Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Osteoporoza si boala artrozica, cauze de morbiditate la persoanele varstnice

Osteoporoza si boala artrozica, cauze de morbiditate la persoanele varstnice

Pentru Ziua Mondiala a Osteoporozei, Ziua Mondiala a Menopauzei si Ziua International a Artritei, MSD România a organizat o nouă întâlnire cu specialiștii,în cadrul platformei “Împreună pentru viață.

 

Scopul acestei manifestari a fost de a discuta despre pericolul reprezentat de bolile osoase la persoanele trecute de varsta de 50 de ani.

 Osteoporoza este cea mai frecventa boala metabolica osoasa

 Osteoporoza este cea mai frecventa boala metabolica osoasa, afectand atat masa osoasa, cat si microstructura osului.

Cea mai intalnita, dar si cea mai periculoasa complicatie a osteoporozei este reprezentata de fracturile osteoporotice, problema medicala ce afecteaza in principal femeile la post-menopauza, dar si 1 din 5 barbati la nivel mondial.

Mesajele transmise, anul acesta, cu ocazia Zilei Mondiale a Osteoporozei, se axeaza pe osteoporoza la barbat.

Fractura de sold este cea mai severa fractura osteoporotica. 20% dintre fracturile de sold conduc la deces, 40% dintre pacienti necesita asistenta ulterioara la mers, iar 80% dintre ei isi pierd autonomia.

„Riscul de deces in urma unei fracturi de sold este comparabil cu riscul decesului cauzat de cancerul de san, in randul femeilor aflate la post-menopauza. Barbatii au un risc dublu de mortalitate dupa o fractura de sold, comparativ cu femeile, o treime din fracturile de sold inregistrate la nivel mondial sunt suferite de barbati”, declara Prof. Dr. Catalina Poiana, Institutul National de Endocrinologie C. I. Parhon.

Costurile anuale inregistrate pentru tratarea fracturilor osteoporotice depasesc costurile necesare tratarii diabetului zaharat de tip 2, la nivel mondial.

In Romania, se aproximeaza un milion de persoane care sufera de osteoporoza, conform unui studiu publicat in anul 2013. In 2010, din totalul costurilor alocate fracturilor, la noi in tara, 50% au fost reprezentate de costurile necesare tratarii fracturilor de sold.

Costurile legate de osteoporoza se estimeaza a creste cu 17% in anul 2025.

„Starea de bine a pacientilor si educarea medicilor sunt principalele obiective ale MSD Romania.Ne implicam activ in campanii nationale de informare si educare cu scopul de a preveni complicatii majore ale principalelor afectiuni medicale. Osteoporoza, o problema de sanatate publica in Romania, este pe lista noastra de prioritati si facem eforturi in vederea imbunatatirii calitatii vietii pacientilor, desfasurand frecvente proiecte de screening la nivel national”, declara Fabrizio Giombini,

Managing Director MSD Romania.

 Boala artrozica

 O alta afectiune care scade calitatea vietii persoanelor trecute de 55 de ani este boala artrozica. 

Printre factorii favorizanți pentru apariția bolii artrozice pot fi mentionați –predispoziția genetică,vârsta, sexul, obezitatea, traumatismele, precum și deteriorarea articulară în cadrul altor boli reumatice.

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, afecțiunile reumatismale reprezintă cel mai frecvent raportată cauză de boală la populația adultă.

Cea mai presanta problema la pacientii cu artroza este durerea care conduce, in timp, la deficit functional si handicap fizic. 

„Pacienții cu dureri articulare trebuie sa se prezinte la specialistii reumatologi, care pot face un diagnostic diferential intre bolile reumatice de tip inflamator si boala artrozica si pot initia un tratament corespunzator. O amânare a tratamentului conduce la agravarea simptomelor și limitarea activităților fizice. Tratamentele pe care medicii le recomandă sunt legate, in primul rand, de indepartarea factorilor favorizanti (excesul ponderal, sedentarismul, pozitii vicioase), tratamente

non-farmacologice si administrarea de antiinflamatoare nonsteroidiene, medicamente care ajuta la ameliorarea durerii, menținerea funcțiilor articulare și îmbunătățesc calitatea vieții”, declara Conf Dr. Andra Balanescu, Clinica de Medicina Interna si Reumatologie Sfanta Maria, Bucuresti.

Platforma „Împreună pentru viață”, dezvoltată de MSD Romania, se adresează tuturor celor implicați în sistemul de sănătate din România și are ca scop principal îmbunătățirea calității vieții, prin facilitarea accesului la informații relevante și încurajarea colaborării între diversele categorii socio-profesionale, având în centrul atenției pacientul.

www.impreunapentruviata.ro

« inapoi

Articol vizualizat de 1559 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805