Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Atentie la sindromul de oboseală cronică, mai frecvent în sezonul rece

Atentie la sindromul de oboseală cronică, mai frecvent în sezonul rece

Specialistii atrag atentia că toamna si la începutul iernii sunt diagnosticate cele mai multe cazuri cu Sindrom de Oboseala Cronica.

 

Desi această boala este incă in curs de cercetare, studiile arata ca in lunile reci, in care apar racelile, cresc si cazurile de S.O.C.

Sindromul de Oboseală Cronică este o afectiune caracterizată prin oboseală intensă, ce persistă mai mult de 6 luni, dificultăti de concentrare, tulburări de memorie, insomnie, migrene, depresie, sau alergii. Manifestările sunt similare asteniei, afectiune prezentă în această perioadă sub forma asteniei de toamnă.

În contextul stilului modern de viată, în care tot mai multi oameni au o alimentatie dezechilibrată, săracă în nutrienti, petrec multe ore la birou si nu practică sport, specialistii trag un semnal de alarmă pentru luarea unor măsuri care să reducă riscul instalării sindromului de oboseală cronică.

Cercetările din ultimii 20 de ani arată că deficienta de nutrienti din organism este una dintre cauzele afectiunii. Alte cauze pot fi stresul, sistemul imunitar slăbit sau infectiile.

S.O.C. afectează de 4 ori mai multe femei decât bărbati si apare de obicei la adultii cu vârste între 20 si 50 de ani. Cu toate acestea, boala poate apărea la orice vârstă, chiar si în rândul adolescentilor. 

Doar 20% dintre cei care suferă de S.O.C.  ajung sa fie diagnosticati de medic, din cauza simptomelor care pot fi confundate cu alte afectiuni precum astenie prelungită, depresie si altele.

„În România, prevalenta sindromului de oboseală cronică este estimată la 41.094 persoane (din întreaga populatie) , dacă extrapolăm singurele date disponibile international, ca reper. În SUA sunt 4 milioane de oameni afectati de S.O.C. si multe alte cazuri nediagnosticate, iar în Marea Britanie sunt un sfert de milion, ceea ce aduce această afectiune în atentia tuturor cercetătorilor din întreaga lume, mai ales că factorii favorizanti arată că este o boală a omului modern”, declară Ionut Băcanu, Director Medical Secom®.

Statisticile internationale arată că prevalenta globală a bolii este estimată la 2.6%, în timp ce în Europa sunt peste 1.200.000 de pacienti diagnosticati cu S.O.C.

Mai mult, din cauza simptomelor care pot deveni invalidante, 50% din cei afectati de S.O.C. nu îsi pot continua activitatea profesională, în timp ce 40% reusesc să continue să lucreze, însă doar cu jumătate de normă.  Sindromul de Oboseală Cronică se tratează cu conditia absolut necesară de tinere sub control a simptomelor.

„Specialistii din întreaga lume recomandă îmbunătătirea stilului de viată. În ziua de azi, alimentatia incorectă este tot mai răspândită, iar asta duce la un deficit de nutrienti care afectează metabolismul energetic. Micro-nutrientii sunt responsabili de productia de energie la nivel celular, iar studiile arată că lipsa lor este una dintre cauzele S.O.C. Astăzi, există solutii moderne care contin chiar si 133 de nutrienti esentiali în aceeasi formulă, formule complexe care ajută la mentinerea nivelului optim de energie si imunitate”, adaugă Ionut Băcanu, Director Medical Secom®.

Mai ales în această perioadă rece, când organismul e mai vulnerabil, specialistii recomandă populatiei o dietă echilibrată, sustinută de un aport de suplimente nutritive cu formule complexe care să acopere toti micronutrientii esentiali pentru mentinerea nivelului de energie si imunitate.

Pe lângă corectarea alimentatiei, alte sfaturi includ adoptarea unui program cu exercitii de relaxare, masajul si practicarea exercitiilor fizice de cel putin 2 ori pe săptămână, pentru îmbunătătirea calitătii somnului.

« inapoi

Articol vizualizat de 3353 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805