Boli si tratamente
vezi toata lista

Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

 

Alimentatia sănătoasă, un aliat de încredere împotriva bolilor cronice

Alimentatia sănătoasă, un aliat de încredere împotriva bolilor cronice

Mâncarea nesănătoasă şi lipsa de activitate fizică reprezintă principalii factori de risc pentru bolile cronice, care, netratate corespunzător, pot duce la complicaţii severe şi chiar la deces.

 

Potrivit experţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), alimentaţia sănătoasă joacă un rol important în reducerea riscului de boli cardiovasculare, diabet zaharat, obezitate, osteoporoză, deficienţă de fier şi diferite afecţiuni dentare. Acestea au fost doar câteva dintre temele dezbătute în cadrul Conferinţei „Sănătate prin Alimentaţie”, organizată sâmbătă, 25 octombrie 2014, la Hotelul Ramada Parc din Bucureşti.

Peste 150 de medici au participat la cea de-a patra ediție a Conferinței „Sănătate prin Alimentație” – manifestare care reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente dedicate alimentaţiei sănătoase din România.  Evenimentul s-a desfăşurat sub egida Academiei Române şi a fost organizat de Asociaţia Română pentru Studiul Obezităţii, în parteneriat cu Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Societatea de Nutriţie din România și Fundația Națională Știință și Artă.

În cadrul Conferinţei „Sănătate prin Alimentaţie” 2014, nume mari din domeniul nutriţiei din România au prezentat cele mai noi informaţii referitoare la principiile unei alimentaţii sănătoase şi importanţa adoptării unui stil de viaţă sănătos. Au fost abordate teme variate, de la cultura nutriţională populaţională şi siguranța alimentară, până la rolul profilactic al alimentației sănătoase în diferite afecţiuni ca diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, afecţiunile renale sau obezitatea. De asemenea, au fost prezentate şi cele mai noi informaţii din domeniile diabetului zaharat, nutriţiei şi bolilor metabolice, cardiologiei, medicinei de familie etc.

Manifestarea a debutat cu o sesiune referitoare la cultura nutriţională populaţională, moderată de acad. Maya Simionescu şi prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, fiind deschisă de lucrarea „Principiile alimentaţiei sănătoase”, susținută de prof. univ. dr. Mariana Graur. A urmat o scurtă prezentare a Federaţiei Europene a Societăţilor de Nutriţie, realizată de prof. Stefaan De Henauw, după care prof. univ. dr. Gabriela Radulian a vorbit despre impactul stilului de viaţă al omului modern asupra stării de sănătate. În continuare, şef lucr. dr. Cornelia Bala a descris principiile educaţiei nutriţionale populaţionale, iar asist. univ. dr. Anca Crăciun a pus în dezbatere raportul PREDIMED.

„Actualităţi şi controverse în nutriţie” a fost numele celei de-a doua sesiuni, moderată de prof. univ. dr. Mariana Graur şi prof. univ. dr. Gabriela Radulian. Prima lucrare a acestei sesiuni a fost susținută de dr. Lorant Szentagotai, care a adus în discuţie viabilitatea dietelor bazate pe plante. În continuare, şef lucr. dr. Cornelia Bala şi prof. univ. dr. Nicolae Hâncu au prezenta beneficiile iaurtului, iar dr. Cristina Niţă a vorbit despre rolul alimentaţiei în procesul de îmbătrânire. Actualitățile privind riscurile chimice şi microbiologice ale farfuriei sănătoase, au fost susținute de şef lucr. dr. Maria Niţescu, iar dr. Adriana Mihalaş a vorbit despre post, ca și regim alimentar. Sesiunea s-a încheiat cu teme legate de creșterea în greutate și diabetul zaharat, susținute de prof. univ. dr. Nicolae Hâncu și conf. univ. dr. Gabriela Roman.

A doua parte a zilei a fost dedicată rolului alimentaţiei sănătoase, dezbătut în cadrul a două sesiuni ştiinţifice. Prima dintre acestea a fost moderată de prof. univ. dr. Maria Moţa şi prof. univ. dr. Amorin Popa şi a cuprins cinci lucrări, după cum urmează: „Rolul alimentaţiei în prevenirea diabetului zaharat” - prof. univ. dr. Amorin Popa; „Alimentaţia, componentă esenţială în managementul diabetului zaharat” - prof. univ. dr. Maria Moţa; „Colesterolul alimentar şi riscul cardiovascular” - prof. univ. dr. Doina Catrinoiu; „Rolul alimentaţiei în bolile cardiovasculare” - prof. univ. dr. Romulus Timar; „Nutriţia şi sănătatea oro-dentară” - prof. univ. dr. Nicolae Hâncu şi asist. univ. dr. Anca Elena Crăciun.

Ultima sesiune ştiinţifică a fost moderată de conf. univ. dr. Gabriela Roman şi şef lucr. dr. Cornelia Bala,  și a debutat cu tema „Rolul alimentaţiei în obezitate”, susţinută de conf. univ. dr. Gabriela Roman. În continuare, conf. univ. dr. Magdalena Moroşanu a vorbit despre „Rolul alimentaţiei în tulburările de comportament alimentar”, dr. Şerban Gologan a pus în dezbatere tema „Cafeaua, ceaiul şi sănătatea”, iar conf. univ. dr. Gabriela Roman a prezentat lucrarea „Locul îndulcitorilor non-calorigeni în nutriţie”. Sesiunea s-a încheiat cu o prezentare despre „Stevia rebaudiană – o nouă speranţă”, susţinută de prof. univ. dr. Nicolae Hâncu.

Demarată în anul 2011, Conferinţa „Sănătate prin Alimentaţie” se desfăşoară sub egida Academiei Române şi este unul dintre cele mai importante evenimente dedicate alimentaţiei sănătoase din România. Manifestarea se adresează profesioniştilor din domeniul medical, urmărind creşterea nivelului educaţiei medicale continue, cu privire la rolul major pe care alimentația sănătoasă îl joacă în întreținerea sănătății și prevenirea apariției diferitelor afecțiuni.

« inapoi

Articol vizualizat de 2285 cititori

MESAJ DE INTERES PUBLIC

 
 
Reteaua Info-Sanatate
Harta Spitale si Centre Medicale
Recomandare video
Dosarul Electronic de Sanatate al Pacientului   Dosarul Electronic de Sanatate al Pacientului

Prezentare pentru medici despre dosarul electronic de sanatate al pacientului.

vezi toate video »


© Reteaua Info-Sanatate, 2008-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805

   
Adnet