Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Studiu clinic: chirurgia metabolica - tratament alternativ al diabetului zaharat

Studiu clinic: chirurgia metabolica - tratament alternativ al diabetului zaharat

Ponderas demareaza in luna septembrie primul studiu clinic privind impactul chirurgiei metabolice asupra remisiei diabetului zaharat de tip 2 la pacientii cu obezitate.

 

Investitia în proiectul CREDOR (Collaborative Romanian Efforts for Diabetes an Obesity Retrench) se ridică la 300.000 de euro, bani veniti de la Ministerului Educatiei Nationale (255.000 euro) si de la Ponderas (45.000 euro).
Proiectul de cercetare CREDOR este initiat de spitalul Ponderas (coordonatorul proiectului) alături de Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice „Prof. Dr. N. Paulescu” Bucuresti, Institutul de Biologie si Patologie Celulară „Nicoale Simionescu” si Universitatea de Medicină si Farmacie „Carol Davila”.

Conform ultimelor studii efectuate de Ponderas, situatia obezitătii în România este îngrijorătoare. 1,5 milioane dintre locuitorii tării noastre suferă de obezitate grad 1, 2 si obezitate morbidă. Dintre acestia, 20% au dezvoltat diabet zaharat, în special diabet zaharat tip 2, boală cauzată în principal de acumularea excesului ponderal.

„La nivel mondial, s-a dovedit că o alternativă a tratamentului clasic pentru diabetul zaharat de tip 2 este chirurgia metabolică, aceasta fiind si cea mai eficientă solutie atat din punct de vedere costuri, cât si din punct de vedere medical. Cred cu tarie că este timpul ca aceste tehnici chirurgicale cu rezultate extraordinare să fie recunoscute si în România ca tratament alternativ al diabetului”, declară Dr. Cătălin Copăescu, medic primar chirurgie generală, acreditat international pentru chirurgie laparoscopică bariatrică, director general Ponderas.

Dacă în România nu există încă statistici concludente asupra costurilor de tratare a unui pacient diabetic, la nivel mondial sunt publice aceste date. Astfel că, în medie, costul pentru tratamentul clasic medicamentos al unui pacient diabetic este în jur de 4.300$/an în Marea Britanie, în timp ce în SUA este aproape dublu, de 8.500$/an.

„Lipsa unui protocol inovativ în combaterea obezitătii si a diabetului zaharat de tip 2 la ora actuală, în România, este principalul motiv pentru care pornim acest studiu. Iar chirurgia metabolică, datorită scăderii semnificative a riscului de aparitie a complicatiilor cardiovasculare specifice diabetului zaharat de tip 2, poate deveni pentru unii pacienti cea mai bună solutie medicală din punct de vedere cost-eficientă.” explică Dr. Cătălin Copăescu.

Chirurgia metabolică este alternativa modernă a tratamentului pentru diabetici, iar remarcabil este faptul că operatiile metabolice pot duce la ameliorarea până la remisia diabetului zaharat de tip 2 înainte de a avea loc pierderea semnificativă în greutate. Acest lucru a fost observat la 93% dintre pacienții cu obezitate si diabet zaharat de tip 2, care au beneficiat de intervenție chirurgicală în cadrul spitalului Ponderas.

Proiectul CREDOR se va desfăsura pe durata a 2 ani. În prima etapă vor fi selectati 40 de pacienți cu obezitate, care au dezvoltat si diabet zaharat de tip 2, urmând ca jumătate dintre ei să beneficieze gratuit de operatia de micsorare a stomacului. După operatie, pacientii vor fi monitorizati timp de un an, pentru a observa rezultatele. Celorlalti pacienti le va fi administrat în continuare tratament personalizat si vor urma dieta corespunzătoare, fiind urmăriti îndeaproape de echipa medicală.

Ulterior va fi comparată evolutia parametrilor morfologici si biochimici de la pacientii cu obezitate si diabet zaharat de tip 2, tratati conventional sau prin chirurgie metabolică.Totodată, rezultatele obtinute vor fi consolidate cu cele ale cercetării mecanismelor celulare si moleculare implicate în secretia disfunctională de insulină.

Selectia lotului de pacienti se va face la sfârsitul lunii noiembrie. Până atunci, pe listă se poate înscrie orice persoană care se încadrează în următorii indicatori: indice de masă corporală (BMI) 30-45kg/mp, vârsta cuprinsă între 30 si 50 de ani, afectiune cu diabet zaharat tip 2 de maxim 10 ani, hemoglobina glicozilată (HbA1c) > 7%, sex masculin. Înscrierile în acest studiu se pot face pe http://ponderas.ro/studiu-clinic/ sau la Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice „Prof. Dr. N. Paulescu” Bucuresti – persoana de contact Dr. Simona Carniciu (cassimona@yahoo.com).

Operatia de micsorare a stomacului (gastric sleeve) de care vor beneficia cei 20 de pacienti diabetici este utilizată din ce în ce mai mult în Europa si SUA ca strategie de corectare a afectiunilor asociate obezitătii, precum diabetul zaharat de tip 2. Interventia presupune îndepărtarea unei părți laterale din stomac, unde se află centrii foamei. Gastric sleeve este cea mai modernă tehnică de chirurgie metabolică, fiind o operație laparoscopică, minim invazivă, ce presupune spitalizare de scurtă durată si reintegrare rapidă în viața socială.

Studiul a fost realizat de compania de cercetare de piata GfK Romania la initiativa Ponderas. Studiul a fost efectuat pe un esantion reprezentativ la nivel national, de 1.608 persoane, barbati si femei, cu varsta peste 15 ani, iar perioada in care s-a derulat a fost Martie 2013. Rezultatele studiului sunt reprezentative la nivel national pentru populatia Romaniei cu varsta peste 15 ani, avand o marja de eroare de ±2.4%.

Ponderas (fostul spital Delta Hospital) este singurul spital din România specializat în chirurgie metabolică de avangardă si singurul Centru de Excelentă în Chirurgia Metabolică si Bariatrică din Estul Europei cu dublă acreditare – europeană si americană. Deschis în 2011, Ponderas pune la dispozitia pacientilor servicii medicale integrate ce acoperă toate specialitătile medicale si chirurgicale.

« inapoi

Articol vizualizat de 1560 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805