Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Romanii sunt mai atenti in ceea ce priveste sanatatea lor

Romanii sunt mai atenti in ceea ce priveste sanatatea lor

Dacă în 2013 procentul celor care au mers cel putin o dată la medic în ultimul an era de 67%, în 2014 acest procent a ajuns la 76%.

 

Rezultatele celui mai recent studiu GfK realizat la cererea MedLife arată că românii sunt din ce în ce mai atenți în ceea ce privește sănătatea lor. Astfel, dacă în 2013 procentul celor care au mers cel puțin o dată la medic în ultimul an era de 67%, în 2014 acest procent a ajuns la 76%. Totodată, tendința de schimbare a comportamentului în ceea ce privește grija față de sănătate este întărită și de diminuarea semnificativă a numărului de persoane care nu merg în general la medic. Astfel, dacă în 2011 procentul celor care nu mergeau la medic era de 35%, în 2014 acest procent a ajuns la 9%.

 În ceea ce privește sistemul de sănătate utilizat cu precădere, studiul arată că 21% din populație utilizează mai degrabă serviciile medicale private, în creștere cu 5% față de 2011. Orientarea către serviciile private este mai frecventă în rândul tinerilor cu vârste între 25 și 34 de ani, care au studii medii sau superioare.

Același studiu arată că cel mai important factor în alegerea furnizorului rămâne în continuare calitatea actului medical, cu o pondere de 58% la nivelul întregii populații și de 68% în rândul celor care utilizează serviciile medicale private. Un alt factor important de influență este decontarea serviciilor de CNAS. De altfel, în ceea ce privește atitudinea față de distribuția fondurilor de sănătate, 58% din populația urbană este de acord ca fondurile de sănătate de la stat să fie direcționate unitar și către furnizorii privați de servicii medicale și spitalele private, atitudine care se manifestă mai puternic în rândul locuitorilor regiunii Banat-Crișana-Maramureș.

În ceea ce privește notorietatea operatorilor de servicii medicale private, studiul relevă faptul că MedLife este în continuare cel mai cunoscut furnizor la nivel național, cu un procent de recunoaștere de 45%, dublu față de 2011, când acest procent era de 22%; fiind urmat de Regina Maria și Medcenter. Mai mult, MedLife se bucură de o notorietate semnificativ ridicată în București, unde procentul este de 84%, ponderea cea mai mare fiind deținută de tineri cu vârste între 25-34 de ani (63%), respectiv persoane cu educație superioară (64%).       

Rezultatele aceluiași studiu relevă faptul că cele mai utilizate servicii medicale în clinicile private sunt cele stomatologice, ginecologice, medicină internă și medicina muncii, cu un procent semnificativ mai mare al celor care preferă serviciile de ginecologie la privat (23%) vs. stat (10%).

Totodată, la capitolul surse de documentare, studiul mai arată că cei care utilizează servicii medicale private sunt influențați în mai mare măsură de recomandările prietenilor (56%) și de informațiile de pe Internet (27%) atunci când optează pentru o unitate medicală. Spre comparație, pentru utilizatorii serviciilor de sănătate de stat, medicul de familie are cea mai mare influență în alegerea furnizorului (73%), urmat de recomandările cunoscuților (37%).   

 Reprezentanții MedLife confirmă că în acest an compania va depăși pragul de 80 mil. euro cifră de afaceri. De asemenea, MedLife continuă expansiunea teritorială și a demarat lucrările de construcție a unei hyperclinici la Constanța, urmând a fi finalizate până în luna noiembrie a acestui an, iar în funcție de procedura de emitere a autorizațiilor, în lunile următoare vor fi demarate lucrările la o clinică de mari dimensiuni și la Craiova.

Studiul GfK realizat la cererea MedLife a fost derulat în luna iulie 2014, la nivel național, pe un eșantion reprezentativ de 544 de respondenți din mediul urban, cu vârste peste 18 ani.

Este al șaptelea an în care MedLife realizează în colaborare cu firme de profil sondaje de opinie care oferă publicului larg o perspectivă asupra comportamentului românilor în ceea ce privește sănătatea.

MedLife, în calitate de lider pe piața serviciilor medicale private, monitorizează permanent evoluția sistemului medical din România și va oferi în continuare informații relevante despre tot ceea ce este de interes pentru public, în acest domeniu. 

« inapoi

Articol vizualizat de 2970 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805