Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Sistemul de sanatate mintala pediatrica din Romania: 6.300 de pacienti/medic

Sistemul de sanatate mintala pediatrica din Romania: 6.300 de pacienti/medic

Tulburarile de sanatate mintala reprezinta principala cauza de vulnerabilitate in randul copiilor si adolescentilor la nivel global, releva ultimele statistici.

 

Potrivit estimărilor Organizatiei Mondiale a Sănătătii (OMS), până în 2020, peste 25% din populatia de copii a Europei va dezvolta probleme de sănătate mintală si va avea nevoie de consiliere psihologică si/sau psihiatrică. Netratate, aceste tulburări afectează sever dezvoltarea copiilor şi şansa la o viaţă decentă.

În România, nu există o statistică a numărul total de copii cu probleme de sănătate mintală. Potrivit estimărilor organizatiei Salvati Copiii, realizate prin raportarea la datele internaţionale furnizate de OMS, în momentul de fată, din cei aproximativ 3,8 milioane de copii, peste 760.000 au o tulburare de sănătate mintală. Cele mai frecvente afectiuni sunt, conform acelorasi estimări:

Pentru intervenţia şi tratamentul acestor copii, activează la nivel national, în sistemul public,  mai putin de 200 de psihologi specializati în sănătatea mintală a copilului si circa 120 de medici specializati în psihiatrie pediatrică (ultimele estimări indică o scădere a numărului acestora, din cauza migratiei personalului sanitar).  Astfel, ne aflăm în fata unei nevoi uriase de servicii de sănătate mintală pentru care există un deficit la fel de mare de resursă umană calificată.

Mai mult, serviciile de sănătate mintală pentru copii sunt concentrate, acum, în 23 de Centre comunitare de sănătate mintală pentru copii şi adolescenţi, dintre care două în Bucuresti. Raportând la structura administrativ-teritorială a României, reiese că în 20 de judete nu există niciun asemenea centru, singura variantă pentru persoanele afectate fiind să se deplaseze la serviciile spitalului de psihiatrie sau, în cazul anumitor regiuni unde nu există o asemenea institutie, la spitalul judetean. În aceste conditii, se ajunge ca de cele mai multe ori, chiar si în cazul unor afectiuni usoare, intervenţia terapeutică să fie axată pe medicaţie, fără să se ţină cont de particularităţile de vârstă şi de dezvoltare ale copiilor şi fără a evalua costurile efectelor adverse şi secundare ale medicaţiei, pentru calitatea vieţii copiilor. În plus, administrarea medicamentelor creşte nivelul de reticenţă a părinţilor în raport cu tratamentul şi conduce astfel la o accesare şi mai scăzută a serviciilor de sănătate mintală. 

„Ca să asistăm la o dezvoltare reală a acestui sistem este, în primul rând, nevoie de trecerea de la intervenţie către prevenţie. Or, pentru asta, ar fi nevoie de un efort la nivel înalt, prin definitivarea si aprobarea Strategiei Naţionale de Sănătate Mintală pentru Copii si Adolescenti, de o bună colaborare între instituţiile responsabile, de o schimbare treptată a mentalitătilor. Cât timp bolile psihice de orice fel rămân un subiect tabu în societatea românească, stigmatizarea si discriminarea celor diagnosticaţi cu o asemenea tulburare va continua să reprezinte o barieră în calea accesării serviciilor specializate. Este unul dintre motivele pentru care foarte mulţi părinţi aleg să nu se prezinte împreună cu copilul la un psiholog sau medic psihiatru decât atunci când este foarte târziu”, enumeră Gabriela Alexandrescu, presedintele Organizatiei Salvati Copiii, câteva dintre lipsurile sistemului.  

Si Victor Oslavszky, seful Biroului pentru România al Organizatiei Mondiale a Sănătătii, afirmă că „este un fapt evident: viitorul acestor copii depinde de dezvoltarea serviciilor dedicate lor, iar preventia este cheia, alături de comunicarea interinstitutională. De aceea, OMS militează pentru crearea unei legături mai strânse între sistemul de sănătate si cel educational si pentru punerea la punct a unei politici coerente care să simplifice procesul de vindecare si integrare a acestor copii”.

Strategia de sănătate mintală, în lucru de 7 ani

Obiectivul Strategiei Nationale de Sănătate Mintală pentru Copii si Adolescenti este să reafirme si să sustină dreptul copiilor cu dificultăţi emoţionale de a beneficia de servicii de sănătate care să le garanteze demnitatea si să le faciliteze participarea activă la viata colectivitătii. Din păcate, desi se află în lucru încă din 2007, Strategia nu a fost, nici până la acest moment, adoptată.

Pornind de la constatarea că micutii cu dizabilităti psihice sunt de trei ori mai expusi riscului de a fi victime ale abuzului si neglijării decât restul copiilor si că, în acelasi timp, 1 din 8 copii primeste un diagnostic clinic, urmare a abuzului în familie, Organizaţia Salvati Copiii a lansat, în septembrie 2014, campania de combatere a violentei asupra copilului Stop luptei de acasă!, menită, între altele, să convingă actorii politici de necesitatea aprobării si implementării Strategiei de sănătate mintală a copilului si adolescentului si a Strategiei Nationale de Formare si Dezvoltare a Competentelor Parentale, dar si să promoveze reteaua noastră de consiliere psihologică gratuită, constând în cinci centre pentru părinţi (deschise în Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Târgu Mureş şi Suceava), Centrul de Educaţie Emoţională şi Comportamentală pentru Copii din Capitală si site-ul www.parintibuni.ro, platforma noastră de informare si consiliere on-line, unde o echipă de psihologi este pregătită permanent cu sfaturi privind tulburările de comportament ale copiilor. De asemenea, conştientizând importanţa uriaşă a ceea ce fac părinţii pentru dezvoltarea sănătoasă a copiilor, în cadrul campaniei 2000 de părinţi vor fi sprijiniţi până la finalul acestui an să înlocuiască bătaia, umilinţa şi alte metode abuzive de creştere a copiilor, cu tehnici pozitive, centrate pe nevoile copiilor şi respectarea dreptului acestora la protecţie.

« inapoi

Articol vizualizat de 1287 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805