Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Bolile cardiovasculare la femei, analizate la Congresul National de Cardiologie

Bolile cardiovasculare la femei, analizate la Congresul National de Cardiologie

Societatea Română de Cardiologie organizeaza, în perioada 2-4 octombrie 2014, al 53-lea Congres National de Cardiologie. Congresul are ca temă centrală „Bolile cardiovasculare la femei”.

 

În România, două treimi din totalul deceselor înregistrate în rândul femeilor sunt cauzate de aceste afecţiuni.
Programul ştiinţific al Congresului este elaborat de o comisie de elită compusă din personalităţi ale cardiologiei româneşti şi include o serie de sesiuni comune cu societăţi naţionale profesionale (chirurgie cardiovasculară, medicină internă, medicina familiei, diabet) şi internaţionale (Societatea Europeană de Cardiologie, Asociati
a Europeană de Chirurgie Cardio-Toracică, Asociaţia Europeană de Ecocardiografie etc).
“Am pregătit un program st
iintific complex care va acoperi cele mai noi descoperiri în domeniul cardiologiei şi va conţine dezbateri, cercetări de bază, teste clinice si aplicarea acestora în practică. Prin varietatea sesiunilor propuse, Congresul Naţional de Cardiologie se va ridica la nivelul aşteptărilor tuturor participanţilor, de la studenţi, la profesori de talie mondială”, a declarat Conf. Dr. Ioan Mircea Coman, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie.

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces şi invaliditate la nivel mondial, iar studiile arată că riscul de moarte în urma unui sindrom coronarian acut sau infarct miocardic este mai ridicat la femei decât la bărbaţi.

Potrivit studiilor, femeile dezvoltă o boală cardiovasculară cu circa 10 ani mai târziu decât bărbaţii, astfel încât, deşi înaintea vârstei de 45-54 ani, evenimentele cardiovasculare sunt rare la femei, după această vârstă numărul lor creşte semnificativ, odată cu instalarea menopauzei.

Mai mult, simptomele manifestate la femei pot fi diferite de cele observate la bărbaţi, ceea ce duce la subdiagnosticarea bolii. Astfel, femeile au şanse mai mici să primească un diagnostic rapid la internare şi, prin urmare, să primească un tratament adecvat. Acest lucru se întâmplă deoarece doar 43% dintre paciente acuză dureri acute în zona pieptului-primul simptom căutat de medici atunci când se bănuieşte un atac de cord.

Îngrijorător este şi faptul că, în România, doar o mică parte dintre femei (circa 23%) ajung la medic în primele două ore de la declanşarea simptomelor.
Cel mai frecvent simptom al infarctului miocardic, atât la femei cât şi la bărbaţi, este durerea toracică sau disconfortul. Însă, la femei se întâlnesc mai des simptome precum respiraţia dificilă, stările de greaţă însoţite de vărsături, şi durere în spate.
Anul acesta, Societatea Română de Cardiologie lansează în cadrul Congresului de Cardiologie Campania “Go Red for Women”– un proiect al Asociaţiei Americane a Inimii, ce are ca scop creşterea gradului de conştientizare în rândul femeilor şi a personalului medical faţă de amenint
area pe care o reprezintă bolile cardiovasculare.

« inapoi

Articol vizualizat de 1872 cititori


 
 
Reteaua Info-Sanatate
Harta Spitale si Centre Medicale

© Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805