Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Pericolul iminent de crestere a ratei mortalitatii infantile

Pericolul iminent de crestere a ratei mortalitatii infantile

Salvați Copiii România își exprimă din nou îngrijorarea cu privire la amânarea rectificării bugetului de stat, cu consecințe grave privind alocările bugetare din sistemul de sănătate.

 

 După semnalul nostru de alarmă din 23 aprilie 2014, atunci când Guvernul României viza reducerea bugetului alocat îngrijirii nou-născuților prematuri din maternități și secțiile de terapie intensivă neonatală din spitale, situația din aceste instituții medicale a devenit deosebit de critică, punând în pericol viețile a sute de copii aflați într-o condiție medicală de maximă vulnerabilitate. Alocarea bugetară trebuie să atingă cel puțin nivelul din 2013 - în caz contrar, pentru lunile rămase până la sfârșitul anului, preconizăm, pentru prima dată din 1994, o evoluție ascendentă a mortalității infantile.

 Situatie disperata la nivel national

 Unul dintre drepturile fundamentale ale unui copil este dreptul la viață. Orice caz individual de nesocotire a acestui drept este extrem de grav și se presupune că la originea lui se află acțiuni sau omisiuni ale unor adulți responsabili, legal și moral, pentru acestea. Dacă multiplicăm această situație la cele 166 de unități medicale în care, anual, se nasc prematur între 20.000 și 24.000[1] de bebeluși a căror supraviețuire a încetat să mai fie o preocupare pentru decidenții politici, putem considera că există riscul producerii, în România, a unei crize umanitare în rândul copiilor. Și nu din cauze naturale, ci, concret, prin acțiunea Guvernului de a reduce drastic bugetele anuale pentru îngrijirea acestor copii, cât și prin întârzierea nepermisă a rectificării bugetare pentru anul 2014, care blochează astfel finanțarea corespunzătoare.

 Reducerea bugetului alocat nou-nascutilor -  o masura ilegala, neconstitutionala si antieuropeana

 Dincolo de datele statistice, respectarea dreptului la viață al fiecărui copil care se naște viu este o responsabilitate prioritară pentru adulții din jurul lui: nu numai pentru părinți sau medici, dar și pentru reprezentanții autorităților care, prin deciziile lor, pot ajuta considerabil sau pot sabota eforturile celor implicați direct în oferirea îngrijrii corespunzătoare.

 Prin refuzul dreptului la viață al nou-născuților este încălcat grav principiul interesului superior al copilului care se impune, conform legii, în orice decizie a autorităţilor administrative, organelor legislative sau instanţelor judecătoreşti. Acest principiu este o normă de drept material, o regulă fundamentală de interpretare juridică și o obligație procedurală pentru toate autoritățile (instituţiile de asistenţă socială publice sau private, instanţele judecătoreşti, autorităţile administrative sau organele legislative).

Consacrarea în dreptul intern a acestui principiu s-a produs prin: Convenția ONU cu privire la drepturile copilului, ratificată de România încă din 1990, Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, Constituția României și Legea 272/2004 cu privire la drepturile copilului.

 
Bugetul permite alocarea fondurilor necesare supravietuirii copiilor prematuri

 Intenția Guvernului de a opri finanțarea corespunzătoare a terapiei intensive neonatale devine de neînțeles dacă ținem seama de faptul că propunerile pentru Bugetul României pentru 2014 conțin măriri semnificative de sume alocate unor instituții sau activități care nu pot sta laolaltă, din punct de vedere al priorității morale sau al primordialității juridice, cu cauza supraviețuirii copiilor prematuri. Nu vorbim despre bunuri, confort sau creștere economică, ci despre dreptul la viață al unor copii, drept fundamental a cărui împlinire depinde doar de noi, de dumneavoastră, de toți cei care pot contribui direct sau indirect.

 "Primele ore din viaţa unui bebeluş prematur sunt pline de riscuri, iar fără un ajutor calificat pe care-l pot oferi doar medicii neonatologi, el are șanse minime de supraviețuire. Este de neiertat că multe dintre pierderile de vieți de copil înregistrate anual ar putea fi evitate dacă ar exista suficiente resurse pentru ca naşterea și îngrijirea ulterioară să aibă loc în condiţii de siguranţă şi cu toate instrumentele și materialele la îndemână", declară Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii.

 Un singur exemplu din lista generoasă de suplimentări bugetare pentru 2014 arată că renunțarea doar cu un procent (1%, adică 13 milioane lei) din mărirea de care se bucură Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (de la 3,5 miliarde lei la 4,8 miliarde lei) sau mai puțin de un procent (0,6%) din suma alocată în plus pentru Ministerul Agriculturii (de la 17,1 miliarde lei la 19,4 miliarde lei) ar putea permite unui număr de câteva sute de copii să trăiască. Privite astfel lucrurile, decizia corectă, din punct de vedere uman, e una singură.

 De aceea, Organizația Salvați Copiii propune evaluarea situației financiare din maternități și secțiile lor de neonatologie și stabilirea unor bugete realiste care să asigure echipamentele medicale necesare și un personal suficient pentru ca și cei foarte mici să se bucure de viață. Prin eforturi proprii, datorită generozității contribuabililor prin campania 2%, dar şi a companiilor, în perioada 2012-2014, Salvați Copiii a dotat cu echipamente performante 37 de maternități si sectii de nou-nascuti, valoarea totală a donațiilor ajungând la 4.030.000 de lei.

« inapoi

Articol vizualizat de 1124 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805