Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Rezultate revolutionare in medicina regenerativa, prezentate la Congresul SIMCR

Rezultate revolutionare in medicina regenerativa, prezentate la Congresul SIMCR

Peste 300 de cercetători, medici clinicieni si studenti medicinisti au participat la lucrarile primului Congres al Societatii de Medicina si Chirurgie Regenerativa (SIMCR), desfasurat la Bucuresti.

 

Acest prim congres a fost un real succes, deoarece a deschis noi frontiere în medicina regenerativă. Am avut alături de noi cercetători renumiţi din patru continente şi 10 ţări, profesionişti de top din ţară şi din străinătate, precum şi numeroşi medici şi specialişti tineri, extrem de interesaţi de acest domeniu. De asemenea, faptul că au fost prezente 15 specialităţi şi discipline, experţi din toată lumea demonstrează  dorinţa de dialog şi caracterul interdisciplinar, transfrontalier al acestei manifestări”, a declarat prof. asoc. dr. Dana Jianu, copreşedinte SIMCR.

Medicina regenerativă este un domeniu relativ nou, însă cu un imens potenţial, susţine Acad. Maya Simionescu, copreşedintele Consiliului Ştiinţific al SIMCR: “Consider că suntem foarte norocoşi că suntem implicaţi în acest domeniu provocator şi cu numeroase beneficii pentru viitorul medicinei – medicina regenerativă. Capacitatea de regenerare a corpului este o realitate, pe care trebuie să o fructificăm în continuare”.

În opinia copreşedintelui Consiliului Ştiinţific al SIMCR, prof. dr. Eckhard Alt ( Germania), terapiile viitorului se vor baza pe capacitatea imensă a corpului de a se regenera: “Trebuie să reuşim să înţelegem pe deplin acest nou domeniu, însă sunt convins că în viitor vom fi capabili să regenerăm atât organe, cât şi diferite părţi ale corpului”.

Perspectivele sunt atât de mari în medicina regenerativă, încât Departamentul de Sănătate din Statele Unite ale Americii consideră că în următorii cinci ani prin medicina regenerativă se vor rezolva cel puţin un sfert din problemele nerezolvate ale medicinei, susţine dr. Ştefan Jianu, medic sef al Departamentului de chirurgie generală din Centrul Medical ProEstetica: “În chirurgia generală sunt aplicaţii incredibile, deja se realizează organe - trahee, plămân, vezică urinară, artere cu celulele proprii ale pacientului şi, în curând, vom avea şi ficat, pancreas sau rinichi, ceea ce va rezolva problema listei de aşteptare pentru transplant. În ortopedie se foloseşte deja terapia cu celule stem recoltate din ţesutul adipos propriu pentru refacerea cartilajului în gonartroză şi coxartroză, ceea ce va diminua semnificativ numărul de proteze de sold şi genunchi”.

Sânge artificial din celule pluripotente induse

Lucrările din prima zi a Congresului au vizat în special aplicabilitatea medicinei regenerative în hematologie, neurologie, oncologie, cardiologie, neurologie, ortopedie şi chirurgie plastică.

Celula stem pluripotentă are o caracteristică extraordinară, putând să determine diferenţierea către toate celelalte celule şi atunci, aceste celule diferenţiate pot fi folosite în orice boală  pentru a reface ţesuturile. Potrivit specialiştilor, aceasta este o capacitate pe care numai celula pluripotentă o are.

În funcţie de terapia şi scopul terapeutic ales, trebuie să ne alegem tipul de celule stem necesare. Putem folosi celule diferenţiate dacă vrem să le repopulăm repede pentru a trata, dar fără efect pe termen lung şi putem folosi celule stem specializate ca celule stem hematopoietice, care au o capacitate de repopulare pe termen lung sau putem folosi celule stem mezenchimale care au multiple proprietăţi”, a declarat dr. Alina Tănase, reprezentantul Institutului Clinic Fundeni.

Potrivit  Dr. Alina Tănase, un pas revoluţionar în domeniul celulelor stem îl reprezintă în prezent provocarea de a crea sângele artificial din celule pluripotente induse: Aşteptăm rezultatele trialurilor clinice în anii următori şi probabil că, în viitor, vom avea foarte multe terapii bazate pe celulele stem”.

 

 

 

În ceea ce priveşte folosirea medicinei regenerative în tratamentul bolilor neurodegenerative, prof. dr. Kostas Vekrelis (Grecia) a declarat că domeniul este relativ nou şi că este nevoie ca specialiştii să se asigure că nu fac mai mult rău decât bine prin injectarea acestora în creier: “Trebuie să evaluăm siguranţa celulelor stem înainte să le injectăm în creier, deoarece există riscul apariţiei tumorilor”.

Regenerarea ţesutului valvei cardiace pe baza celulelor stem adulte

O altă noutate prezentată în cadrul Congresului a fost succesul înregistrat prin folosirea celulelor stem în cardiologie, şi anume în regenerarea ţesutului valvei cardiace.

Rezultatele preliminare în acest domeniu sunt mai mult decât îmbucurătoare, a declarat prof. asoc. dr. Dan Simionescu, de la Universitatea Clemson din Carolina de Sud (SUA): “Din cele 49 de intervenţii realizate pe oi, 40 s-au dovedit un succes în implantarea valvei cu celule stem. De asemenea am realizat cu succes şi alte şapte intervenţii de implantare a valvei fără celule stem”.

La nivel global, stenoza valvei aortice are o prevalenţă de 3%-4% în rândul populaţiei şi este un factor de risc al insuficienţei cardiace. În prezent, nu există tratament medicamentos pentru degenerarea valvei aortice, singura opţiune fiind înlocuirea ei cu dispozitive artificiale. Potrivit statisticilor, în fiecare an, un million de persoane sunt supuse procedurilor de înlocuire a valvei. Din păcate, durata de viaţă a dispozitivelor medicale care înlocuiesc valve aortice variază între 15 şi 20 de ani. Noile descoperiri în domeniul regenerării ţesutului valvei cardiace ar putea reprezenta, în viitor, o opţiune salvatoare pentru pacienţii cu stenoză de valvă aortică.

Medicina regenerativă, în tratamentul afecţiunilor oncologice

In ceea ce priveşte Oncologia, celulele stem din ţesutul adipos grăbesc procesul de vindecare şi reduc şansele de rejecţie a implantului, după realizarea reconstrucţiei mamare post mastectomie.

Cancerul mamar este a doua cauză de mortalitate prin cancer la femei, la nivel mondial şi reprezintă o adevărată provocarea pentru sistemele de sănătate. Aceasta în condiţiile în care una din opt femei va primi diagnosticul de cancer de sân pe parcursul vieţii, iar 12,4% dintre femeile născute în prezent în America vor fi diagnosticate cu această afecţiune, a declarat prof. farm. dr. Alice Ceacăreanu, de la Universitatea de Stat din Buffalo, SUA.

Printre factorii de risc mai puţin cunoscuţi în cancerul mamar se numără şi diabetul zaharat, hiperlipidemia, ritmul circadian întrerupt şi consumul de alcool. De asemenea, sunt mai predispuse riscului de a dezvolta cancer de sân persoanele care se expus la razele ultraviolete, însoţitoarele de zbor şi persoanele care lucrează în ture de noapte.

Congresul Societăţii Internaţionale de Medicină şi Chirurgie Regenerativă a reunit la Bucureşti - în perioada 12, 15-16 mai 2015 - 50 de speakeri români şi 20 de specialişti străini din Statele Unite ale Americii şi 8 ţări europene.

« inapoi

Articol vizualizat de 3580 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805