Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Importanta diagnosticului precoce al cancerului bronhopulmonar

Importanta diagnosticului precoce al cancerului bronhopulmonar

Houston NPA și Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova au organizat pe 18 septembrie 2015 la Craiova, Conferinţa Regională dedicată diagnosticului precoce al cancerului bronhopulmonar.

 

Depistarea precoce a cancerului bronhopulmonar determină creșterea duratei de viață a pacienților și scăderea semnificativă a cheltuielilor de la buget

Compania de comunicare medicală Houston NPA și Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova au organizat pe 18 septembrie 2015 la Craiova, Conferinţa Regională dedicată diagnosticului precoce al cancerului bronhopulmonar.

Evenimentul a fost găzduit de Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova și a reunit peste 120 de medici din următoarele specialități: medicină de familie, oncologie, pneumologie, chirugie toracică, anatomie patologică, imagistică medicală și ATI.

Obiectivul Conferinței a constat în furnizarea de informaţii specializate în vederea depistării precoce a cancerului bronhopulmonar care, de cele mai multe ori, este descoperit în stadii depăşite din punct de vedere terapeutic. „Patologia tumorală pulmonară poate fi tratată multimodal în Oltenia. Este nevoie de o colaborare strânsă între medici de familie, pneumologi, chirurgi toracici și oncologi. Totodată se impune implementarea în Oltenia a unui program de screening pentru cancerul bronhopulmonar”, a declarat cu ocaziaacestuievenimentiniţiatorul şi coordonatorul ştiinţific al acestei manifestări, Șef Lucr. Dr. Alin Demetrian, șeful Clinicii de Chirurgie Toracică din cadrul UMF Craiova.

Potrivit acestuia, în România sunt diagnosticate anual cu cancer bronhopulmonar 10.600 de persoane, 10% dintre acestea regasindu-se în Oltenia. Îngrijorător este faptul că, mai mult de jumătate din pacienți au metastaze în momentul diagnosticului, iar numai 25% din cazurile diagnosticate sunt operabile. “În acest context, speranţa de viaţă a unui pacient cu cancer bronhopulmonar este diminuată cu 15 ani”, a mai precizat Șef Lucr. Dr. Alin Demetrian.

Numărul bolnavilor a crescut

Datele prezentate în cadrul conferinței de presă de către Mihaela Luci Ștefan, președintele Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj, indică o dinamică ingrijorătoare atât a numărului de bolnavi cu afecțiuni oncologice, cât și a cheltuielilor de la buget cu aceștia. „Dacă în 2013, au fost înregistrați în județul Dolj 4.274 de bolnavi cu afecțiuni oncologice, iar cheltuielile de la buget cu aceștia au fost de 49,6 milioane de lei, în 2014 numărul acestora a crescut la 4.784, iar sumele alocate la 56,2 milioane de lei. Numai în primele șase luni ale acestui an, numărul bolnavilor s-a ridicat la 3.965, iar cheltuielile cu medicamentele au depășit 30 de milioane de lei”, a declaratpreședintele Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj, Mihaela Luci Ștefan.

Prezent la evenimentul de la Craiova, Prof. Univ. Dr. Ioan Cordoş, manager al Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” Bucureşti și preşedinte al Comisiei de chirurgie toracică din Ministerul Sănătăţii a menționat faptul că doar o depistare precoce a cancerului bronhopulmonar va conduce la scăderea cheltuielilor de la buget și la creșterea speranței de viață a pacienților. “Cancerul bronho pulmonar este o problemă foarte serioasă, dar nu este cazul nici să dramatizăm, nici să speriem oamenii. Exista însă o singură soluție pentru a rezolva această problemă, și anume să sensibilizăm pe toți colegii pentru a depista precoce cât mai multe astfel de cazuri“, a subliniat Prof. Univ. Dr. Ioan Cordoş.

Iar în această situație, rolul medicilor de familie este primordial. “Medicii de familie trebuies ă fie atenţi la factorii de risc şi să trimită pacientul cât mai din timp la pneumolog şi la investigaţii suplimentare, mai ales dacă pacientul acuză tuse persistentă, oboseală, hemoptizie, dureri în piept, alterarea stării generale sau a avut infecţii respiratorii recurente”, a subliniat în cadrul conferinței de presă, Dalida Mosorescu, medic de familie.

Printre liderii de opinie care au participat la această conferinţă s-au aflat Dr. Dorin Vancea, Preşedinte al Secţiunii de Cancer Bronhopulmonar a Societăţii Române de Pneumologie, Conf. Univ Dr. Dan Ulmeanu, Conf. Univ. Dr. Mihai Popescu, medic primar Radiologie şi Imagistică Medicală, ŞefLucr. Dr Michael Schenker, medic primar oncologie medicală, Dr. Elena Vlad, medic pneumolog- Spitalul Orăşenesc de Urgenţă Târgu-Cărbuneşti, Dr. Antonela Dragomir- medic primar pneumolog Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” Bucureşti şi asistent universitar Mihai Olteanu- Universitatea de Medicină şi Farmacie Craiova.

Gazda evenimentului, Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova salută organizarea la Craiova a primei ediții a conferinței regionale “Diagnosticul precoce al cancerulu ibronhopulmonar“.„În primul rând, țin să mulțumesc oamenilor de știință, clinicienilor și profesioniștilor care prin prezența lor înnobilează această manifestare. Datorită lor, sper ca acest eveniment să devină unul de tradiție”, a subliniat decanul Facultății de Medicină din cadrul UMF Craiova, Conf. Dr. Cristian Gheonea.
« inapoi

Articol vizualizat de 1926 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805