Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Sexualitatea copilului o poţi nega, dar nu

Sexualitatea copilului o poţi nega, dar nu "vindeca"

Lecţiile de anatomie ne­-au învăţat că pubertatea debutează în jurul vârstei de 12 ani, la fete un semn fiind apariţia primei menstruaţii.

 

Şi totuşi, cele mai multe fete încep să se manifeste ca la pubertate sau chiar ca în adolescenţă încă de la 7­-8 ani. Dincolo de întreaga societate, care influenţează dezvoltarea accelerată, există şi câţiva factori „agravanţi“, care ar putea fi: influenţa unor copii mai mari, vizionarea unor seriale pentru copii sau telenovele, practicarea sportului. Nimic din toate acestea nu trebuie interzis. Important este să nu se abuzeze, iar copilul să nu piardă contactul cu părinţii. Să le luăm pe rând. Copiii mai mari vor avea mereu un rol de educare în viaţa prepuberilor, dar asta înseamnă că vor transmite şi informaţii pe care părinţii le­ar mai ţine ascunse. Serialele pot fi văzute moderat în prezenţa părinţilor, care vor putea astfel lămuri întrebările copiilor. Sportul are rolul extrem de important de a învăţa copilul că există reguli, că e nevoie de un program, că poate face parte dintr­un grup şi atunci nu va mai căuta grupuri de rebeli. Odată cu această dezvoltare a abilităţilor fizice, desigur apare şi dezvoltarea celor sexuale. Iar dansul sportiv este cel care dă corpului un sens armonic, romantic, sexual.

Fii antrenorul copilului tău!

Ca părinte, e preferabil să nu negi dezvoltarea sexuală a copilului tău şi să­i răspunzi la întrebări. Vârsta de 7­8 ani şi pentru unii copiii chiar mai devreme este potrivită pentru a transmite informaţii. Copiii sunt acum dornici să le primească, dar dacă părinţii nu sunt dispuşi să le ofere, le vor căuta în altă parte.

Zipora Magen. Ph D, Universitatea Tel Aviv, a studiat 3 grupe de vârstă: 8­9 ani, 14­15 ani şi 17­18 ani. Copiii între 8 şi 9 ani sunt cei care încă îşi doresc să fie ghidaţi de părinţi, să petreacă timp cu aceştia, să primească daruri. Deci profitaţi şi antrenaţi­vă copilul pentru o viaţă sexuală sănătoasă.

Peste tot în lume, perioada pubertăţii şi cea a adolescenţei sunt văzute ca fiind pline de schimbări, revoltă, furie sau alte reacţii necontrolate din partea copiiilor. De fapt, în primul rând părinţii sunt cuprinşi de acest torent emoţional. Ei conştientizează că îmbătrânesc şi este un proces ireversibil, că nu­şi pot controla fizic copiii, dar cel mai acut resimt anxietatea faţă de transformarea copilului într­o fiinţă sexuală şi se luptă atunci cu întrebări legate de propria lor atractivitate fizică, de sexualitate şi de căsnicie.

« inapoi

Articol vizualizat de 6230 cititori


 
 
Reteaua Info-Sanatate
Harta Spitale si Centre Medicale

© Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805