Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Cum influenteaza cafeaua buna functionare a sistemului digestiv?

Cum influenteaza cafeaua buna functionare a sistemului digestiv?

Peste 30% din populatia adultă din Europa (150 de milioane) suferă de afectiuni sau tulburări digestive precum dispepsia, sindromul colonului iritabil (SCI) sau constipatia.

 

Netratate, problemele digestive se pot agrava si pot evolua în boli cum ar fi gastrita, ulcerul duodenal, refluxul gastroesofagian, ileita etc. La baza problemelor gastro-intestinale se află o alimentatie inadecvată.

De-a lungul timpului, cercetătorii au analizat influenta diverselor alimente si băuturi asupra sistemului digestiv, printre care si cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi la nivel mondial.

Conform unui studiu realizat în Olanda asupra 500 de adulti, 38% dintre subiectii participanti credeau că principalul declansator al bolilor gastro-intestinale este consumul de cafea. Rezultatele cercetărilor dovedesc contrariul.

Un studiu a fost  realizat în Japonia pe un esantion de 8,013 subiecti adulti, diagnosticati cu gastrită, ulcer duodenal si reflux gastroesofagian pentru a cerceta legătura între consumul de cafea si tulburările digestive mentionate. Dintre cei 8,013 subiecti, 5,451 consumau în mod regulat cafea, iar 2,562 nu erau consumatori de cafea. Analiza nu a stabilit nicio legatură între consumul de cafea si aparitia respectivelor boli.

De asemenea, o cercetare stiintifică realizată de Institutul de Informare pentru Stiinta Cafelei (ISIC) a dovedit că persoanele diagnosticate cu sindromul colonului iritabil (SCI), ileită, colită, ulcer sau boala Crohn pot consuma cafea în limite normale, deoarece nu există niciun indicator conform căruia aceasta ar influenta în vreun fel organismul bolnav.

Consumată cu moderatie si preparată corect, cafeaua solubilă face parte dintr-o alimentatie echilibrată si diversificată si a unui stil de viată sănătos.

Surse:
1.    Boekema P.J. et al. (2001) Functional bowel symptoms in a general Dutch population and associations with common stimulants. Neth J Med, 59(1), 23-30
2.    Shimamoto T. et al. (2013) No association of coffee consumption with gastric ulcer, duodenal ulcer, reflux esophagitis, and non-erosive reflux disease: a cross-sectional study of 8,013 healthy subjects in Japan. PLoS One, 12:8(6)
3.    http://www.coffeeandhealth.org/2014/05/29/latest-research-shows-coffee-consumption-is-not-linked-to-digestive-complaints/

« inapoi

Articol vizualizat de 2643 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805