Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Fundatia Estuar implineste astazi 21 de ani

Fundatia Estuar implineste astazi 21 de ani

Fundația Estuar, organizatie care ofera optiuni sociale si alternative adultilor cu probleme de sanatate mintala, pentru reintegrarea lor în comunitate, a ajuns la varsta la care tinerii devin maturi.

 

În acești 21 de ani organizația a inițiat sau a fost parteneră în multe proiecte care au schimbat în bine viețile persoanelor aparținând persoanelor cu sănătate mintală din România. Este și cazul doamnei M., care este beneficiară Estuar de peste un an: ”La Fundația Estuar am ajuns după patru tentative de suicid și internări cu lunile în spitalul de psihiatrie, unde tot ce am simțit a fost foarte urât, foarte dureros, cumplit, înfricoșător - am petrecut câteva nopți împreună cu cei legați de pat. După diagnosticarea cu depresie majoră am venit la centrul Estuar, unde am cunoscut un domn psiholog înzestrat cu mult har, cu care discutând deschis și povestind, întrebând și analizând, încet-încet, sedință cu sedință, săptămână de săptămână am simțit o schimbare a stării sufletești, a concepțiilor și percepțiilor asupra vieții și asupra bolii. Am învățat că viața îți este dată pentru a fi trăită de tine pentru tine, pentru a te dezvolta, pentru a te descoperi învățând și căpătând experiență din greșeli, din căzături, din realizările proprii și din darurile traiarii cum ar fi iubirea necondiționată, momentele fericite, împlinirile”.

Servicii de consiliere si locuinte protejate

Estuar mai înseamnă și sute de cursuri și activități adresate persoanelor cu probleme de sănătate mintală, victimelor violenței în familie și altor persoane aflate în dificultate. În prezent Fundația Estuar oferă servicii de consiliere psihologică, psihiatrică, socială, vocațională, juridică și asistență pentru identificarea oportunităților de angajare în cadrul centrelor de sprijin din București (Centrul Social 1 și Centrul Social 6), Cluj, Giurgiu, Ploiești și deține trei locuințe protejate din București (fiind prima organizație din România care a oferit acest serviciu de locuințe protejate adulților cu probleme de sănătate mintală, alternativă viabilă la internarea în spitalele de cronici). În ultimii ani, Estuar a oferit servicii și informații pentru peste 50.000 persoane/an, pentru că sloganul organizației este: "Nimeni nu pleaca fara un raspuns!".

Organizația derulează proiecte atât cu finanțări externe, cât și cu finanțare locală, în cadrul cărora sunt oferite diferite tipuri de servicii. Persoanele care au nevoie de consiliere (psihologică, psihiatrică sau socială) o pot primi fie față în față, în cadrul centrelor Estuar din țară, fie telefonic – la numărul 031.40.11.444 (număr național apelabil din orice rețea fără suprataxe, de luni până vineri, între orele 9.00 - 17.00), dar și online la adresa consiliere@estuar.org. De asemenea, în cadrul proiectelor în care Estuar este beneficiar sau partener sunt organizate cursuri de formare profesională, la finalul cărora cursanții primesc nu doar noi calificări certificate ANC, ci și subvenții.

Se pregatesc un club-house si o gradinita

Printre cele mai importante activități pe care Fundația Estuar le pregătește în această toamnă sunt inaugurarea unui club-house, un centru destinat persoanelor cu probleme de sănătate mintală – o inițiativă unică în România, a unei grădinițe pentru copiii persoanelor din categorii vulnerabile, în care micuții beneficiază gratuit de servicii de educație și îngrijire, dar și a unui call-center pentru victimele violenței în familie.

Partenerii Estuar

Organizația are parteneri importanți: Direcțiile Generale de Asistență Socială şi Protecția Copilului din Sectoarele 1, 4 și 6 din București, Direcția Generală de Asistență Socială şi Protecția Copilului Giurgiu, Direcția Generală de Asistență Socială şi Protecția Copilului Cluj, Fundația Prețuiește Viața și Asociația Telefonul Copilului sunt doar câțiva dintre ei. Alături de aceștia a dezvoltat proiecte ce au adus persoanelor cu probleme ajutorul de care aveau nevoie.

Estuar a schimbat mentalitati

Estuar este sinonim nu doar cu zeci de proiecte care ajută în mod real mii de oameni în fiecare an, ci și cu nume de personalități care s-au implicat în activitățile organizației.

 Dr. Cristian Andrei, președintele Fundației Estuar, declara: ”Când aveam 21de ani, tocmai mă hotărâsem să aleg psihiatria ca specializare medicală. De atunci, psihiatria socială s-a conturat în mintea mea ca fiind modalitatea completă de a ajuta persoanele care au probleme de sănătate mintală, după considerentul că fiecare om este făcut și desfăcut de ceilalți oameni. Pentru mine, împlinirea acestei concepții este Fundația Estuar, care tocmai împlinește 21 de ani. La mulți ani, Estuar!”

Roxana Braga, membră în Consiliul Director al Fundației Estuar, puncteaza importanta Estuar: ”La 21 de ani, Fundaţia Estuar are maturitatea de aborda adulții cu probleme de sănătate mintală ca pe oricare om obișnuit. Pentru ca iubim oamenii, fără nicio discriminare, am fost prima organizație din ţară care am întors în comunitate pe cei pe care ceilalţi i-au izolat lucrând în mod egal cu fiecare: pe unii i-am încurajat să recapete încrederea în sine, pe ceilalți i-am ajutat să  ştie mai mult despre discriminare, abuz, şanse egale. De 21 de ani, Estuar a schimbat mentalităţi, a contribuit la introducerea, schimbarea, îmbunătăţirea legislaţiei, a transformat credinţa că un adult cu probleme de sănătate mintală este periculos, imprevizibil. Acum, unii dintre ei au familii, au locuri de muncă, sunt colegii noştri, ne ajută să implementăm proiecte, se ocupă de producerea, promovarea, distribuirea produselor pe care le creează în unităţi protejate. După 21 de ani, din ce în ce mai mulţi sunt alături de noi şi spun cu credinţă că: Oricine are dreptul de a fi obişnuit! Le mulţumim tuturor care s-au îmbarcat cu noi în această călătorie şi sperăm că şi în continuare, tot împreună, vom găsi bucuria de a trece prin Estuarul  vieţii ca un fluviu. La mulţi ani Estuar! La mulţi 21 de ani!”.

Fundația Estuar a fost fondată în septembrie 1993 de către Asociația Penumbra din Scoția și Liga Română de Sănătate Mintală și este prima organizație din România care a creat pentru adulții cu probleme de sănătate mintală o rețea de servicii de îngrijiri comunitare de zi și locative acreditate și recunoscute la nivel local, național și internațional. Este membru Mental Health Europe, membru fondator FOND (Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din România), membru asociat al Comitetului Intersectorial de Coordonare în Sănătate Mentală, membru în Coaliția pentru Bune Practici ONG din România și membru în Consiliul Național al Dizabilității din România.

 

« inapoi

Articol vizualizat de 1670 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805