Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Trei bauturi hidratante pentru zilele de vara

Trei bauturi hidratante pentru zilele de vara

Pentru a face fata temperaturilor ridicate ale verii, indiferent daca acestea ne surprind sub umbrelă pe plaja, printre brazi, specialistii ne sfatuiesc sa ne hidratam de-a lungul intregii zile.

 

Pe lângă o alimentație sănătoasă care să asigure aportul de vitamine atât de necesar corpului, mai ales în perioada sezonului cald, hidratarea reprezintă un alt factor deosebit de important pentru menținerea unui organism sănătos.  

„Din cauza temperaturilor ridicate, corpul nostru elimină prin transpiratie o cantitate importantă de lichide care trebuie neapărat compensata printr-o hidratare corectă. Alături de apă, esențială pentru a reechilibra organismul în zilele de vară, putem adăuga însă si alte tipuri de băuturi cu un rol rehidratant dovedit, în functie de preferintele fiecăruia dintre noi, de la sucuri naturale, la lapte, de pildă. Conform studiilor, chiar si cei care preferă berea au motive de bucurie, întrucât cercetătorii au concluzionat ca ea poate contribui cu succes la o hidratare corectă, în completarea apei”, spune Corina Zugravu, Presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate si Nutriție.

Apa la temperatura camerei

Corpul uman este alcătuit în proportie de 70% din apă, asa ca nu este de mirare de ce aceasta ocupă întotdeauna primul loc în recomandările medicilor. Lipsa ei este asociată cu senzația de oboseală, de stres si de nerăbdare, poate îngreuna concentrarea si poate reduce nivelul de atentie si de vitalitate. Secretul constă în consumul apei la temperatura camerei, nu rece. Astfel, corpul nostru nu va fi nevoit să consume energie pentru a aduce temperatura apei consumate la temperatura corpului.

Ceaiul fierbinte

O cană de ceai reprezintă echivalentul unei căni cu apă plus beneficiile aduse de antioxidantii săi  si variatia gustului. Printre recomandări se numără ceaiul de mentă ce oferă un efect răcoritor, dar si ceaiul verde, renumit pentru proprietătile lui medicinale. Traditiile Arabiei Saudite ne dezvăluie un secret pentru zilele călduroase de vară: contrar asteptărilor, ceaiul consumat cald, chiar fierbinte, favorizează efectul răcoritor. Acest fapt este explicat de încălzirea temperaturii interne a corpului ce “fortează” corpul să transpire, efectul de evaporare a apei de pe piele fiind de fapt cel perceput de noi ca senzație revigorantă.

Berea

Berea este una dintre cele mai consumate băuturi, mai ales pe timpul verii. Datorită continutului său redus de alcool, berea poate contribui la hidratarea organismului, în completarea consumului apei. Mai mult, datorită ingredientelor sale naturale, berea este recomandat să fie consumată chiar după susținerea unui efort fizic îndelungat, ea contribuind la recuperarea echilibrului hidric și mineral din organism. Potrivit studiilor internationale, berea contribuie în aceeasi măsură, ca si apa, la refacerea echilibrului organismului după pierderea cauzată de efortul fizic, datorită continutului său de aminoacizi, minerale, vitamine din grupa B si antioxidanti. Alături de o dietă echilibrată, berea poate fi consumată zilnic de către persoanele sănătoase într-o cantitate moderată, echivalând 660 ml/zi pentru bărbati si 330 ml/zi pentru femei.

Sucurile de fructe si laptele

În topul celor mai populare băuturi pe timpul verii, apreciate de consumatori si recomandate de specialisti se numără sucurile naturale si laptele. Sucurile naturale din fructe care contin o cantitate mare de apă (pepene rosu, pepene galben, zmeură, căpsune, afine, cirese, zmeură si piersici) au si un aport important de vitamine, în timp ce laptele contine combinatia perfectă între sodiu, proteine si carbohidrati astfel încât mentine productivitatea întreaga zi.

Despre Centrul de Studii despre Bere Sănătate şi Nutriţie

Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie este o entitate cu caracter ştiinţific, rezultat al demersului celor trei membri fondatori: dr. Corina – Aurelia Zugravu, lector universitar în cadrul UMF “Dr. Carol Davila”, căreia îi revine şi calitatea de Preşedinte în cadrul Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriţie, dr. Alin Popescu, medic primar în medicină sportivă şi consultant în probleme de nutriţie, deţinând calitatea de Secretar general, şi dr. Mihaela Begea, doctor în ştiinţe inginereşti.

Infiinţat în luna decembrie a anului 2011 şi lansat oficial în data de 7 martie 2012, Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman prin derularea de studii ştiinţifice şi diseminarea informaţiilor în domeniu în rândul comunitătii medicale şi a publicului larg.

Pentru a contribui activ la promovarea domeniului cercetării de la noi din tară, Centrul va finanţa anual studii de cercetare în domeniu, sub forma de burse acordate studenţilor, masteranzilor, doctoranzilor sau cadrelor universitare, indiferent de vârstă. Toate detaliile privind structura şi componenţa Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie pot fi găsite la adresa: www.beresanatatenutritie.ro.

 

« inapoi

Articol vizualizat de 3176 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805