Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Importanta alaptarii in primele 1000 de zile

Importanta alaptarii in primele 1000 de zile

La începutul lunii august, aproximativ 150 de femei însărcinate au luat parte la cel de-al doilea seminar de nutriţie și stil de viață sănătos dedicat unui subiect important: alăptarea.

 

Seria de întâlniri special concepute pentru mame şi viitoare mame din cadrul programului Primele 1000 de zile (primele1000zile.ro) continuă. La începutul lunii august, aproximativ 150 de femei însărcinate au luat parte la cel de-al doilea seminar de nutriţie și stil de viață sănătos dedicat unui subiect important: alăptarea.

Pentru că tocmai am sărbătorit Săptămâna Internațională a Alăptării (1-7 august), Seminarul de promovare a alăptării în primele 1000 de zilel le-a oferit viitoarelor mămici informații educaționale despre beneficiile alăptării pentru mama și copil în această perioadă esențială.

În plus, au fost discutate și secretele unei nutriții corect adaptate nevoilor mămicii care alăptează. Alături de viitoarele mame au fost prezenţi specialişti din domeniu, care au putut să le răspundă la întrebările legate de această perioadă importantă din viaţa viitorului adult.

Organizația Mondială a Sănătații recomandă alăptarea exclusiva până la 6 luni și continuarea alăptării alături de începerea diversificării la sfatul medicului. Laptele matern este cel mai bun aliment pentru copil, iar beneficiile sale se vor simţi pe tot parcursul vieţii viitorului adult.

Programul Primele 1000 de zile a fost special conceput pentru ca mamele să aibă acces la aceste informaţii şi să conştientizeze din timp importanţa alimentaţiei în primele 1000 de zile.

Alăptarea este asociată cu reducerea riscului de cancer mamar și osteoporoză

Dr. Sandra Alexiu este Vicepreşedinte al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei şi medic primar de medicina familiei, un susţinător declarat al programului Primele 1000 de zile, le-a povestit viitoarelor mame despre ce înseamnă primele 1000 de zile şi care este impactul lor asupra sănătăţii viitorului adult, precum și beneficiile laptelui matern pentru copil: reducerea incidenței diareei, a infecțiilor respiratorii, a bolilor alergice sau, pe termen lung, reducerea riscului de obezitate, hipertensiune arterială sau hipercolesterolemie la vârsta de adult. Dar alăptarea este asociată și cu reducerea riscului de cancer mamar sau ovarian sau a riscului de osteoporoză al mamei.

De asemenea, Consultantul de lactaţie şi Asistent SAMAS, Mihaela Timofte le-a povestit viitoarelor mămici despre beneficiile alăptării pentru mamă și sugar și le-a recomandat cele mai bune poziţii de alăptare dar și sfaturi pentru o alimentaţie corectăpe perioada alăptăriiîn primele 1000 de zile.

Tily Niculae, fericita mămică a unei fetițe de 4 ani, ne-a povestit despre experiența ei în primele 1000 de zile. De la ea am învățat că un copil nu vine cu un ghid de creștere, și că este bine să cerem ajutorul celor din jurul nostru atunci când este cazul. Dar,  cel mai important, grija mamei pentru ea însăși înseamnă și  grijă de bebe!

În perioada alăptării se stabileşte o legătură emoţională importantă între mamă şi copil, iar starea pe care o are mama poate să influenţeze cu uşurinţă starea copilului. Diana Stănculeanu, Psihoterapeut si Coordonator programe "Salvați Copiii" le-a povestit mamelor cât de importantă este această legătură emoţională şi ce trebuie să facă fiecare mamă pentru ca starea de spirit a mamei să nu o influenţeze pe cea a copilului.

Discursul Anei Măiță, moderator și Vicepreședinte Asociația SAMAS, promoter al drepturilor mamelor din România, a prezentat femeilor însărcinate programul special creat pentru a răspunde nevoilor mămicilor și copiilor din primele 1000 de zile - SAMAS. Asociaţia  SAMAS este mereu alături de mame şi le susţine în această călătorie prin oferirea de servicii specializate pentru mame şi viitoarele mame.

„Vrem să fim alături de viitoarele mămici care au nevoie de aceaste informaţii şi să le oferim un sprijin pentru a ne asigura că le putem ajuta în a lua cele mai bune decizii atunci când vine vorba despre nutriţia din primele 1000 de zile. Ştim cât de importante sunt primele 1000 de zile şi vrem ca acest lucru să fie cunoscut de toate mămicile în devenire”
, susține Ana Măiță.

Toate informaţiile furnizate la întâlnire din data de 5 august pot fi urmărite şi pe site-ul primele1000zile.ro, unde se regăseşte link-ul cu întâlnirea înregistrată. Astfel, toate mămicile şi viitoarele mame pot avea acces la aceste sfaturi venite din partea specialiştilor.

Programul Primele 1000 de zile îşi va încheia seria de seminarii destinate viitoarelor mame cu o întâlnire ce va avea ca temă nutriția și diversificarea alimentelor în dieta copilului de la 6 la 24 luni.

Informaţii şi sfaturi despre primele 1000 de zile pot fi regăsite şi pe site-ul programului primele1000zile.ro.

Despre program

Societatea Națională de Medicina Familiei, cu sprijinul Fundatiei NUTRICIA Early Life Nutrition, lansează campania de informare publică „Importanța nutriției în primele 1000 de zile”, un demers ce își propune să atragă atenția asupra importanței nutriției de la faza de concepție până la vârsta de 2 ani, o fereastră unică de intervenție nutrițională pentru sănătatea viitorului adult.

Ceea ce faci și mănânci în primele 1000 de zile reprezintă cheia sănătății pentru întreaga viață. Primele 1000 de zile se referă la perioada cuprinsă între prima zi de sarcină și a doua aniversare a copilului.

Primele 1000 de zile oferă o oportunitate unică de consolidare a sănătății pe tot parcursul vieții. Fundația NUTRICIA Early Life Nutrition susține un parcurs sănătos al primelor 1000 de zile prin studii de cercetare, materiale educaționale și servicii de informare continuă a părinților, alături de partenerii: Societatea Națională de Medicina Familiei, Societatea Română de Pediatrie și Asociația SAMAS.
« inapoi

Articol vizualizat de 2684 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805