Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Premiera medicala nationala la Spitalul European Polisano din Sibiu

Premiera medicala nationala la Spitalul European Polisano din Sibiu

Un copil de doar 8 ani care suferea de stenoza aortica a primit o noua sansa la viata, printr-oprocedura de cardiologie interventionala realizata in premiera nationala. Operatia a fost pro-bono.

 

Operatia a fost efectuata cu succes de catre o echipa medicala alcatuita din specialisti cardiologi ai Spitalului European Polisano din Sibiu, in colaborare cu Prof. Univ. Petru Liuba, cardiolog pediatru care opereaza in Suedia, seful catedrei de Cardiologie Interventionala a Universitatii din Lund, Suedia.

Stenoza aortica reprezinta oingustare a orificiului aortic, care devine un obstacol in trecerea sangelui din ventriculul stang in aorta, in timpul sistolei. Astfel, circulatia sangelui din ventriculul stang in aorta este mai putin eficienta decat in cazul unei inimi normale, iar corpul nu primeste atat oxigen cat ar trebui. Netratata, aceasta afectiune poatefi fatala pacientului.

Copilul a fost diagnosticat cu stenoza aortica inca de la varsta de 3 luni, necesitand monitorizare continua a starii de sanatate. Ingustarea valvei fiind una severa, interventia a fost realizata pentru a evita hipertrofia ventriculului stang si insuficienta cardiaca. Operatia a constat intr-o incizie la nivel inghinal prin care s-a intrat cu un cateter in ventriculul stang, in partea aortica, dupa care a fost introdus un cateter special cu un balon umplut cu un amestec de ser fiziologic pentru a dilata valva, marindu-i orificiul de deschidere.

Echipa medicala care s-a ocupat de acest caz a fost formata din medicul cardiolog pediatru Adrian Lacatusu, profesorul universitar Petru Liuba - seful catedrei de Cardiologie Interventionala a Universitatii din Lund, Suedia, si dr. Nicolae Florescu, medic primar cardiologie interventionala, doctor in stiinte medicale si seful sectiei de Cardiologie Interventionala a Spitalului European Polisano, cu o bogata experienta in activitatea de cardiologie interventionala si care a efectuat peste 5.500 de dilatari coronariene cu stent.

“Ne bucura foarte mult reusita acestei interventii realizate in premiera nationala, suntem multumiti ca lucrurile au decurs normal, iar starea de sanatate a celui mic a evoluat foarte bine. Prin initiativa acestui proiect social, am reusit sa inchegam o echipa medicala exceptionala, care, alaturi de echipamente medicale de ultima generatie, ofera copiilor defavorizati posibilitate tratarii malformatiilor cardiace la cele mai inalte standarde medicale. Ne dorim in continuare sa atragem cat mai multi parteneri dispusi sa sustina aceasta cauza umanitara”, a declarat dr. Nicolae Florescu, seful sectiei de Cardiologie Interventionala a Spitalului European Polisano.

Operatia face parte dintr-un amplu proiect de responsabilitate sociala care a debutat la inceputul anului 2014 si care consta in realizarea unor interventii chirurgicale complexe efectuate pro-bono de echipe de reputati medici cardiologi din strainatate, impreuna cu medicii spitalului Polisano la copii cu malformatii congenitale cardiace proveniti din familii defavorizate sau centre de plasament. Copiii operati au intre 10 luni si 15 ani si provin din Timis, Arad, Caras Severin, Galati sau Tulcea. Acestia au fost selectati de cardiologul pediatru Adrian Lacatusu si toti au trecut cu bine prin operatie. Proiectul a parcurs pana in prezent doua etape: primii 10 copii au fost operati in februarie de o echipa mixta romano-britanica printr-un maraton chirurgical de o saptamana, iar urmatorii 6 copii au beneficiat de un tratament non-chirurgical, interventional, in luna aprilie, care permite refacerea mult mai rapida.

Cardiologia interventionala reprezinta cel mai inalt standard in diagnosticul si tratamentul bolii coronariene, in special la pacientii cu sindroame coronariane acute. In centrul de Cardiologie Interventionala si Terapie Endovasculara din cadrul Spitalului European Polisano, echipa  medicala cardio-chirurgicala, asa-numita “echipa a inimii” asigura evaluarea si tratamentul pacientilor cu afectiuni cardio-vasculare in cele mai bune conditii dupa standardele europene de diagnostic si tratament.

Sectia este dotata cu angiografe de ultima generatie, oferind servicii de maxima complexitate pentru tratamentul infarctului miocardic acut, a bolilor ischemice cardiace, coronarografii, arteriografii, angioplastii, endoprotezari de anevrism de aorta, dar si intervenţii chirurgicale minim invazive precum implant de stimulatoare, de fibrilatoare cardiace, sisteme de resincronizare, ablaţii, studii de electrofiziologie. De asemenea, sfera terapiei endovasculare se extinde si la interventii periferice, carotidiene, fibroame uterine, abordarea pluridisciplinara fiind in beneficiul pacientilor.

 

« inapoi

Articol vizualizat de 2471 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805