Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Cosmetică naturistă de primăvară

Cosmetică naturistă de primăvară

Plantele folosite ca remedii naturiste pentru ten au proprietãţi diferite în funcţie de tenul pentru care sunt recomandate.

 

Liliacul - elixirul frumuseţii. Liliacul (Syringa vulgaris) era considerat un elixir al frumuseţii încă din antichitate. În scopuri terapeutice, de la liliac se folosesc frunzele şi florile, care au calităţi tonice, astringente şi revulsive.

Alifie: Din 25­40 g flori de liliac, lăsate la macerat într­un litru de ulei, timp
de două săptămâni într­un loc cald şi întunecos, se prepară o alifie care calmează durerile reumatismale. Se poate folosi de câteva ori pe zi, masându­se uşor zona dureroasă.

Curăţarea tenului: Cu frunze de liliac fierte în lapte dulce se pot face spălături pe faţă, pentru curăţarea tenului de pete. Calmarea tenului: Dacă ai ten înroşit, ars sau pistruiat, florile de liliac strivite şi muiate în apă călduţă îl vor calma, înviora şi îi vor conferi supleţe.

Apă din flori. Se pun flori de liliac într­o sticlă, se umple pe jumătate, apoi
se adaugă alcool până la un litru. Sticla se astupă bine şi se pune la întuneric, timp de 2­3 săptămåni. Lichidul rezultat se amestecă cu apă distilată
în proporţie de 1 la 2 şi se foloseşte sub formă de comprese pe ten sau pentru loţionări pe întregul corp.

Loţiune din rădăcini. Se iau 3 linguri de rădăcină rasă de liliac (de la Plafar), o lingură de miere de albine, 10 ml tinctură de muşeţel şi 1/2 l apă. Se pune la fiert timp de 10 minute o jumătate de litru de apă. Se adaugă rădăcina
de liliac şi se lasă la foc mic, o oră, cu capac. Se pune fiertura într­un vas
de porţelan şi se lasă acoperită până a doua zi. Se strecoară lichidul printr­o sită, se încălzeşte uşor, apoi se adaugă mierea. Când se lichefiază, se ia de pe foc, se adaugă tinctura de muşeţel, se pune totul într­o sticlă de culoare închisă şi se agită bine. Loţiunea împrospătează, netezeşte şi­i redă epidermei umiditatea. Ea are o acţiune deosebită în cazul tenului uscat şi ofilit. Se poate aplica de mai multe ori pe zi, pe un tampon, cu care se şterg obrazul, gâtul şi decolteul.

Apă de faţă cu gălbenele. Înviorează tenul, activează circulaţia sangvină şi strânge porii. Se recomandă persoanelor cu ten gras, obosit sau palid sau
cu porii dilataţi. Ingrediente: o linguriţă de tinctură de gălbenele, 100 ml apă de trandafiri, 3 picături de ulei aromat de geranium sau orice alt ulei aromat, după preferinţe (le găsiţi la magazinele naturiste). Mod de preparare:
se combină cele trei ingrediente, se pun într­o sticlă de culoare închisă şi
se agită energic. Mod de folosire: Se pun pe un tampon de vată uşor umezit câteva picături din tonicul rezultat şi se şterg faţa şi gâtul.

Tinctură de gălbenele. Se pun doi pumni de flori într­un litru de rachiu şi
se lasă 14 zile la soare. Produsul rezultat se strecoară şi se pune în sticluţe
de culoare închisă. Se foloseşte la tratarea rănilor, sângerărilor, rupturilor şi întinderilor musculare, scurgerilor vaginale (20­30 de picături adăugate
în ceaiul pentru spălături vaginale). Extern, în afecţiunile pielii, se pun comprese cu tinctură îndoită cu apă fiartă şi răcită.

Infuzie din păpădie. Din plantele uscate de păpădie şi din rădăcină se poate face o infuzie cu care se curăţă tenul. Acesta va deveni mai curat şi mai luminos. Împreună cu urzica poate fi folosită în cazuri de acnee rebelă, atât intern, cât şi extern.

Părăluţele odihnesc picioarele obosite Puneţi într­un litru de apă care clocoteşte un pumn de părăluţe şi un pumn de frunze proaspete de urzici. Lăsaţi lichidul să stea 10 minute. Strecuraţi­l într­un lighean şi faceti o baie de picioare de un sfert de oră. Oboseala va dispărea imediat.

Rostopasca - împotriva negilor

Extern, această plantă se foloseşte pentru cicatrizarea unor răni în cazul bolilor de piele şi, mai ales, în tuberculoza pielii: 30 g pulbere, 15 g lanolină, 15 g vaselină şi 10 picături de acid fenic. Se unge rana şi se lasă pansamentul 2­3 zile, după care se schimbă, repetându­se pînă la vindecare. Dacă vreţi să scăpaţi de negi, folosiţi sucul proaspăt din tijele de rostopască. Se aplică de 3 ori pe zi, în straturi succesive, timp de 2­3 săptămani. Veţi observa că, treptat, negii îşi vor schimba culoarea, vor scădea în dimensiune şi apoi vor cădea. Continuaţi tratamentul încă 5­7 zile după căderea negilor.

« inapoi

Articol vizualizat de 6645 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805