Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

Apneea in Somn, un risc pentru sanatatea publica

Apneea in Somn, un risc pentru sanatatea publica

Sindromul de Apnee în Somn (SAS) este o problemă de sanatate publică. Afectează 1/5 bărbațiși 1/9 femei, după vârsta de 30-40 de ani.

 

Sindromul de Apnee în Somn (SAS) este o problemă de sanatate publică. Afectează 1/5 bărbațiși 1/9 femei, după vârsta de 30-40 de ani. Cel mai important risc este cel cardio vascular, posibilitatea de a face un accident vascular fiind de 3-4 ori mai mare decât la persoanele care nu suferă de acest sindrom.

Studiilearatăcă 80% din pacienții care suferă de apnee în somn sunt obezi și hipertensivi deopotrivă.

Cum se manifestă și care sunt factorii de risc


SAS se manifestă prin sforăit și pauze în respirație ce depășesc 10 secunde, numărul lor fiind de peste 5 pauze/ oră (apnee moderată), sau chiarpeste 50/oră (forma severă).

”Instalarea apneei în somn este supusă unor factori de risc precum: obezitatea, vârsta (simptomele sunt mai frecvente la persoanele trecute de vârsta de 30 ani), factorii genetici sau deformări ale coloanei vertebrale, cum ar fi scolioza. Scolioza influențează funcționarea corectă a tractului respirator și poziția în timpul somnului”,explică Dr. Valeriu Bronescu, medic primar O.R.L., doctor în științe medicale în cadrul Spitalului Sf. Constantin din Brasov.

Deși există cazuri rare, apneea de somn îi poate afecta și pe cei mici. Se manifestă prin sforăit, agitație sau treziri frecvente și poate determina în timp întârzierea în dezvoltare, comparativ cu copiii de aceea și vârstă.

Cum o tratam

Chirurgia obezităţii si-a dovedit de-a lungul anilor eficiența în tratamentul SAS prin scăderea ponderală marcată și diminuarea adipozității din zona gâtului. De asemenea, în chirurgia ORL există tehnici specifice pentru tratamentul SAS, mai precis a componentei de obstrucțienazo-faringiană.

În Spitalul Sf. Constantin Brașov funcționează singurul centru din Romania unde se realizează, înacelași timp, aceste intervenții combinate de chirurgie: Gastric Sleeve combinat cu tratamentul minim-invaziv al obstrucției nazale și faringiene prin tehnologia Coblation.

Rezultatele chirurgiei sunt net superioare rezultatelor tratamentului conservator cu CPAP, rata de remisie a SAS fiind de peste 90%. Tratementul se efectuează într-o singură internare de 5 zile, față de CPAP (aparat cu mască facială) care se recomandă noapte de noapte pe viață.
« inapoi

Articol vizualizat de 1265 cititori


 
 © Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805