Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Consumul de cafea reduce cu 21% mortalitatea asociată bolilor cardiovasculare

Consumul de cafea reduce cu 21% mortalitatea asociată bolilor cardiovasculare

3 căni de cafea zilnic reduc riscul de mortalitate cauzată de bolile cardiovasculare

 

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în Europa, fiind răspunzătoare pentru 4,5 milioane de decese anual. În România, aproximativ 60% din totalul deceselor înregistrate sunt cauzate de o boală cardiovasculară. Principalii factori de risc în bolile cardiovasculare sunt hipertensiunea arterială, obezitatea și diabetul zaharat.

De-a lungul timpului, cercetătorii au studiat influența diverselor alimente și băuturi asupra sistemului cardiovascular, printre care și cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi la nivel mondial.

Într-o meta-analiză a studiilor privind  relația dintre consumul de cafea și mortalitate, a fost analizat efectul pe care cafeaua îl are asupra mortalității cauzate de bolile cardiovasculare. Au fost analizate 21 de studii publicate între 1966 și 2013, care au vizat 997.464 de persoane, dintre care 121.915 de persoane au încetat din viață pe durata studiilor.  

Rezultatele studiului au relevat o scădere, în medie, cu 21% a riscului de mortalitate cauzată de bolile cardiovasculare printre participanții care consumau 3 căni de cafea pe zi.
Studiul citat mai sus demonstrează cum cafeaua, atât cea solubilă cât și cea măcinată, consumată cu moderație și preparată corect, poate reduce riscul de mortalitate asociată bolilor cardiovasculare. Astfel, consumul de cafea este parte dintr-o alimentație echilibrată și diversificată și are efecte benefice asupra organismului.

Referinte:
[1] Crippa A. et al. (2014) Coffee consumption and mortality from all causes, cardiovascular disease, and cancer: a dose-response meta-analysis. American Journal of Epidemiology, published online ahead of print.
« inapoi

Articol vizualizat de 3592 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805