Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Vaccinarea: act de prevenție obligatoriu sau recomandat?

Vaccinarea: act de prevenție obligatoriu sau recomandat?

Profesioniști în domeniul medical, oficiali din domeniul sănătății și reprezentanți ai societății civile au adus în discuție necesitatea existenței unei legislatii care să reglementeze vaccinarea.

 

Forumul National STOP GRIPA 2015

Asociația Pro Imunizare în parteneriat cu Societatea Română de Microbiologie și cu sprijinul Biroului din România al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au organizat cea de-a patra ediție a Forumului Național STOP GRIPĂ, o dezbatere cu tema „Vaccinarea în România: act de prevenție obligatoriu sau recomandat?”

Nevaccinarea copiilor generează costuri de spitalizare uriașe

Profesioniști în domeniul medical, oficiali din domeniul sănătății și reprezentanți ai societății civile au adus în discuție necesitatea existenței unui cadru legislativ care să reglementeze procesul de vaccinare și au prezentat pericolele ce pot apărea în lipsa unui program de vaccinare coerent.

De asemenea, aflându-ne la debutul unui nou sezon gripal, au fost prezentate recomandările Organizației Mondiale a Sănătății în ceea ce privește virusurile circulante și compoziția vaccinului gripal, iar Ministerul Sănătații a anunțat începerea campaniei gratuite de vaccinare antigripală începând cu luna octombrie, fără să existe decalaje generate de procesul de achiziție al vaccinului.

Concluzii – legea vaccinării

•    „Din punctul de vedere al Ministerului Sănătății, ne dorim să putem avea o lege a vaccinării așa cum există în alte state europene. Toți copiii să fie vaccinați corespunzător, astfel încât să nu mai avem probleme de sănătate publică,”  a declaratDr. Amalia Șerban, Director General Adjunct, Direcția Generală Asistență Medicală și Sănătate Publică, Ministerul Sănătății.

•    „Esența legii vaccinării este aceea de a oferi vaccin, informație și responsabilitate. În România, 500.000 de persoane se vaccinează antigripal, însă necesarul este de 3 milioane de doze,” a declarat Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, Președintele Societatea Română de Microbiologie, Membru în Comitetul  Permanent al Biroului Regional al Organizației Mondiale a Sănătății din Europa.

•    „În sezonul  gripal 2013 – 2014, sistemul medical a plătit 10 milioane de euro pentru cazurile de gripă”, a declarat Dr. Adriana Pistol, Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

•    „Conform Organizației Mondiale a Sănătății, anual sunt înregistate 2,1 milioane decese ce pot fi prevenite prin vaccinare. Nu pot să nu mă gândesc cum ar fi fost destinul acestor copii dacă ar fi fost imunizați,” a declarat Dr. Anca Drăgănescu, Președintele Asociației Pro Imunizare.

Doar 500.000 de doze de vaccin gripal achizionate de Ministerul Sănătății pentru 2015
Prevenția rămâne un act medical de bază în menținerea sănătății, iar gripa este o boală extrem de contagioasă ce nu trebuie subestimată.

“Scăderea numărului de doze de vaccin gripal achiziționate de Ministerul Sănătății în ultimii șapte-opt ani, de la 2,7 milioane de doze de vaccin, la doar 500.000 de doze, nu reflectă lipsa de interes a Ministerului, ci demonstrează scăderea interesului în ce privește vaccinarea antigripală. Pentru o țară cu aproximativ 20 de milioane de locuitori cum este România, un minimum necesar de doze de vaccin, care să protejeze în cazul unei epidemii, este de 3 milioane de doze”, a declarat Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila.
Statistici 2014 - Gripa nu este o boală banală!

Conform statisticilor, Directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, Dr. Adriana Pistol, a atras atenția asupra creșterii incidenței cazurilor de gripă de la un an la altul, în timp ce procentul de vaccinare este în continuă scădere. Anul trecut, cele mai multe cazuri de gripă s-au înregistrat la categoria de vârstă 15-49 de ani, respectiv 42%, reprezentând tineri activi și adulți sănătoși. 38% dintre cazurile de gripă au fost internate, acest procent fiind un indicator al severității bolii și al costurilor rezulte din spitalizare.

 „Virusul gripal este jucăuș și nu ne lasă să ne plictisim. Anul trecut a fost unul liniștit din punctul de vedere al impactului național. Rata de acceptare a vaccinării nu este una încurajatoare și ne va fi greu să putem controla la un moment dat o evoluție epidemică. Rolul nostru este acela de a încuraja vaccinarea. Anul trecut au fost consemnate 4.500 de cazuri de gripă, de 3,5 ori mai multe cazuri decât în sezonul trecut, “ a declarat Dr. Adriana Pistol.

Sezonul gripal 2015- 20016


Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), compoziția vaccinulul antigripal pentru sezonul 2015 – 2016 este:  A/California/7/2009 (H1N1) – aceeași tulpină ca și anul trecut  - , A/Switzerland/9715293/2013 (H3N2) - tulpină nouă și B/Phuket/3073/2013 -  tulpină nouă .

"Este important să conștientizăm faptul că vaccinarea antigripală este esențială pentru categoriilor aflate la risc. Pacienţii cu diabet zaharat au risc crescut de complicaţii datorate gripei, anual fiind înregistrate între 10.000–30.000 de decesele determinate de pneumonia asociată gripei. Rata de deces la diabetici crește cu 5–15% în timpul epidemiilor de gripă. Gripa este asociată și cu complicaţii cardio-vasculare severe: infarctul miocardic acut (IMA), accidentul vascular cerebral (AVC) şi moartea subită, “ a declarat Prof. Dr. Victoria Aramă, medic primar boli infecțioase la INBI "Prof. Dr. Matei Balș".
« inapoi

Articol vizualizat de 1236 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805