Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Consumul de apa minerala la romani

Consumul de apa minerala la romani

Apa minerală este unul dintre produsele nelipsite din casele românilor, aceștia având mereu grijă de refacerea stocului. După ce criterii aleg românii apa minerală ?

 

Conform studiului calitativ realizat în luna februarie de Exact Cercetare și Consultanțã, au fost identificate principalele momente de consum ale celor 2 categorii de apã îmbuteliatã, criteriile dupã care acestea sunt consumate, precum și avantajele și dezavantajele aduse de consumul acestora. În plus, participanții la studiu au menționat motivele pentru care s-au orientat spre anumite mãrci de apã îmbuteliatã.

„Chiar dacã sunt conștienți de importanța consumului a cel puțin 2 litri de apã pe zi, respondenții reușesc sã consume o jumãtate din acest necesar zilnic. Setea în majoritatea cazurilor nu apare în mod natural, acest lucru fãcându-i pe consumatori sã <se forțeze> sã bea apã sau, în cel mai rãu caz, sã omitã sã bea apã”, afirmã Denisa Iacoboaea, coordonatorul studiului.

Când beau românii apã mineralã platã? Dar carbogazoasã?

Apa platã este consumatã dimineața, imediat dupa trezire (pentru a revitaliza organele interne), noaptea (pentru majoritatea respondenților existând mereu o sticlã sau pahar lânga pat), în timpul/ dupã activitãțile sportive (pentru rehidratare și refacerea ”stocului” natural de sãruri și minerale pierdute în timpul antrenamentului), înainte/ dupã masã (chiar dacã nu este perceput a fi un obicei sãnãtos deoarece încetinește digestia) și oricând apare senzația de sete.
 
Apa mineralã carbogazoasã este asociatã consumului ocazional (nu zilnic), cel mai adesea în combinații: limonadã, șpriț, cu sirop. Se constatã o orientare spre acest tip de apã în sezonul cald, deoarece potolește setea mult mai repede comparativ cu apa mineralã platã. De asemenea, este consumatã în curele de slãbire, înlocuind cu succes sucurile carbogazoase cu un conținut mare de zahãr.

„Apa minerală plată este unul dintre produsele nelipsite din casele românilor, aceștia având mereu grijă de refacerea stocului de apă. De cele mai multe ori, consumatorii preferă să cumpere apă în cantități mai mari (la bax) pentru a acoperi necesarul de consum săptămânal. Aceste cumpărături se fac de regulă din hiper/supermarket”, mai declară Denisa Iacoboaea, Qualitative Researcher Executive la Exact Cercetare și Consultanță.

După ce criterii aleg românii apa minerală plată?

•    Gust – ”Am tot încercat și unele sunt sălcii, altele mai sărate și m-am oprit la cea care îmi place la gust.” (femeie, 25-35 ani)
•    Brand – de cele mai multe ori, consumatorii se orientează către mărcile cu o istorie puternică în spate, din dorința de a face o alegere sigură
•    Compoziție chimică – informațiile sunt regăsite pe etichetă și alegerea se face în funcție de acestea și de studiile realizate privind calitatea anumitor mărci
•    Sfatul medicului –”Ca părinți, urmăm sfatul medicului și cumpărăm pentru copii doar apa cu anumite proprietăți, deci doar anumite branduri de apă.” (femeie, 25-35 ani).
După ce criterii aleg românii apa minerală carbogazoasă?
•    ”Bule” naturale – consumatorii se orientează către apa carbogazoasă care nu are acid creat în mod artificial (îmbogățită cu dioxid de carbon) și care se menține după desigilarea sticlei
•    Brand – ca și în cazul apei minerale plate, marca este un factor important, consumatorii orientându-se spre mărcile binecunoscute, populare '

Apa minerala plată: avantaje și dezavantaje

Referindu-ne la avantajele consumului de apă minerală plată, este subliniat în primul rând faptul că aceasta reprezintă ”ingredientul” de bază al unui regim alimentar sănătos. Oferă un grad mai mare de hidratare comparativ cu apa minerală carbogazoasă, putând fi consumată în cantități mai mari, deoarece nu conține acid și nu creează un disconfort gastric. În plus, aceasta este considerată un adjuvant în curele de slăbire.
Singurul dezavantaj menționat de respondenți este prețul. Acesta este considerat ridicat,  fiind vorba despre cel mai important aliment, ce nu poate lipsi din dieta zilnică.

Apa minerală carbogazoasă: avantaje și dezavantaje

Este mai întâi de toate apreciată pentru compoziția chimică: are mai multe săruri de rehidratare necesare organismului, mai ales în sezonul cald. Datorită acidului, setea este potolită mai repede comparativ cu apa minerală plată. Apa minerală carbogazoasă reprezintă de asemenea o bază ideală pentru prepararea a diverse băuturi alcoolice și non-alcoolice – cele mai populare combinații sunt: vin cu apă – ”sprițul” și limonada. Este preferată și în bucătărie pentru proprietățile ”minune” pe care le are asupra aluatului prăjiturilor și clătitelor (face compoziția mai pufoasă).
Comparativ cu apa minerală plată, cea carbogazoasă vine cu mai multe dezavantaje: poate cauza arsuri/ balonări gastrice datorită acidului (și din acest motiv este consumată în cantități mai mici), ori afecțiuni ale rinichilor (datorită conținutului mai mare de minerale). Este subliniat de asemenea de către respondenți faptul că, în anumite cazuri, ”bulele” nu sunt naturale, ci obținute prin procese artificiale (îmbogățire cu dioxid de carbon).

« inapoi

Articol vizualizat de 2881 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805