Sondaj

Cat timp ati asteptat in vederea consultatiei, ultima data cand ati fost la medic?

 sub 15 min.
 15-30 min.
 31-45 min.
 45 min-1 ora
 O ora si jumatate
 2 ore sau peste

Psihologia experientei constiente. Despre trezirea interioara si maturizarea psihologica
 

ACPR: Medicii au facut minuni pentru pacientii Colectiv

ACPR: Medicii au facut minuni pentru pacientii Colectiv

S-au mobilizat toate resursele posibile, atat umane, cat si materiale pentru a face fata acestei situatii.

 

Asociatia Chirurgilor Plastici din Romania (ACPR) felicita intreg corpul de medici de chirurgie plastica implicat in tratarea pacientilor cu leziuni grave de arsura, dupa accidentul din clubul Colectiv. Mobilizarea si solidaritatea au fost extraordinare (medicii au venit inclusiv din concediul de maternitate, din alte orase ale tarii, au lucrat zile si nopti fara sa plece din spitale, etc).

Chirurgul plastician nu se afla foarte des in situatia de a salva in mod direct vieti, insa in cazul tratarii marilor arsi se stabileste o legatura emotionala extrem de puternica intre medic si pacientul cu care nu a vorbit niciodata (medicul  ii cunoaste pe dinafara toate constantele biologice, fiecare cm2 de suprafata arsa sau grefata, tratamentul si chiar si prognosticul…).

Informam ca in Bucuresti exista un numar mare de clinici si sectii de chirurgie plastica in care lucreaza peste 50 de medici specialisti si un numar mai mare de medici rezidenti. Este un corp profesional de elita, oameni foarte bine pregatiti in toate domeniile care apartin specialitatii de chirurgie plastica, inclusiv tratamentul bolnavilor arsi.

Este adevarat ca numarul de paturi alocate special pentru pacientii arsi este relativ mic, dar, in aceasta situatie exceptionala, au fost rapid alocate paturi, in special de terapie intensiva, pentru acesti pacienti. S-au mobilizat toate resursele posibile, atat umane, cat si materiale pentru a face fata acestei situatii.

Tratamentul acestor pacienti, atat local, cat si general s-a efectuat la cele mai ridicate standarde medicale internationale. Sigur ca evolutia unor pacienti aflati intr-o stare atat de grava este grevata si de complicatii, care pot merge pana la decesul pacientului. In acest caz, datorita acestei mobilizari exemplare s-a limitat foarte mult rata complicatiilor si, evident, a deceselor. Acest lucru a fost subliniat de catre specialisti de marca veniti din Israel, Franta, Marea Britanie, care au subliniat profesionalismul medicilor romani si au aratat si ei ca, in astfel de cazuri, de arsuri intinse asociate cu grave leziuni inhalatorii, mortalitatea este, de regula peste 80-90%.

“Subliniem ca, pana in prezent, medicii romani au facut pur si simplu „minuni” pentru acesti pacienti. La cateva zile de la producerea tragediei, o parte din pacienti, dintre cei care pot suporta transportul, au inceput sa fie preluati de clinici din strainatate, conform unui protocol de cooperare la nivel european,care s-a mai aplicat si in cazul altor dezastre, de exemplu cele din Suedia (1998) si Olanda (2000). Acest lucru nu inseamna ca medicii romani nu ar fi putut sa trateze in continuare acestipacienti sau ca ar fi fost «depasiti» in anumite situatii. Aceste transferuri in strainatate s-aufacut la cererea familiilor si cu sprijinul autoritatilor romane. Unele transferuri au fost refuzate de pacienti, care au considerat ca sunt foarte bine ingrijiti in unitatile din Romania.Un lucru este sigur: atat cat va fi nevoie, chirurgii plasticieni implicati in tratarea acestor bolnavi, vor face tot ce se poate pentru salvarea lor. Medicii romani nu si-au schimbat nici un moment atitudinea”, a declarat dr. Dragos George Zamfirescu, presedintele al Asociatiei Chirurgilor Plastici din Romania.

ACPR tine sa sublinieze si colaborarea extraordinara pe care a avut-o cu medicii anestezisti si doreste sa le multumeasca pentru profesionalismul si efortul exceptional pe care l-au demonstrat. ACPR le multumeste, de asemenea, tuturor colegilor medici de alte specialitati, asistentelor de chirurgie plastica, reanimare si anestezie, precum si psihologilor care au fost aproape de pacienti, familiile acestora si de personalul medical.
In final, ACPR considera ca trebuie pus in aplicare planul deja existent de infiintare a centrelor de tratare a pacientilor arsi, conform standardelor internationale, precum si dotarea si folosirea mai eficienta a sectiilor de arsi existente in Romania.

Foto: Flickr
« inapoi

Articol vizualizat de 1074 cititori


 
 
Reteaua Info-Sanatate
Harta Spitale si Centre Medicale

© Asociatia Info-Sanatate, 2006-2017
    Info-Sanatate este operator de date cu caracter personal nr. 26805