii şi 80% folosesc o tehnică nepotrivită de periaj, indicând un nivel de educaţie nesatisfăcător în ceea ce priveşte sănătatea orală.”

 Declaraţia Secţiunii pentru Europa Centrală şi de Est a Alianţei pentru un Viitor Fără Carii pentru adoptarea unei noi abordări asupra cariei dentare

 Pe 25 iunie, la Varşovia, experţi în sănătatea orală din Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, România, Lituania, Letonia şi Estonia au semnat o declaraţie regională de constituire a Secţiunii pentru Europa Centrală şi de Est a Alianţei pentru un Viitor Fără Carii, prin care experţii solicită iniţierea unei acţiuni de colaborare la nivel global pentru a determina în rândul liderilor şi factorilor decizionali ai comunităţii înţelegerea importanţei cariilor ca problemă actuală, recunoaşterea faptului că această afecţiune poate fi prevenită, iar în etapa incipientă evoluţia poate fi stopată, precum şi dezvoltarea de programe cuprinzătoare pentru prevenirea şi combaterea cariilor în regiunea centrală şi est-europeană.

 

Printre cei care au semnat declaraţia se numără experţi din domeniul sănătăţii orale din cele opt ţări din Europa Centrală şi de Est, care au alcătuit Comisia de Experţi:

    Prof. Dr. Urszula Kaczmarek, Polonia, Preşedinte al Secţiunii ECE a ACFF

    Şef lucrări Dr. Ruxandra Sfeatcu, România, UMF „Carol Davila” din Bucureşti

    Conf. Univ. Dr. Romana Koberova Ivancakova, Cehia, Universitatea Carolină din Praga, Facultatea de Medicină din Hradec Kralove

    Dr. Marta Alberth, Ungaria, Universitatea din Debreţin

     Prof. Univ. Dr. Neda Markovska, Slovacia, Universitatea „Pavol Josef Safarik” din Kosice

     Conf. Univ. Dr. Julija Narbutaitė, Lituania, Universitatea Lituaniană de Ştiinte Medicale

     Conf. Univ. Dr. Egita Senakola, Letonia, Universitatea Stradins din Riga

     Asist. Univ. Dr. Jana Olak, Estonia, Universitatea din Tartu, Departmentul de Stomatologie

 Prof. Dr. Urszula Kaczmarek, numită preşedinte al Secţiunii pentru Europa Centrală şi de Est a Alianţei pentru un Viitor Fără Carii, a declarat:

„Colaborarea este esenţială pentru prevenirea şi gestionarea pe scară largă a problemei cariei dentare în toată lumea. Trebuie să ne dedicăm dezvoltării unui sistem la nivel internaţional, naţional şi local, prin care să încurajăm organizaţiile de sănătate publică şi comunităţile clinice să conlucreze pentru combaterea acestei probleme.

Împreună putem educa publicul şi putem determina autorităţile din medicină dentară şi sănătate publică să ia măsuri. Pentru ameliorarea situaţiei în ceea ce priveşte sănătatea orală se impune întărirea şi continuarea unor strategii de prevenţie mai eficiente, precum şi creşterea conştientizării populaţiei cu privire la semnificaţia termenului de sănătate orală. Acest din urmă obiectiv se poate realiza prin intermediul unor programe de promovare susţinute având ca subiect sănătatea orală, în conformitate cu regula „să gândim global – să acţionăm local”, a adăugat prof. Kaczmarek.

Părţile semnatare ale Secţiunii pentru ECE a Alianţei pentru un Viitor Fără Carii au convenit asupra unor obiective pe termen scurt şi lung, pe care organizaţiile regionale le vor urmări:

  Să reunească experţi cu cea mai mare influenţă, din Europa Centrală şi de Est, care împărtăşesc obiective comune şi care pot oferi sprijin şi feedback conducerii Alianţei Globale pentru un Viitor fără Carii.

  Să abordeze problema inegalităţilor din comunităţile Europei Centrale şi de Est cu privire la prevenirea şi controlul cariilor.

Să obţină validarea din partea conducerii organizaţiilor dentare din Europa Centrală şi de Est, care sprijină misiunea şi obiectivele Alianţei pentru un Viitor fără Carii, în scopul identificării şi soluţionării lacunelor informaţionale majore întâlnite în domeniul prevenirii cariei dentare.

 

 

« inapoi

Articol vizualizat de 1866 cititori


 
 
Reteaua Info-Sanatate
Harta Spitale si Centre Medicale

© Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805