Boli si tratamente
vezi toata lista

Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

 

Pericole care se ascund in spatele produselor dietetice

Pericole care se ascund in spatele produselor dietetice

O foarte mare parte dintre clienții raioanelor sau magazinelor de specialitate încă asociază produsele dietetice doar cu alimentele speciale pentru slăbit sau cu alimentele recomandate bolnavilor.

 

Care sunt cele mai mari pericole care se ascund în spatele produselor dietetice și care este adevărata semnificație a acestui termen în accepțiunea specialiștilor?

Îndulcitorii naturali, uleiurile nehidrogenate, cerealele, pudrele, sucurile, supele sau laptele vegetal, în topul preferințelor consumatorilor în perioada verii;


În perioada verii românii acordă un interes din ce în ce mai mare sănătății și aspectului fizic, vânzările de pe segmentul de produse dietetice crescând cu peste 20% în lunile iulie-august, potrivit AlimenteSpeciale.ro, unul dintre cele mai mari magazine online de pe piața locală, specializat în produse dietetice și terapeutice pentru adulți și copii.

Cu toate acestea, o foarte mare parte dintre clienții raioanelor sau magazinelor de specialitate încă asociază produsele dietetice doar cu alimentele speciale pentru slăbit sau, mai grav, cu alimentele recomandate bolnavilor de diabet.

“Una dintre cele mai mari greșeli pe care încă o fac clienții magazinelor de specialitate este legată de semnificația pe care o dau termenului de produs dietetic. Astfel, nu puține sunt cazurile în care cei care doresc să slăbească înțeleg că toate produsele dietetice sunt recomandate în regimurile de slăbire sau, mai grav, în care un diabetic își cumpără un produs contraindicat în dieta sa doar prin prisma faptului că l-a găsit în secțiunea de produse dietetice”, a declarat Maria Martac, director general al AlimenteSpeciale.ro.

În categoria produselor dietetice nu intră doar alimentele pentru slăbit


Potrivit reprezentantei magazinului, semnificația termenului “dietetic” nu vine de la „dietă de slăbit”, ci de la dietă alimentară.

Astfel, contrar preconcepțiilor greșite care încadrează produsele dietetice în categoria alimentelor “fără zahăr” sau cu “0% grăsimi”, acest termen se referă, în primul rând, la alimentele recomandate în diferite afecțiuni și regimuri alimentare, din care trebuie să lipsească un element contraindicat de afecțiunea în cauză.

“Dacă în cazul bolnavilor de diabet produsul dietetic este echivalentul unui aliment cu indice glicemic scăzut, în cazul celiacilor acestea se referă la produsele fără gluten, în cazul bolnavilor de fenilcetonurie la cele sărace în proteinte, în cazul intoleranței la lactoză la alimentele fără lapte și, în cele din urmă, în cazul dietelor de slăbire, la produsele alimentare sărace în carbohidrați, sau cu un conținut caloric scăzut. Tocmai pentru a diminua riscul unor astfel de confuzii, în magazinul nostru am și segmentat categoriile de produse în funcție de afecțiunea sau dieta căreia i se adresează ”, a mai spus Maria Martac, de profesie biolog.

Care sunt produsele de care trebuie să ne ferim în regimurile de slăbire și cum ar trebui să arate o dietă responsabilă vara?

În ceea ce privește categoria produselor dietetice pentru slăbit, potrivit reprezentantei AlimenteSpeciale.ro, consumatorii trebuie să fie deosebit de atenți în selecția acestora, o mare parte dintre alimentele de acest tip existente pe piața având un efect contrar celor specificate pe ambalaj, facilitând formarea depozitelor de grăsime sau, mai grav, fiind asociate cu apariția unor boli precum diabetul, obezitatea sau cancerul.

Pericolele cele mai mari cu privire la produsele de slăbit intervin, de cele mai multe ori, din cauza substanțelor chimice adăugate pentru a substitui un element din varianta originală, fără de care alimentul nu ar mai avea același gust, culoare sau consistență. Coloranții, conservanții și, nu în ultimul rând, carbohidrații conținuți de unele produse recomandate în regimurile de slăbire nu doar că au efecte nocive, dar nu își ating nici scopul pentru care au fost create.

“De foarte multe ori, produsele light au un conținut foarte sărac în lipide, însă compensează prin aportul de carbohidrați de proastă calitate, care contribuie în aceeași măsură la depunerea surplusului ponderal. De asemenea, în dietele de slăbire sunt foarte periculoase și alimentele fără zahăr, care, deși au o funcție calorică scăzută și nu ridică colesterolul, pot conține îndulcitori mult mai dăunători pentru sănătate, precum este și aspartamul”
, a subliniat reprezentanta AlimenteSpeciale.ro.

Potrivit acesteia, singurele dulciuri procesate permise în dietele de slăbire nu ar trebui să conțină mai mult de 8 grame de zahăr pe porție sau să folosească alți îndulcitori cu excepția celor pe bază de fructoză sau extracte naturale din plante (agave, stevia etc.).
Mai mult, consumatorii de produse dietetice pentru slăbit trebuie să fie foarte atenți la conținutul de aditivi și de grăsimi ale alimentelor.

Astfel, deși produsele fără grăsimi au o valoare calorică mai scăzută, o dietă bazată pe un conținut foarte redus în lipide poate pune în pericol sănătatea, grăsimile de origine vegetală fiind absolut necesare pentru o bună funcționare a organismului. De asemenea, majoritatea produselor sărace în grăsimi pot avea un conținut mai mare de E-uri care ajută la conservarea acestora pentru o perioadă mai mare de timp, motiv pentru care în cazul alegerii unor produse cu un termen mai scurt de garanție, consumatorul poate avea siguranța că acestea sunt mai proaspete și conțin mai puțini aditivi.

În plus, potrivit Mariei Martac, indiferent dacă țin sau nu o dietă de slăbire, toate persoanele ar trebui să fie mai atente la alimentație, mai ales în perioada verii, când crește riscul anumitor alergii și boli. În acest sens nu trebuie neglijate fructele, legumele și verdețurile locale de sezon, o hidratare corespunzătoare și o alimentație cât mai naturală și săracă din punct de vedere caloric. De asemenea, un alt aspect care nu trebuie să fie neglijat, mai ales în cazul celor care își doresc să slăbească, este  mișcarea și nivelul de efort fizic pe care îl depun zilnic.

Ce cumpără românii vara din magazinele de specialitate și care este valoarea coșului mediu de cumpărături în online?


În ceea ce privește volumul de produse dietetice vândute în sezonul cald, potrivit AlimenteSpeciale.ro, acesta crește cu peste 20%  în comparație cu celelalte luni din an, clienții fiind reprezentați în proporție de 80% de femei  de peste 25 de ani, cu venituri peste medie, interesate de un stil de viață sănătos și de o condiție fizică cât mai bună în perioada verii.

Îndulcitorii naturali, uleiurile nehidrogenate, cerealele, pudrele, sucurile, supele, lapele vegetal și  dulciurile sărace în calorii se regăsesc în topul celor mai cumpărate produse în această perioadă, coșul mediu de cumpărături atingând, de cele mai multe ori, valoarea de 250 RON.

« inapoi

Articol vizualizat de 2190 cititori

MESAJ DE INTERES PUBLIC

 
 
Reteaua Info-Sanatate
Harta Spitale si Centre Medicale
Recomandare video
Dosarul Electronic de Sanatate al Pacientului   Dosarul Electronic de Sanatate al Pacientului

Prezentare pentru medici despre dosarul electronic de sanatate al pacientului.

vezi toate video »


© Reteaua Info-Sanatate, 2008-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805

   
Adnet