Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Avarii majore la nivelul PIAS

Avarii majore la nivelul PIAS

SNMF şi FNPMF sunt serios preocupate de problemele care apar din ce în ce mai des în funcţionarea Platformei Informatice de Asigurări de Sănătate.

 

Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) sunt serios preocupate de problemele care apar din ce în ce mai des în funcţionarea Platformei Informatice de Asigurări de Sănătate.

Înţelegem necesitatea cardului naţional în sistemul medical românesc, precum și a celorlalte componente ale PIAS. Ziua  de  vineri  18  septembrie  2015  constituie  însă  un  precedent  periculos  pentru  sistemul  de sănătate din România. Avaria apăruta la nivelul CNAS a făcut imposibilă utilizarea cardului național de sănătate mai bine de cinci ore.

În acest timp, sute de mii de pacienţi au aşteptat la uşile cabinetelor, spitalelor, farmaciilor,  laboratoarelor,  fără  a  beneficia  de  serviciile  medicale de  care  aveau  nevoie.

În condițiile în care validarea serviciilor medicale se face de la 1 septembrie, conform legislației, exclusiv pe baza cardului pentru persoanele cărora acest instrument li s-a emis, faptul că nu există nici la această oră un  sistem  alternativ  la  situația  de  avarie  constituie  un  grav  prejudiciu  adus  pacienților,  precum  și furnizorilor de servicii medicale. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi luni, după ora 16, timp de alte 4 ore, precum și astăzi, pentru un interval de o oră și jumătate.

Este  inadmisibil  ca  în  mijlocul  capitalei  României,  capitală  europeană,  CNAS  să  susţină  că problemele provin de la „o pană de curent”. Este inadmisibil ca existența unui astfel de sistem să nu aibă prevăzută o formă de funcționare în caz de avarie majoră, în condițiile în care – de exemplu - unui spital îi este impus un sistem alternativ pentru funcționare în caz de avarie.

CNAS pretinde de la furnizori dotări care să funcţioneze non-stop şi obligă furnizorii să folosească sistemul informatic al CNAS. Legislația însă nu precizează ce se întâmplă când sistemul informatic nu funcţionează. Deși CNAS susține că se poate lucra cu sistemul cardului offline, softiștii susțin că CNAS nu are implementate  în  programe  și  bibliotecile  de  lucru  elementele  necesare. 

Ca urmare, CEAS nu poate funcționa offline. În ciuda acestor evidențe, pacienţii sunt dezinformați prin comunicatele CNAS, deoarece, conform legii și specificațiilor informatice, fără card de sănătate nu se pot acorda servicii medicale decontabile, pentru că în realitate, nu există acea amprentă a cardurilor. Chiar daca serviciile se vor valida in urmatoarele 72 de ore, nesemnate cu cardul vor avea erori si nu se pot plati.

Deși CEAS e conceput pentru a face economii în sistem  printr-un   un control mai bun asupra gestionării  fondurilor,  avariile  apărute  frecvent  în  ultima  perioadă  au  dus  la  false  economii.  În  plus, legislaţia ambiguă permite CNAS să culpabilizeze furnizorii de servicii medicale, fără să responsabilizeze pe adevărații vinovați.

În aceste condiții, solicităm:


- Soluţie alternativă de funcționare a PIAS în caz de avarie.
- Audit independent la nivelul CNAS pentru evaluarea sistemului informatic  şi a prejudiciilor aduse sistemului de sănătate prin proasta funcționare a acestuia
- Responsabilizarea reală și pedepsirea celor vinovați de prejudiciile aduse.
- Verificarea conform legii a gestionării sistemului informatic și a asigurării mentenanței acestuia.

Reamintim faptul că înțelegem nevoia unui instrument de control a utilizării banilor în sănătate, cu condiția minimă a funcționării acestui instrument fără a prejudicia sănătatea pacienților noștri și funcționarea normală a sistemului.

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) este o organizaţie profesională, ştiinţifică, nonguvernamentală, apolitică, de drept privat, cu personalitate juridică, constituită din organizaţii judeţene, cu personalitate juridică, ale medicilor de familie din judeţele României şi a municipiului Bucureşti.

Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) este o federație patronală care reunește organizații patronale ale medicilor de familie. Federația are caracter non profit, apolitic și neguvernamental. Scopul FNPMF este

reprezentarea, susținerea și aprobarea intereselor membrilor săi în relațiile cu autoritățile publice, cu sindicatele și cu alte persoane juridice și fizice.

Foto: Flickr
« inapoi

Articol vizualizat de 1160 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805