Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Dezbatere: Platile informale in sistemul sanitar. Obstacole si solutii

Dezbatere: Platile informale in sistemul sanitar. Obstacole si solutii

In data de 06 octombrie 2015, va avea loc dezbaterea "Platile informale in sistemul sanitar. Obstacole si solutii". Evenimentul se adreseaza in principal medicilor, dar si avocatilor si mediatorilor.

 

Sanatatea Media Group in parteneriat cu Wolters Kluwer Romania organizeaza pe data de 06 octombrie 2015, incepand cu ora 14.00, la Hotel Crown Plaza (Bulevardul Poligrafiei nr. 1) dezbaterea "Platile informale in sistemul sanitar. Obstacole si solutii".
Evenimentul se adreseaza in principal medicilor, dar si avocatilor si mediatorilor.

Obiectivul principal al acestei dezbateri este:

•    Crearea unei strategii corecte, legale si aplicabile referitoare la problematica platilor informale si a remuneratiei medicilor;

Tematica acestei dezbateri ar fi:


•    Argumente pro si contra legiferarii platilor informale;
•    Propunere privind introducerea termenului de „onorariu” in Lege;
•    Propuneri sustenabile de imbunatatire a modalitatilor de remunerare a medicilor;

„Recompensarea” medicilor este un fenomen atât de raspandit in Romania incât propunerile de legalizare a platii informale nu lipsesc. In Romania exista, de fapt, o cultura pentru „atentiile” oferite medicilor, pacientii fiind preocupati in permanenta de calitatea actului medical in care sunt implicati. Daca medicul refuza sa primeasca donatii sau plati informale atunci pacientul isi pune problema ca mediculfie nu stie cu exactitate diagnosticul, fie nu vrea sa-l trateze bine, fie nu cunoaste metodele optime de tratament si, prin urmare, acesta ar fi motivul pentru care ar refuza „atentia” venita din partea pacientului. Fireste ca, exista si medici care nu primesc aceste plati informale.

Avand in vedere ca unii medici accepta intentia Guvernului de legalizare a platilor facute de pacienti,iar altii critica aceasta initiativa pe motiv ca in nicio ţara civilizata un pacient nu da o "atentie" medicului si ca "aceasta practica a spagii din sistemul sanitar" trebuie oprita odata pentru totdeauna, ne dorim sa construim cadrul propice unei dezbateri care sa se finalizeze cu gasirea unei solutii eficiente si unanim acceptata.

Pentru a nu incerca acum sa schimbam mentalitati, precum si pentru a evita situatiile in care medicii ar fi supusi unor presiuni si riscuri, atata vreme cat multi dintre acestia isi doresc sa declare veniturile suplimentare si, prin urmare, sa plateasca toate darile catre stat, venim cu propunerea de a organiza o dezbatere, pentru a afla impreuna, care ar fi modalitatile de rezolvare a acestor situatii si care ar fi cele mai eficiente propuneri legislative in acest sens.

Cu  siguranta,se impun si comparatii cu  sistemele medicale din alte tari, pe acest subiect, motiv pentru care vom face si oanaliza comparativa cu  acestea.
Exista voci  din lumea medicala care afirma ca simpla crestere a salariului  cadrelor medicale nu  este suficienta, aceasta considerandu-se a fi chiar nesustenabila, de aceea asteptam propuneri  care sa conduca catre rezolvarea acestei situatii. Aparent  schimbarea sistemului  medical, a principiilor si  parametrilor pare sa fie o solutie si in rezolvarea platilor informale.

Problema de fond pe care o ridica majoritatea medicilor este tocmai aceasta conditionare a oferirii de donatii, aspect cu care un numar insemnat demedici nu sunt de acord. Prin urmare, practica acestor doctori care nu te opereaza sau trateaza fara vreun „stimulent” intra sub incidenta legii penale, dar prea putine cazuri ajung in Justitie sau la Colegiul Medicilor.

Conform decizieiInaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ)nr. 19 din 4 iunie 2015 (Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie penala) medicii angajati in spitalele din sistemul public de sanatate n-au voie sa primeasca de la pacienti plati suplimentare sau donatii. Hotarareaa aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 590 din 5 august si este obligatorie pentru toate instantele de la momentul publicarii.
Daca sunteti medic, prin intermediul acestei manifestari,va puteti implica in dezbateri cu privire la:

•    Consecintele absurde ale calificarii ca functionar public a medicului dintr-un spital de stat, in temeiul art. 175 alin 2 Cod penal;
•    Solutiile concrete pentru implementarea procedurilor de remunerare a medicilor;
•    Articolul 34 din Legea nr 46/2003;
•    Problema platilor informale din domeniul sanitar;

Daca sunteti avocat sau mediator, atunci puteti lua cuvantul referitor la:


•    Propunerile legislative pentru sistemul sanitar si remuneratia medicilor;
•    Problematica legala a onorariilor / donatiilor/sponsorizarilor;

La eveniment sunt invitati si magistratii procurori simagistratii judecatori.
Inscrierea se realizeaza prin accesarea link-ului http://info.wolterskluwer.ro/plati-informale-in-sistemul-sanitar/  si completarea formularului din partea dreapta a paginii de internet. Ulterior completarii acestui formular veti primi un apel telefonic pentru finalizarea inscrierii.

Invitam Institutiile Statului sa se alature si sa ia parte la aceasta dezbatere: Ministerul Sanatatii, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Ministerul Finantelor Publice,Ministerul Justitiei, Administratia Prezidentiala, Agentia Nationala a Medicamentului, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Colegiul Medicilor Bucuresti, Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea de Apel Bucuresti, Inalta Curte de Casatie si Justitie, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor. Deasemenea, invitam managerii / reprezentantii  spitalelor sa participe in mod activ la aceasta dezbatere.

Organizatori: Sanatatea Media Group si Wolters Kluwer

Foto: Flickr
« inapoi

Articol vizualizat de 1177 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805