Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Integrarea copiilor cu deficiente de vedere

Integrarea copiilor cu deficiente de vedere

Organizatia Salvati Copiii, in calitate de coordonator al programului naţional Sigur.info, alaturi de Fundatia Orange, lanseaza E-sight, un proiect de educatie digitala.

 

Integrarea sociala cu ajutorul noilor tehnologii se adreseaza copiilor nevazatori si cu deficiente de vedere inclusi in unitatile de invatamant special aflate in Bucuresti, Timisoara, Cluj-Napoca, Buzau, Targu Frumos si Arad. 

Studiile din ultimii ani ne arata ca, in Romania, politicile de integrare sociala a persoanelor cu deficiente de vedere sunt implementate doar partial. Conform Raportului EurActiv pe anul 2012, Romania a ramas in urma multor tari europene in ceea ce priveste integrarea pe piata muncii a persoanelor cu deficiente de vedere, aproximativ 90% dintre acestea fiind somere, iar conform datelor oferite de The European Disability Forum, accesul deficitar la informatie este principala cauza a acestei situatii.

Astfel, Organizatia Salvati Copiii si Fundatia Orange vin in sprijinul copiilor cu deficiente de vedere prin intermediul proiectului E-sight, al carui obiectiv este incurajarea si educarea acestora cu privire la utilizarea de software si servicii online destinate comunicarii si exprimarii, ca mijloc de participare sociala si integrare, prin colaborare cu tineri fara deficiente de vedere si cu experti. Cu permanta sustinere acordata de Asociatia Nevazatorilor din Romania, echipa de proiect se va asigura ca activitatile sunt adaptate nevoilor reale identificate in randul copiilor curprinsi in proiect.

E-sight este unul dintre proiectele castigatoare in cadrul editiei 2014 a programului de finantare

  „Lumea prin culoare si sunet”, derulat anual de Fundatia Orange.

 Proiectul va fi finalizat in iunie 2015, pana atunci urmand sa cuprinda o serie de activitati prin care copiii cu deficiente de vedere vor beneficia de resurse educationale adaptate nevoilor lor speciale de invatare: intre acestea, workshop-uri pentru dezvoltare personala si participarea in cadrul unor sesiuni organizate in colaborare cu angajati Orange, unde vor avea ocazia sa discute despre oportunitatile de integrare in societate si de acces pe piata muncii.

Acest demers vine in sprijinul persoanelor nevazatoare si prin dezvoltarea unei platforme online, care va cuprinde resurse relevante si aplicatii necesare copiilor in activitatile lor zilnice. Ea va reprezenta, totodata, si spatiul in care resursele sau proiectele propuse de copii vor fi prezentate publicului, facilitand astfel interactiunea dintre copiii, voluntarii si angajatii Orange implicati in proiect, devenind o comunitate care va incuraja schimbul de idei si comunicarea.

Proiectul se va finaliza prin lansarea unui documentar, care va ilustra aspecte din viata de zi cu zi a copiilor cu deficiente de vedere din Romania. Documentarul va contribui la imbunatatirea nivelului de constientizare in randul publicului cu privire la dificultatile pe care copiii nevazatori le intampina constant si la modalitatile prin acestia pot fi sprijiniti in activitatile lor.

“Situatia acestor micuti este adesea ignorata de autoritati, poate si din cauza numarului mic de copii cu dizabilitati vizuale raportat oficial, putin peste 3.000 , cifra evident subevaluata. In masura posibilitatilor, organizatiile nonguvernamentale pot suplini o parte din nevoile acestor copii, in primul rand prin furnizarea de suport educational si tehnologie asistiva. Ne bucuram sa continuam colaborarea cu Fundaţia Orange, marcand astfel o noua etapa a parteneriatului inceput in anul 2012, prin care ne-am propus sa contribuim la imbunatatirea calitatii vietii copiilor cu deficiente de vedere si de auz din Romania, precum si la integrarea sociala a acestora”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii.

“Copiii cu deficienţe de vedere au nevoie de comunicare, de relaţionare si in acelasi timp au o mare dorinţa de a invaţa lucruri noi. Proiectul E-sight le ofera acestor copii acces la informaţii esenţiale pentru zilele noastre. Ei vor fi instruiţi cu privire la noile tehnologii si de asemenea vor dobandi cunostinţe si abilitaţi care ii vor pregati pentru viaţa de adult, ajutandu-i sa se integreze in societate.” a completat Amalia Fodor, Director Executiv al Fundaţiei Orange. 

In cadrul proiectului vor fi implicati 1000 de copii cu deficiente de vaz, integrati in scoli speciale, insemnand toţi elevii incadrati in acest gen de sistem scolar. Grupul tinta secundar e reprezentat de 20 de profesori si educatori din aceste scoli si 25 de angajati Orange care vor deveni mentori pentru copii. 

SemiHidden=
« inapoi

Articol vizualizat de 4256 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805