Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Depresia – principalul factor al disfunctiilor sexuale

Depresia – principalul factor al disfunctiilor sexuale

Tot mai multi români suferă de lipsa dorintei sexuale, iar această stare poate fi pusă în legătură cu depresia, cu izolarea socială, cu relatiile esuate, cu refugiul în mâncare sau în lumea virtuală.

 

Tot mai mulți români suferă de lipsa dorinței sexuale, iar această stare poate fi pusă în legătură cu depresia, cu izolarea socială, cu relațiile eșuate, cu refugiul în mâncare sau în lumea virtuală, cu problemele de serviciu, cu dificultățile financiare cronice, stresante sau cu lipsa de timp, generată de ritmul rapid în care se desfășoară viața de zi cu zi. Aceasta este concluzia unui amplu studiu realizat de medici psihiatri și psihologi clinicieni din București.

Deși afectează major viața oamenilor, disfuncțiile sexuale sunt subdiagnosticate și rămân netratate, atât la bărbați, cât și la femei. În populația feminină, studiile consemnează o prevalență înaltă a acestora, cuprinsă între 40 și 60%. Cu alte cuvinte, aproape jumătate dintre femei au o calitate a vieții deteriorată, din cauza vieții intime absente sau nesatisfăcătoare.

„Practic, oamenii își pierd plăcerea și bucuria de a trăi, depresia devine astfel cel mai mare obstacol în calea dorinței și a împlinirii sexuale. Dorința sexuală hipoactivă reprezintă o tulburare a zilelor noastre, dată fiind marea ei incidență în populația generală. Stresul, munca în exces, ritmul de viață trepidant ajung să ocupe prim-planul existenței oamenilor, astfel încât intimitatea emoțională și fizică sunt aproape ingnorate. Intimitatea este substituită tot mai mult prin satisfacții alimentare, vestimentare sau prin comoditatea oferită de lumea virtuală. Lipsa vieții sexuale este compensată prin muncă, oamenii se orientează către atingerea succesului profesional. Chiar și în cupluri singurătatea în doi a ajuns un mod de viață”, a declarat Adela Ciobanu, medic primar psihiatru, doctor în medicină, director medical al Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia” din București.

Marea majoritate a oamenilor preferă să-și ascundă problemele sexuale

Disfuncțiile sexuale sunt subdiagnosticate și puțin tratate în clinicile de specialitate. În ciuda neajunsurilor create de acestea, numai o mică parte a celor suferinzi se adresează specialiștilor pentru a primi tratament. Marea majoritate a oamenilor preferă să-și ascundă problemele sexuale, pe care le consideră a fi tulburări mintale, rușinoase sau lipsite de importanță în economia vieții lor. Deoarece disfuncțiile sexuale alterează relațiile interpersonale și cauzează un stres psihologic marcant indivizilor care le dezvoltă, multe familii trec prin dificultăți conjugale, iar numărul divorțurilor este în creștere.

„Intimitatea este împinsă la periferia preocupărilor zilnice, sub imperiul unor activități urgente. Există aproape mereu câte ceva mult mai importat de rezolvat, decât să-ți petreci timp cu partenerul. Programele soților nu mai coincid, întâlnirile lor sub același acoperiș sunt tot mai scurte. Însingurarea oamenilor a devenit o caracteristică a marilor orașe. Femeile și bărbații moderni preferă să trăiască singuri, fără complicații sentimentale și fără obligații familiale, tinerii amână până după 35 de ani vârsta conceperii unui copil. Însă aceste atitudini dau naștere unor stări depresive și anxioase puternice, izvorâte din izolare și din negăsirea sensului adevărat al vieții. Multe depresii nevrotice contemporane ascund suferințe sexuale puternice”, a declarat dr. Camelia Popa, psiholog clinician și cercetător la Institutul de Filosofie și Psihologie „Constantin Rădulescu Motru” al Academiei Române.

Studiul pe tema dorinței sexuale hipoactive, a impactului acesteia asupra partenerilor și vieții de familie, realizat de psihiatri și psihologi din România, a fost publicat în Germania, de către Editura Lambert Academic Publishing și se intitulează „Hypoactive sexual desire disorder. Impact on parteners and repercursions on family life”.

Coautorii studiului au fost: dr. Adela Magdalena Ciobanu, medic primar psihiatru, dr. Camelia Popa, psiholog clinician și medicii psihiatri Aurelia Surdu, Isabela Baciu, Eliza Rădoi, Oana Jugravu, Mara Popovici și Viorel Bobocea de la Spitalul Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Al. Obregia” din București.

În acest studiu sunt prezentate criteriile diagnostice și modalitățile de tratament ale disfuncțiilor sexuale, utile specialiștilor din domeniul sănătății sexuale și reproductive.

Disfuncțiile sexuale stau adeseori la baza infertilității cuplurilor, iar specialiștii care tratează familiile care nu pot avea copii trebuie să evalueze și calitatea relațiilor sexuale ale acestora.

« inapoi

Articol vizualizat de 3088 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805