Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Un incubator pentru Spitalul „Grigore Alexandrescu”

Un incubator pentru Spitalul „Grigore Alexandrescu”

Salvati Copiii România lanseaza o actiune de atragere de fonduri pentru dotarea Secţiei de terapie intensivă neonatală a spitalului „Grigore Alexandrescu”.

 

Initiatoarea acestui demers a fost creatoarea de modă Rita Muresan.
Totul a pornit de la cazul Sarei, o feti
ță născută prematur la finalul anului trecut în Constanța. Venită pe lume la 30 de săptămâni, cântărea doar un kilogram și suferea de atrezie de duoden (obstrucția congenitală a acestui organ), ceea ce i-a determinat pe medici să o trimită de urgență la București, în vederea remedierii chirurgicale a acestei afecțiuni.

Pentru mama Sarei, Cătălina Comșa, era prima sarcină reușită, după alte patru pierdute și nenumărate tratamente fără rezultat. Întâmplarea a făcut ca, la scurt timp de când rămăsese, în sfârșit, însărcinată cu Sara, să o cunoască pe Rita Mureșan, cu care interacționase pe o rețea socială, creatoarea declarându-se impresionată de povestea sa.

Câteva luni mai târziu, aflând că fetița se născuse înainte de termen, cu complicații, și că se afla deja la București, Rita și-a dorit să o vadă pe micuța Sara și să-i cunoască greu-încercata familie. S-a întâmplat ca exact în ziua vizitei să fie programat și botezul bebelușului, iar Rita și-a dorit să oficieze onorurile, devenind, așadar, nașa micuței Sara. „Momentul întâlnirii cu familia Comșa îmi va rămâne întipărit în minte pentru totdeauna. Când am dat cu ochii cu soțul Cătălinei, se îndrepta către un «botez de urgență», și cred că toată lumea înțelege ce presupune această ceremonie... Din fericire, Sara avea alte planuri, a luptat cu toate puterile ei pentru a rămâne în viață și a reușit. Iar acum este acasă, voința sa de a trăi fiind dublată de eforturile medicilor și de aparatura performantă de acolo. Am remarcat însă că, deși se aflau în stare critică, convalescenți după fel de fel de operații, alți bebeluși nu au «prins» un loc în incubator, secția fiind permanent suprapopulată”, explică Rita Mureșan de ce a decis să se implice în acțiunea de dotare a spitalului „Grigore Alexandrescu”.

A fost singurul episod senin din primele luni de viață ale fetiței. După operație, Sara a rămas internată 3 luni, iar cea mai mare parte a timpului și-a petrecut-o într-unul dintre cele 4 incubatoare din secție. În cuvintele Cătălinei Comșa, „am stat în Spitalul de Copii destul timp cât să observ dedicarea medicilor de aici și volumul aproape inuman de cazuri grave. Ca și noi, părinți din întreaga țară vin la «Grigore Alexandrescu», disperați că spitalele de care aparțin nu dispun de aparatura și, câteodată, de pregătirea de a trata probleme de sănătate atât de complicate. Atunci când micuța mea a fost, în sfârșit, externată, am știut că este de datoria mea să încerc să ajut și alți copii ajunși aici cu șanse minime de viață. Rita Mureșan, pe care am cunoscut-o printr-o întâmplare extraordinară, și, astăzi, Organizația Salvați Copiii mi-au oferit exact sprijinul de care aveam nevoie. Sper ca apelul nostru să-și găsească răspuns și oamenii să ne ajute, fiecare după posibilități, să dotăm această maternitate cu un aparat vital pentru bebelușii prematuri”.

Cel mai vechi spital de copii din România are nevoie de ajutor

Secţia de terapie intensivă neonatală a spitalului „Grigore Alexandrescu” a fost înfiinţată recent, în 2000, pentru a răspunde nevoilor pacienţilor tot mai mici şi mai fragili care ajungeau aici din întreaga ţară: copiii născuţi prematur. A fost, încă de la început, o secţie modernă, bine pusă la punct. Doar că, de la an la an, numărul micuţilor trataţi aici s-a înmulţit. Căci, spre deosebire de restul unităţilor sanitare pediatrice din ţară, copiii internaţi la „Grigore Alexandrescu” sunt, cu toţii, cazuri grave: majoritatea suferă de malformaţii grave - peritonite, atrezii de esofag sau de intestin, iar şansa lor de supravieţuire depinde de echipa de medici şi de aparatura pe care aceştia o au la dispoziţie.

„Îngrjim copii de 700-800 grame, iar unii dintre ei ajung să stea în spital luni de zile, timp în care casa lor este, practic, un incubator. Rămân aici, în secţia de terapie intensivă, până când capătă suficiente forţe să-şi ia viaţa pe cont propriu. Pentru ei, incubatorul este un mod de viaţă”, spune Ana-Maria Brădeanu, medic neonatolog în cadrul spitalului „Grigore Alexandrescu”. Din păcate, supraaglomerarea secţiei de terapie intensivă face ca, prea des, medicii să fie forţaţi să aleagă între bebeluşii care vor primi o şansă la viaţă.
De aceea, Organizaţia Salvaţi Copiii este determinată să intervină şi să sprijine secţia de neo-natologie a spitalului Grigore Alexandrescu prin achiziţionarea unui incubator performant. „Adesea, putem muta mun
ți pornind de la astfel de exemple individuale. Suntem în al treilea an de când am început campania de dotare a maternităţilor din România, plecând de la constatarea nefericită că ţara noastră se menţine de ani buni pe primul loc în clasamentul mortalităţii infantile la nivelul Uniunii Europene, cu o rată dublă faţă de media europeană. Potrivit estimărilor noastre, o treime din aceste decese ar putea fi prevenite prin dezvoltarea de programe de suport pentru mame şi copii şi prin echiparea maternităţilor cu echipamente medicale performante”, declară Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al Salvați Copiii România.

Prin donații lunare de 10, 30 sau 100 de lei la adresa http://www.salvaticopiii.ro/?id2=000200070010, fiecare poate susţine şansa la viaţă a copiilor internați la Spitalul de copii „Grigore Alexandrescu”.

« inapoi

Articol vizualizat de 1416 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805