Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Sfaturi pentru dinti sanatosi – alimente care mentin sanatatea dintilor

Sfaturi pentru dinti sanatosi – alimente care mentin sanatatea dintilor

Pentru a preveni apariția cariilor și pentru a menține igiena orală sănătoasă, ceea ce mănânci și cât mănânci este foarte important.

 

Pentru a preveni apariția cariilor și pentru a menține igiena orală sănătoasă, ceea ce mănânci și cât mănânci este foarte important. Spre exemplu, bacteriile din cavitatea bucală transformă zahărul din alimente în acizi care atacă smalțul dentar, ceea ce duce la apariția cariilor. Iar cu cât bei și mănânci mai des alimente care conțin zahăr, cu atât dinții sunt mai predispuși la apariția cariilor. Dr. Ion Melnic, specialist în chirurgie dento-alevolară și coordonator al Clinicii Dr. Melnic îți oferă câteva sfaturi în materie de alimentație care te ajută să ai dinții sănătoși.

Alimentele indicate în menținerea sănătății orale protejează smalțul dinților prin furnizarea de fosfor și calciu, elemente necesare pentru mineralizarea dinților.

Dr. Ion Melnic recomandă consumul zilnic de fructe (mere, pere) și legume. Acestea au un conținut ridicat de apă care diminunează efectul zaharurilor pe care le conține saliva. Un aspect important este acela că alimentele acide (citricele și roșiile) trebuie consumate ca parte a unei mese mari (prânz, cină) pentru a minimiza acidul.

Alimentele nerecomandate sunt bomboanele, prăjiturile, chipsurile, cartofi prăjiți, bananele, stafidele și fructele uscate. Acestea conțin cantități mari de zahăr și se pot lipi de dinți, ceea ce dă posibilitatea bacteriilor de a se dezvolta pe smalțul dinților și implicit, acest lucru duce la apariția cariilor. În ceea ce privește consumul de lichide, indicat este laptele, ceaiul neîndulcit și apa. Este recomandat ca băuturile cu un conținut mare de zahăr să fie evitate.

 Alimente care mențin sănătatea dinților

Alimente ce conțin minerale esențiale – acestea ajută la menținerea smalțului sănătos al dinților. Deoarece acizii și zahărul din alimente pot distruge smalțul, acest lucru trebuie compensat cu mâncăruri ce conțin fosfor și calciu, care contribuie la remineralizarea dinților. Iaurtul, laptele, brânza sunt alimente bogate în calciu. Brânza conține și cazeină, o proteină importantă care consolidează smalțul dinților. Alimentele bogate în fosfor sunt carnea, peștele și brânza tofu. Însă aceste minerale pot fi regăsite și în surse vegetale: varza, snapacul, broccoli.

Alimente bogate în vitamine – organismul are nevoie de vitamina D ca sa absoarbă calciul, care, în schimb, întărește dinții și îi menține sănătoși. Cea mai importantă sursă de vitamina D este soarele, însă o puteți lua și din alimente: ciuperci, găbenușul de ou, peștele gras.

Alimente bogate în apă – alimentele cu un conținut mare de apă au un rol important în stimularea fluxului de salivă și, implicit, sunt bune pentru sănătatea orală.

Evită consumul de acizi – acizii sunt principala cauză a eroziunii smalțului dinților și a apariției cariilor dentare. De regulă, alimentele care pătează dinții sunt acide (vinul roșu, lămâile, portocalele, cafeaua).

Uleiul de susan – semințele de susan ajută la remineralizarea smalțului dinților și sunt bogate în calciu. Uleiul de susan este la fel de eficient precum clorhexidina (substanță conținută în apa de gură), având efecte de reducere a problemelor gingivale și a bacteriilor din cavitatea bucală.

 Sfaturi importante pentru îngrijirea dinților

- utilizați o pastă de dinți ce conține fluor

- utilizați apa de gură zilnic

- utilizați ața dentară cel puțin o dată pe zi

- periați dinții regulat, de preferat după fiecare masă

- vizitați periodic medicul dentist pentru controale, o dată la 6 luni

- alegi să consumați alimente care au un conținut redus de zahăr și amidon

« inapoi

Articol vizualizat de 1840 cititori


 
 
Reteaua Info-Sanatate
Harta Spitale si Centre Medicale

© Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805