Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Primul curs de formatori in domeniul Podiatriei din Romania

Primul curs de formatori in domeniul Podiatriei din Romania

Asociația de Podiatrie a dat startul primului Curs de Formatori în domeniul Podiatriei din România.

 

Un nou pas al Asociației de Podiatrie în dezvoltarea podiatriei in Romania

În perioada 29 august  - 4 septembrie 2015, la Sinaia, s-au derulat cursurile dedicate pregătirii primilor formatori în Podiatrie, un nou pas al Asociației în vederea creării competenței, specializării și meseriei de podiatru în țara noastră.
 
Cursul, concentrat pe „Îngrijirea piciorului diabetic”, este organizat cu sprijinul Școlii Naționale de Sănătate Publică și Management în Domeniul Sanitar și este acredit de către Federația Internațională de Diabet (IDF) și de Grupul Internațional de Lucru pe Piciorul Diabetic (IWDGF).

Structura acestuia au inclus cursul de specialitate și cursul de formare. Tematicile cursului de specialitate s-au concentrat pe patologia piciorului diabetic, cum ar fi: terenul piciorului diabetic, neuropatia diabetică, arteriopatia periferică diabetică, infecțiile, biomecanica, examinarea piciorului, amputațiile și reabilitarea, tratamentul integrat al piciorului diabetic. Cursul de formare generala este concentrat pe instruirea viitorilor formatori.

„Cursul de Formatori în domeniul Podiatriei reprezintă un pas deosebit de important în legătură cu obiectivul pe care Asociația de Podiatrie și l-a stabilit, mai precis, acela de a pune bazele acestei noi specialități medicale și, implicit, de a crea meseria de podiatru. Pregătirea unor formatori în Podiatrie este condiția esențială pentru a putea implementa programul de educație adresat asistenților medicali în vederea obținerii competenței în podiatrie sau a specializării în podiatrie. Acest program de educație a asistentilor medicali estimăm că îl vom demara în primăvara anului 2016. Au trecut patru luni de la lansarea Asociației de Podiatrie și ne bucurăm că am reușit să facem pași concreți pentru Podiatrie în România. Acest pas va avea influență directă în îmbunătățirea îngrijirii persoanelor cu diabet zaharat, pentru prevenirea complicațiilor de picior diabetic. Pe lângă acest aspect, cursul de formatori înseamnă și deschiderea unor noi perspective profesionale, atât pentru viitorii formatori, cât și pentru cadrele medicale care vor obține competența sau se vor specializa în podiatrie”, a declarat Dr. Norina Gâvan, președinta Asociației de Podiatrie.

Cursul specific a avut ca și lectori, profesioniști cu experiență în domeniul piciorului diabetic și al neuropatiei diabetice: conf. univ. dr. Ioan Andrei Vereşiu, asist. univ. dr. Georgeta Inceu, șef lucrări dr. Eduard Catrina și șef lucr. dr. Raluca Popescu.

România face, pe această cale, un pas înainte important în pregătirea cadrelor medicale în competența de podiatrie și specilitatea de podiatrie, în vederea formării acelei echipe multidisciplinare complete, implicate în managementul piciorului diabetic, în gestionarea problemelor de sănătate ale piciorului.

Printre competentele specialistului în podiatrie se numără evaluarea factorilor de risc de la nivelul picioarelor, realizarea screeningului de neuropatie (testarea sensibilităților) și arteriopatie (indice gambă-braț), evaluarea încălțămintei, oferirea de recomandări în acest sens. În același timp, specialistul in podiatrie se ocupă și de realizarea educației referitoare la membrele inferioare, tratarea preventivă a piciorului diabetic și oferirea tratamentelor specifice piciorului diabetic (tăierea unghiilor, înlăturarea calusurilor sau a tegumentului mort).

Specialistul în podiatrie este și cel care realizează operațiunile de debridare a ulcerațiilor, tratamentul infecțiilor și al ulcerațiilor, sub îndrumarea unui medic, tratamentele conservative, de aplicare de pansamente specifice și speciale, castinguri (cizme gipsate).

Primul Curs de Formatori în domeniul Podiatriei, s-a desfășurat în perioada 29 august – 4 septembrie 2015 si s-a încheiat cu două zile de evaluare a celor 19 cursanți, iar promovarea acestora a fost stabilită de către o comisie aprobată de către Ministerul Sănătății.
« inapoi

Articol vizualizat de 1167 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805