Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Cardiologie: Fierul intravenos reduce cu 41% riscul de respitalizare si deces

Cardiologie: Fierul intravenos reduce cu 41% riscul de respitalizare si deces

La pacienţii cu insuficienţă cardiacă cronică, tratamentul cu fier intravenos reduce cu 41% riscul de respitalizare şi deces de cauze cardiovascular.

 

La pacienţii cu insuficienţă cardiacă cronică, tratamentul cu fier intravenos reduce cu 41% riscul de respitalizare şi deces de cauze cardiovasculare.

Deficitul de fier este frecvent întâlnit la pacienţii cu insuficienţă cardiacă cronică, iar la nivelul Europei se estimează că este prezent la aproximativ 50% dintre aceştia. Fie că este asociat sau nu cu anemia, deficitul de fier scade capacitatea de efort  şi afectează calitatea vieţii pacienţilor. O meta-analiză prezentată în cadrul Congresului Societăţii Europene de Cardiologie, Londra 2015, demonstrează că tratamentul cu carboximaltoza ferică este asociat cu reducerea de până la 41 de procente a riscului de respitalizare şi a deceselor cauzate de factorii de natură cardiovasculară [rate ratio (95% CI):0.59 (0.40-0.88), p=0.009].

Meta-analiza are la bază patru studii clinice randomizate, finalizate, realizate prin metoda dublu-orb, în rândul pacienților din ambulatoriu care suferă de insuficiență cardiacă cronică (ICC) sistolică şi deficit de fier (FER-CARS-1, FAIR-HF , EFFICACY-HF și CONFIRM-HF ). Studiile clinice au comparat eficacitatea şi siguranţa terapiei intravenoase cu carboximaltoza ferică (Ferinject®) faţă de placebo.

Prof. Dr. Stefan Anker, prim-autor al meta-analizei şi ex-preşedinte al Asociaţiei de Insuficiență Cardiacă din cadrul Societății Europene de Cardiologie, declară: „Analiza arată că tratarea deficitului de fier la pacienţii cu insuficienţă cardiacă cronică sistolică cu carboximaltoza ferică, ar putea avea un impact semnificativ asupra evoluției bolii. Deficitul de fier este frecvent întâlnit în cazurile de insuficienţă cardiacă şi contribuie la agravarea bolii. Cu toate că aceste rezultate trebuie confirmate de un studiu clinic extins, diagnosticarea şi tratarea deficitului de fier trebuie luate negreşit în considerare în cazul tratamentului bolnavilor care suferă de ICC.”

În cadrul meta-analizei, au fost analizate datele a 839 de pacienţi trataţi în 138 de centre medicale din 19 ţări. Cazurile de spitalizare şi cauzele decesului au fost evaluate independent şi anonim de o comisie de evaluare care a folosit aceleaşi criterii pre-definite. Fiecare dintre cele patru studii a fost conceput ca fiind dublu-orb, multicentric, prospectiv, randomizat şi a inclus pacienţi trataţi în ambulatoriu cu insuficienţă cardiacă cronică simptomatică (NYHA clasa II/III) cu fracţie de ejecţie ventriculară stângă mai mică sau egală cu 45% şi cu deficit de fier (definit ca feritină <100 ng/mL sau feritină 100-299 ng/mL dacă saturaţia transferinei (TSAT) <20%).
« inapoi

Articol vizualizat de 2211 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805